Nouriel Roubini: Grecia trebuie să intre în faliment şi să revină la drahmă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2011

Nouriel Roubini: Grecia trebuie să intre în faliment şi să revină la drahmă

Grecia este prinsă într-un cerc vicios al insolvenţei, al unei competitivităţi reduse şi al depresiunii tot mai adânci, afirmă profesorul Nouriel Roubini, preşedintele Roubini Global Economics, într-un articol publicat de Financial Times. În opinia sa, ca să scăpe de acest cerc, Grecia trebuie să înceapă acum un default controlat, o ieşire în mod voluntar din zona euro şi o revenire la drahmă.

Roubini este de părere că recentul acord privind datoria Greciei, oferit de Europa, a fost o tranzacţie financiară proastă, care asigură o scutire de datorii mult mai mică decât are nevoie ţara. Practic, scutirea reală de datorii este aproape zero, iar cea mai bună alegere ar fi să se respingă acest acord şi, sub ameninţarea incapacităţii de plată, să se renegocieze un acord mai bun, conform spuselor lui Roubini.

Economistul arată că, şi dacă i se va acorda Greciei în curând o scutire reală şi semnificativă privind datoria publică, ţara nu va putea reveni la o creştere în situaţia în care competitivitatea nu va fi rapid restabilită. Fără o revenire la creştere economică, datoriile ţării vor rămâne nesustenabile, avertizează Roubini, menţionând că toate opţiunile care ar putea restabili competitivitatea necesită deprecierea reală a monedei.

Dar, Roubini susţine că cea mai bună soluţie pentru Grecia ar fi părăsirea zonei euro, întrucât revenirea la moneda naţională (drahma) şi deprecierea bruscă a acesteia ar restabili rapid competitivitatea şi creşterea, aşa cum s-a întâmplat în Argentina şi multe alte pieţe emergente, care au abandonat rata fixă de schimb.

Acest proces va fi costisitor, arată Roubini, însă subliniază că este varianta cea mai potrivită.

Încă o teleconferinţă Grecia - UE - FMI

Cabinetul elen condus de premierul George Papandreou urma să participe, ieri seara, la o nouă teleconferinţă cu oficialii creditorilor internaţionali, după ce, luni, aceştia au susţinut un demers similar, catalogat drept "productiv". Ministrul de finanţe de la Atena, Evangelos Venizelos, a avut "discuţii de fond" cu reprezentanţii UE şi FMI, pe marginea tranşei de împrumut de 8 miliarde euro care ar trebui eliberată către Grecia.

Grecia a plătit, ieri, două cupoane ajunse la scadenţă pentru obligaţiuni de stat, în valoare totală de 769 milioane de euro, conform unor surse oficiale citate de Reuters. Acestea au spus: "Cupoanele au fost plătite conform termenelor".

Potrivit surselor, guvernul elen a achitat un cupon de 364 milioane de euro pentru obligaţiuni cu maturitatea în 2040 şi unul de 405 milioane de euro pentru titluri scadente în 2037.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chior Impărat în Tara Orbilor, Roubini are asupra acestei lumi o aplecare de contabil în mod corect îngrozit de cifre, căruia URSS împărţită la zero, radical din Jugoslavia egal Serbia, Libia minus Petrolibia egal Rafale India nu-i spun nimic. Cu atît mai puţin operaţiunea Grecia egal Grecia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb