Noua lege a Educaţiei din Ucraina restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale

A.C.
Internaţional / 7 septembrie 2017

Noua lege a Educaţiei din Ucraina restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale

Actualizare 14:22 Ben-Oni Ardelean: "Limitarea drepturilor minorităţilor etnice îndepărtează Ucraina de valorile europene"

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ben-Oni Ardelean consideră că decizia Parlamentului ucrainean de a restrânge drepturile minorităţilor în privinţa educaţiei îndepărtează ţara vecină de valorile Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Ardelean afirmă: "Decizia Parlamentului ucrainean de a restrânge drepturile minorităţilor în privinţa educaţiei îndepărtează ţara vecină de valorile Uniunii Europene. În calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor sunt îngrijorat de faptul că tinerii români din Ucraina sunt în pericol de a-şi pierde treptat identitatea, fapt ce pune între paranteze chiar Tratatul de bună-vecinătate dintre România şi Ucraina. Noua lege a educaţiei din Ucraina, practic, va restricţiona drastic învăţământul cu predare în limba minorităţilor şi, prin urmare, îl va afecta şi pe cel cu predare în limba română".

El menţionează că, potrivit Tratatului româno-ucrainean, "părţile contractante vor crea, pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina şi pentru cele aparţinând minorităţii ucrainene din România, aceleaşi condiţii pentru studierea limbii lor materne".

Liberalul mai spune: "Mai mult, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale subliniază că fiecare stat semnatar se angajează să recunoască «dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa minoritară» şi «să promoveze condiţiile de natură să permită persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale să-şi menţină şi să-şi dezvolte cultura, precum şi să-şi păstreze elementele esenţiale ale identităţii lor, respectiv religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul lor cultural»".

(M.I.)

---------

Ministerul Afacerilor Externe transmite, ieri, că "a luat notă cu îngrijorare" de noua lege a Învăţământului adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, spunând că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa în limba sa maternă. Noua Lege a Educaţiei adoptată de Parlamentul de la Kiev prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că va fi desfiinţat treptat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei - cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă.

În comunicat se menţionează: "Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina. În acest sens, tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică".

Ieri, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educaţiei care prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că este desfiinţat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale, informează sursa.

Potrivit sursei citate, reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in timp ce romanii din ucraina sunt desfiintati de statul ucrainean, MAE ia nota cu ingrijorare.

    In Romania udmr face pasi marunti dar rapizi spre autonomie iar dragnea ii incurajeaza. 

    Cu asta se ocupa psd.

    Dar cei ce se ofuscheaza si tipa "Valeoooo moare romanismul!" (la Realitatea TV) au gindit inainte, o alta actiune sustinuta de ei (Romania implicit), cu actiune si in Ucraina si indreptata impotriva Rusiei, ca s-ar putea intoarce bumerang ? Iata lovitura bumerang primita de Romania, in lupta oligofrena impotriva Rusiei, a istoriei URSS, a limbii ruse - caci legea e data impotriva ei, dar anvergura fiind pe masura tarii, o incasam si noi, cu toate ca legea este impotriva limbilor minoritare, asa gindeste "conducerea" de la Kiev, ca ei sunt majoritari, vorbitorii de ucraineana, ca de asta toti romanii cind aud vorbindu-se "ruseste" catalogheaza "rusii!!!", ca si-n piata ... ma duc sa cumpar de la "rusi" - dar nu-i picior de rus in pietele si oboarele romanesti, nici rusi nu vin de 7 ianuarie la noi sa "praznuiasca" s.a.m.d . In concluzie ... orice actiune trebuie gindita drept. In caz ca mergem pe mina americanilor sa nu ne miram daca o incasam mai rau ca pe vremea cind am mers pe mina germanilor in '43 la cotul Donului sau la Stalingrad sau ca am avut parte de ce nu ne-a placut dupa aceea in '47 pina in '89, sau ca ne "place" ce a iesit de atunci incoace .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb