O anchetă derulată de o parte terţă la divizia japoneză a producătorului elveţian de medicamente "Novartis" AG arată că angajaţii acesteia au încercat să ascundă dovezi într-o acţiune de cercetare, respectiv că au fost implcaţi în mai multe activităţi dubioase. Comisia a concluzionat, însă, că aceştia nu au falsificat date privind o cercetare clinică a tratamentelor pentru leucemie.
Comisia, formată din jurişti, a marcat peste 20 de cazuri de comportament necorespunzător în rândul personalului de vânzări al diviziei nipone a "Novartis", potrivit Wall Street Journal. Anchetatorii arată că, în urma apariţiei acuzaţiilor de abatere comportamentală, angajaţii au încercat să ascundă acţiunile greşite lor prin distrugerea de documente şi ştergerea fişierelor online.
"Nu mă aşteptam să găsim atât de multe probleme", a declarat Kunio Harada, cel care a condus comisia de anchetă.
De exemplu, cel puţin nouă reprezentanţi "Novartis" au colectat chestionare de la pacienţi într-un studiu care a comparat efectele secundare ale tratamentelor pentru leucemie, inclusiv ale propriului produs de generaţie viitoare Tasigna, potrivit comisiei. Angajaţii "Novartis" au transmis prin fax chestionarele către cercetătorii Spitalului Universitar din Tokyo, în pofida faptului că, potrivit protocolului de cercetare, doctorii erau responsabili în acest sens.
Acuzaţiile au fost lansate anul trecut, iar în urma lor, numeroşi reprezentanţi de vânzări ai "Novartis" au participat la acoperirea acţiunilor necorespunzătoare, potrivit comisiei.
"Novartis" a anunţat că va analiza raportul şi va lua măsurile necesare împotriva angajaţilor responsabili.