• Florin Cătinaş: Să ne amintim de câtă pregătire a fost nevoie ca traderii să înveţe să tranzacţioneze pe ARENA de la BVB
Global Vision, noua platformă de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a cărei implementare a fost amânată deja de câteva ori până acum, ar putea să dea bătăi de cap serioase unor intermediari, după cum reiese din ultimele teste organizate de instituţie timp de o săptămână la începutul lunii iulie.
Potrivit brokerilor, noua platformă este mult mai complexă decât cea utilizată în prezent pentru tranzacţionarea derivatelor la Sibex, lucru care a stârnit nemulţumirea unora dintre intermediari.
Florin Cătinaş, broker la "WBS Romania", ne-a declarat: "În opinia mea, noua platformă de la Sibex va avea o funcţionalitate mai mare decât platforma ARENA de la BVB. Cea de la Sibiu oferă posibilităţi mai multe pentru traderi şi flexibilitate în organizarea ecranelor. Dacă există nemulţumiri din partea altor traderi, o cauză posibilă ar fi necesitatea unei acomodări mai mari, de vreme ce reflexele existente de pe vechea platformă au fost formate de-a lungul a trei-patru ani".
Domnia sa ne-a mai spus că şi actuala platformă de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, ARENA, i-a pus în dificultate pe brokeri până când aceştia s-au obişnuit cu ea.
Implementarea platformei "Global Vision" la Sibex va permite investitorilor să tranzacţioneze pe piaţa la vedere (spot).
Conducerea Sibex a anunţat iniţial că va da drumul noii platforme din al doilea trimestru al acestui an, însă o serie de nereguli sesizate în urma testelor din iulie i-au determinat pe reprezentanţii Sibex să fixeze un nou termen de lansare, în septembrie. Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, a declarat, pentu ziarul BURSA, că, cel mai probabil, "Global Vision" ar putea fi utilizată la Sibex abia de la finele lunii octombrie, anul acesta, pentru că englezii de la "Trayport Ltd", societatea care o implementează, vor să mai desfăşoare nişte teste şi să se asigure că totul funcţionează perfect.
"Sperăm ca cel puţin două luni din acest an să reuşim să tranzacţionăm pe noua platformă. Este normal să existe mai multe teste pentru că este una dintre cele mai bune platforme din lume, pe care tranzacţionează cele mai mari burse şi pe care se execută 95% din certificatele de dioxid de carbon ale Europei", ne-a spus domnul Ancuţa.
Tot în luna iulie, anul acesta, brokerii care tranzacţionează la Sibiu au fost reatestaţi pentru a-şi desfăşura activitatea pe "Global Vision" în urma unui curs intensiv de pregătire.
"Brokerii noştri au fost încântaţi de noua platformă despre care susţin că este mult mai operativă decât actuala", a declarat Ioana Sechel, directorul de operaţiuni de la "Nova Invest", adăugând: "În principiu, îi dăm un aviz favorabil, deşi, bineînţeles, întotdeauna este loc de mai bine", a adăugat domnia sa.
"Se poate să fie nevoie de o perioadă de acomodare pentru unii intermediari, dar până la urmă o să se adapteze", consideră domnul Sorin Mascaş, trader la Sibiu de la "Broker" Cluj. Domnia sa îşi aminteşte că, la testele din iulie, au scos la iveală câteva mici probleme de programare, însă acestea au fost remediate între timp.
"În principiu, pare o platformă complexă, mai stabilă şi mai rapidă decât ce folosim acum pentru Sibiu", a completat domnia sa.
Bursa din Sibiu va plăti aproximativ 120.000 de euro pentru platforma de tranzacţionare "Global Vision", pe care a închiriat-o pentru o perioadă de cinci ani de zile, în urma unui contract cu englezii de la "Trayport Ltd".