Noua Constituţie poate uni opoziţia şi dezbina puterea

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 3 iulie 2013

Noua Constituţie poate uni opoziţia şi dezbina puterea

Noua Constituţie pare cel mai potrivit prilej pentru reunificarea opoziţiei şi dezbinarea puterii. După ce preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire cu liderii Mişcării Populare în care a discutat în termeni nu tocmai elogioşi despre noua Constituţie iniţiată de USL, preşedintele PDL a reacţionat şi el pe aceeaşi temă. Dacă preşedintele PSD, Victor Ponta, vorbeşte despre un referendum care să aibă loc anul viitor, odată cu alegerile prezidenţiale, secretarul general al aceluiaşi partid, dar şi o parte din membrii PNL consideră că acest lucru trebuie să se petreacă anul acesta, în luna octombrie.

Vasile Blaga a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, solicitând o întâlnire săptămâna aceasta pentru a discuta pe marginea derapajelor democratice cuprinse în acest proiect de revizuire. Într-un comunicat de presă al PDL se precizează că întâlnirea ar urma să aibă loc săptămâna aceasta, odată cu vizita în România a delegaţiei Comisiei: "PDL are convingerea că, în fapt, Constituţia USL este o reluare a atacului la statul de drept dat de aceeaşi alianţă în vara anului trecut şi pe care toate instituţiile europene l-au sancţionat cu maximă severitate. De data aceasta, situaţia este şi mai gravă, pentru că amputarea unor prerogative instituţiilor garante ale democraţiei riscă să fie stipulate în legea fundamentală a României. (...) Chiar şi dacă ne referim numai la faptul că voinţa exprimată de poporul român în cadrul unui referendum validat în anul 2009 a fost complet ignorată de către parlamentarii puterii: 300 de parlamentari şi Parlament unicameral nu se regăseşte în noua Constituţie propusă românilor de către USL. Dar proiectul USL nu se rezumă numai la a trata cu indiferenţă voinţa românilor. El răstoarnă echilibrul puterilor din România făcând din majoritatea parlamentară instanţa supremă peste care nimeni nu trece - nici poporul, nici justiţia. Curtea Constituţională este lipsită, prin chiar legea fundamentală a României, de dreptul de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Preşedintele ţării, cel mai reprezentativ ales al poporului român, este transformat de USL într-un om lipsit de putere executivă. Nu în ultimul rând, justiţia primeşte acces restrâns, prin Constituţie, la demnitari ai statului".

De cealaltă parte, premierul Victor Ponta consideră că în actualele condiţii (decizia Curţii Constituţionale conform căreia modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii), cel mai oportun ar fi ca alegătorii să-şi exprime părerea anul viitor, în paralel cu alegerile prezidenţiale: "După ce trece acest an - ca jurist îmi este foarte greu să înţeleg de unde a venit anul ăla, dar politic pot să înţeleg -deci, după ce trece acest an de carantină, putem să organizăm foarte bine referendumul. Că se va organiza odată cu primul tur al prezidenţialelor, nu-i nimic rău, cred că şi preşedintele Băsescu a făcut un referendum odată cu primul tur. Dacă mă întrebaţi astăzi, mi se pare cel mai raţional acest lucru, dar e o decizie pe care nu pot să o iau eu, o să discutăm şi o să decidem". Nu toată lumea din USL îmbrăţişează o astfel de propunere. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, crede că acest referendum poate fi organizat în luna octombrie a acestui an şi că ar putea să dureze trei zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb