Noul gigant energetic de stat, criticat de sindicaliştii "Hidroelectrica"

Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 aprilie 2008

Noul gigant energetic de stat, criticat de sindicaliştii "Hidroelectrica"

Federaţia Sindicală Hidroelectrica "HIDROSIND" critică înfiinţarea, de către Guvernul României, a Companiei Energetice Naţionale şi somează oprirea proiectului, prin petiţii înaintate Comisiei Europene.

Potrivit liderilor sindicali, noua structură concentrează jumătate din producţia de energie electrică din România, determinând "un abuz de poziţie dominantă pe piaţă" şi "o lipsă de transparenţă în formarea preţurilor", care "în fapt acordă un ajutor de stat mas­cat exploatării cărbunelui energetic inferior, cu consecinţe dramatice asupra mediului".

Noua platformă administrativă integrează trei structuri de producere a energiei electrice: "Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice ", "Complexul Energetic Turceni" şi "Complexul Energetic Rovinari", sub controlul a trei filiale de distribuţie-furnizare aparţinând Societăţii Comerciale de Dis­tribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica", se arată în documentul înaintat de sindicalişti Comisarului European pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

"Guvernul României încearcă să-şi ascundă incapacitatea de a reforma sectorul energetic şi incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile asumate în foaia de parcurs post-aderare şi în programele de politică energetică comună", declară liderii sindicali în petiţia adresată Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

În petiţia adresată Comisarului European pentru Energie, Andris Piebalgs, reprezentanţii "HIDROSIND" explică: "Sectorul energiei regenerabile din România subvenţionează direct prin contracte bilaterale şi indirect prin tarife reglementate stabilite de Agenţia Naţionlă de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.), principalele surse de producere a energiei electrice cu emisii de gaze cu efect de seră. În acest sens, Guvernul României iniţiază o hotărâre care va avea ca efect vinderea activelor statului către cercuri economice apropiate puterii".

Semnatarii petiţiei subliniază: "Acţiunea Guvernului vizează, în opinia noastră, privatizarea cu active a unor parţi din , situându-se în zona infracţionalităţii economice, ca urmare a lipsei de transparenţă a acestei acţiuni care pune în pericol siguranţa sistemului energetic românesc".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Eh, de fapt altfel sta treaba. Putin ii intereseaza pe combinatorii de la Hidroelectrica de poluare, privatizare, sitemul energetic pe piata libera etc. De fapt dupa ce vor ajunge la Electrica, nu vor mai putea sa: vinda energia electrica pe sub masa la companii parazit de genul Luxten si Energy Holding, sa arunce cu miliardele pe lucrari ale caror preturi contractorul general le umfla cu pompa, sa isi mareasca singuri salariile la cote aberante furind practic profitul si banii statului, sa isi mentina functiile fara sa ii atinga restructurarea si reforma etc. Degeaba introduc strimbe sindicatele, au fost invitate la discutii si negocieri de guvern. Nu au sustinut puctul de vedere acolo? Ba da, dar reforma nu le convine unora de peste 50 de ani. Ce scandaluri au fost cu spargerea CONEL in bucati, numai ei stiu! Acum la o partiala comasare, acelasi scandal. Eu i-as da pe toti afara si as angaja persoane tinere care ar lucra oricum pe salarii de 5 ori mai mici. Pentru presa: intrebati carfe sunt primele 10 salarii din Hidroelectrica, doar sunt banii statului deci e o informatie publica si trebuie sa o stim!

    1. esti destept de mori ! care reforma !?

      1.la energy holding se vinde, totusi, mai bine decat la electrica (32 euro / mwh=115 lei / mwh fata de 62 la electrica) 

      2.apropo de "paraziti" : priveste-ti factura si minuneaza-te : cum ajungi sa platesti 300 lei / mwh + tva, acciza si abonament !? electrica ia de la hidro 4 twh / an la 62 lei, adica un sfert din cat produce hidro, mai cumpara si de la nucleara, nu cu mult mai scump, si mai cumpara ceva si de pe piata libera (intre 100 si 240 lei / mwh ) si vinde la fraieri...cu de 5 ori mai mult !!! (ia o agenda tehnica sa vezi ce-i mwh si twh...) 

      3.contractele se semneaza la nivel mai inalt de director general (care nu e decat pus sa dea cu batul); la fel va fi si la viitoarea companie, ca doar tot de stat va fi ; valabil si pt cele de lucrari 

      4.de consultat, au fost consultati cei carora le convine, nu si cei din hidro; cei din electrica sunt la fel de fraieri ca tine, isi inchipuie ca, daca vor cumpara toata energia numai de la hidro (ieftin) si o vor vinde la fel de scump ca acum vor avea salarii mai mari si vor ieftini curentul, ca da bine la popor - aiurea-n tramvai; statul roman va fura in continuare, ba chiar mai cu spor, ca nu se va mai vedea de unde se fura-de la mineri ? de la termo ? de la retele ?....asa e la gramada mare... 

      5. energia hidro e ieftina in formula de acum; daca dai la o parte portile 1 si 2 si mai vreo 2 centrale mari si vechi, care s-au amortizat deja, energia e mai scumpa mult chiar fata de termo ! dar cine sta sa asculte ? 

      ............

      ar mai fi multe de spus, dar nu prea are cine sa priceapa; romanu' tot cu capra vecinului are treaba... 

      daca nu stii ce vorbesti mai bine stai in banca ta

      Nu vorbi ca o baba in autobuz care vrea sa se fac auzita 

      Daca taceai filosof ramaneai

      E corect ceea ce ati sesizat referitor la eventualele socoteli pe care si le-ar face cei de la Electrica doar ca ei prin ceea ce fac n-au pagubit bugetul statului asa cum s-a intamplat in cazul energiei furnizate de Hidroelectrica fara licitatie ''baietilor destepti''.

      Cum valorifica mai departe ''baietii destepti'' energia furnizata de Hidroelectrica e strict problema lor intrucat e marfa lor. 

      Problema e la Hidroelectrica care a pagubit bugetul statului furnizand aceasta energie fara organizarea unei licitatii, singura procedura comerciala ce asigura obtinerea celui mai bun pret. 

      Din acest punct de vedere Electrica a procedat corect impunand un pret de furnizare atat de ridicat fiindca asta-i scopul oricarei afaceri, sa cumperi ieftin si sa vinzi scump, ceea ce la Hidroelectrica nu s-a intamplat. 

      Informatia potrivit careia Energy Holding vinde mai ieftin decat Electrica nu intereseaza consumatorul captiv care n-ar putea cumpara de la Energy Holding intrucat aceasta-i o capusa de apartament ce nu face decat sa factureze ceea ce a cumparat preferential de la Hidroelectrica, vanzand mai departe unor distribuitori autentici, cum e Electrica de pilda care au si posibilitatea efectiva de a furniza energia consumatorului final.

      Asa ca nu mai sariti cu ipocrizie in apararea consumatorilor finali ca ''nu tine'' o asemenea stratagema menita sa acopere pagubirea bugetului statului de catre cei care au semnat si girat contractele cu ''baietii destepti''. 

    Este drept ca in acest moment energia cea mai ieftina este cea produsa din surse hidro. Pai daca nu vor mai avea acces la ea cei care au avut inainte pe langa bursa de energie, nu este normal sa se opuna acum? In acest moment de aceasta energie beneficiaza numai unii.....

    D-lor de la Hidrosind unde erati cand s-au incheiat contractele cu ''baietii destepti'' fara organizarea licitatiei ce ar fi asigurat obtinerea celui mai bun pret?

    Platiti dvs, cei de la Hidrosind, pagubele inregistrate de bugetul statului prin furnizarea energiei produse de Hidroelectrica la jumatate din pretul pietei? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb