Noul material plastic Ultradurâ High Speed de la BASF reduce cu 20% consumul de energie în procesul de prelucrare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 16 octombrie 2007

Ultradurâ High Speed este folosit la fabricarea mobilei, automobilelor si în industria electrica

Noul material plastic turnat prin injectie Ultradurâ High Speed de la BASF, curge de doua ori mai repede când este încalzit decât un material plastic standard. Fabricarea componentelor din Ultradurâ High Speed este mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor si al consumului de energie, acesta fiind motivul pentru care acest material inovator a primit marca eco-eficientei ecologice.

În luna octombrie va fi expusa la Dusseldorf în cadrul celei mai mari expozitii de plastice K" (de la Kunstoffe, plastic în limba germana) o piesa de mobiler a celebrului designer Konstantin Grcic, realizata integral din Ultradurâ High Speed.

O gama larga de componente sunt fabricate prin tehnica turnarii prin injectie, inclusiv aparate electrocasnice fara de care existenta noastra zilnica ar fi greu de imaginat: fierul de calcat, capul de dus, capacul de la prajitor dar si componente industriale, în special cele folosite în industria auto si cea electronica.

BASF este de multi ani unul dintre cei mai mari furnizori de materiale plastice prelucrate prin injectie. În prezent, si-a upgradat deja binecunoscutul produs Ultradurâ trecând la "Ultradurâ High Speed" prin adaugarea de nanoparticule organice uniform distribuite. Acest aditiv permite prelucrarea materialului plastic la o temperatura de 230°C în loc de 260°C si îi îmbunatateste fluiditatea cu 50%, modificarea proprietatilor mecanice fiind insignifianta.

Având aceste caracteristici, Ultradurâ High Speed ofera avantaje majore atât din punct de vedere al costurilor cât si al protectiei mediului. Plasticul poate fi procesat la temperaturi mai mici si este nevoie doar de jumatate din presiunea necesara anterior pentru turnarea materialului în matrita, ceea ce duce la reducerea cantitatii de energie utlizate. "Per ansamblu, se poate economisi o cincime din energia utilizata" a declarat Dr. Andreas Eipper, expert în materiale plastice la BASF si manager de produs pentru Ultradurâ. "Daca toate utilajele de turnare în matrite prin injectie ar fi convertite de la nivelul standard la nivel Ultradurâ High Speed, am economisi o cantitate de energie echivalenta cu energia consumata de 75.000 de automobile pe an".

Cantitatea de material necesara descreste si ea, fiindca matrita devine mai usor de umplut cu acest plastic extrem de fluid. În plus, apar mai putine incluziuni de aer nedorite, ceea ce duce la un numar mai mic de produse respinse la controlul calitatii. Dat fiind faptul ca materialul poate fi prelucrat la temperaturi mai scazute, componentele plastice injectate nu mai necesita un timp de racire atât de îndelungat, ceea ce duce la o crestere a randamentului pe ora de pâna la 30%. Nu în ultimul rând, Ultradurâ High Speed ajuta la îmbunatatirea calitatii produselor. Plasticul cu fluiditate crescuta easy-flow poate fi armat cu un continut mult mai ridicat de fibra de sticla decât în trecut, ceea ce permite producerea de elemente cu pereti mai subtiri, însa foarte rezistenti.

Putem astfel sa producem componente mult mai complexe si cu forme complicate" spune Martin Plank, patron al fabricii italiene de mobila Plank.

Datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera, Ultradurâ High Speed a fost premiat cu marca de eco-eficienta. "Prefixul "eco" reprezinta atât economie cât si ecologie" explica Konrad Hungerbühler. "Aceasta marca arata faptul ca materialul se comporta mai bine decât cel conventional, atât din punct de vedere economic, cât si în termeni ecologici". Hungerbühler este profesor la catedra de Siguranta si tehnologia mediului la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich. Profesorul Hungerbühler a evaluat si a confirmat analiza într-un raport de expert.

Perspective

Ultradurâ High Speed a fost lansat la sfârsitul anului 2004 si a fost bine primit de clienti. În prezent, cererea este atât de mare, încât BASF ofera întreg portofoliul Ultradurâ la calitate "High Speed". Douazeci de aplicatii de serie care se deruleaza în prezent, inclusiv carcasa pentru bratul volanului la BMW Mini Cooper, suportii pentru stergatoarele de luneta, piese pentru carcase de senzori si fise de conectare laptop sunt fabricate din acest material plastic inovator. Portofoliul Ultradurâ High Speed include 15 variante de produse create pentru diferite aplicatii. De asemenea, acesta include un material Ultradurâ conducator de caldura special care poate fi utilizat, de exemplu, la fabricarea partilor componente ale carcaselor pentru prize sau dispozitive de iluminat. Printre produse se numara si cele care pot fi imprimate cu laser sau care au caracteristici ignifuge superioare.

Despre BASF

BASF este leader mondial în domeniul chimic: "The Chemical Company". Portofoliul sau cuprinde de la produse chimice, mase plastice si tehnopolimeri, produse pentru agricultura si produse chimice de sinteza fina, pâna la petrol si gaze naturale. Partener de încredere al tuturor sectoarelor industriale, sistemul inteligent de solutii al BASF si produsele sale de mare valoare contribuie la cresterea succesului clientilor. BASF dezvolta noi tehnologii si le foloseste pentru a deschide noi oportunitati pe piata. Combina succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala, contribuind astfel la un viitor mai bun. În 2006, BASF a avut aproximativ 95.000 de angajati si a realizat mai mult de 52.6 miliarde Euro din vânzari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb