Noul bloc european -o economie greu de unificat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2004

Uniunea Europeană (UE) are, începînd cu data de 1 mai, 25 de state membre, primind în rîndul său, printr-o expansiune istorică, zece noi ţări. De acum, noul bloc european va uni 450 de milioane de locuitori, de la Atlantic la graniţa Rusiei. La 15 ani de la căderea zidului Berlinului, UE a primit în rîndul său Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Malta şi Cipru.

Unificarea economiilor din regiune, a căror valoare ajunge la 11.000 de miliarde de dolari, va lua ceva vreme şi asta pentru că venitul mediu în cele zece state care au aderat acum este cu 47% mai mic decît cel din ţările care au fost parte a vechii Uni-uni. Numai două zone metropolitane, Praga (Cehia) şi Bratislava (Slovacia) sînt mai bogate decît media vest-europeană. Totodată, aşteptările în legătură cu nivelul de trai sînt mai scăzute decît în Vest, în opt dintre cele zece state noi membre - excepţie fac Malta şi Cipru.

Analizele specialiştilor arată că noua Uniune Europeană va avea dificultăţi pe termen scurt. După extindere, blocul european depăşeşte cu 160 de mili-oane numărul locuitorilor din SUA, în vreme ce economiile acestora sînt de aproximativ aceeaşi mărime. Creşterea Produsului Intern Brut al UE nu va ajunge, însă, la nivelul creşterii economiei SUA, în parte din cauza fiscalităţii mai mari din regiune. Economiştii spun că, în UE, taxele reprezintă aproximativ 40% din PIB, iar în SUA - circa 30%. Autorităţile de la Bruxelles preconizează o creştere economică de 2% pentru regiune, în 2004, iar cei de la Washington - de 4,2% pentru SUA.

Investiţii de peste 100 miliarde de dolari în fostele ţări comuniste

Marile companii, americane sau europene, nu au ocolit fos-tele ţări comuniste, fie că a fost vorba despre "McDonald's", "US Steel", "Tesco" sau "France Telecom". Acestea au injectat 114 miliarde de dolari în cele opt economii est-europene, după colapsul comunismului, potrivit datelor BERD, citate de agenţia Bloomberg. Acum, însă, o dată cu extinderea UE, experţii aşteaptă mai multe inves-tiţii în fostele state comuniste din partea întreprinderilor mici şi mijlocii din Austria, Germania, Irlanda şi Franţa.

Economia est-europeană va creşte mai puternic decît cea din Vest

Ţările din estul Europei mai au multe de făcut, astfel că refor-mele lor le vor aduce, vreme de cîţiva ani buni de aici încolo, creşteri economice solide, spun experţii. Aceste creşteri vor fi mai mari decît cele înregistrate de vechea UE. În cele zece noi state membre, creşterea va accelera pînă la 4,2% în 2005, depăşind aşteptările de 2,4% pentru cele 15 state de pînă acum, exprimate de Comisia Europeană. Specialiştii atrag atenţia, însă, că economiile noilor membri trebuie să ajungă la standardele celorlalte membre ale Uniunii, astfel că ele trebuie să depună eforturi pentru îmbunătăţirea sistemelor lor fiscale şi pentru reducerea şomajului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb