NOVEL RESEARCH: Contrabanda cu ţigarete, în uşoară scădere

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2020

Contrabanda cu ţigarete, în uşoară scădere

Marian Marcu, Novel Research: "Moldova se află în creştere abruptă, cu peste 11 p.p., până la 28,2%"

Contrabanda cu ţigarete a scăzut uşor, în ianuarie anul curent faţă de noiembrie 2019, de la 12,3% la 12,1%, conform studiului companiei Novel Research.

Marian Marcu, Director General Novel Research, subliniază: "În ianuarie, în majoritatea regiunilor ţării nivelul comerţului ilicit cu ţigarete rămâne relativ constant. Doar în regiunea nord-vest contrabanda creşte cu 2,4 puncte procentuale, iar în sud-vest scade cu 2,9 p.p., faţă de noiembrie 2019. Nord-est continuă să fie şi în ianuarie 2020 cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 29,6%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea «cheap whites» creşte cu 2,1 p.p., până la 32,1%, iar Moldova se află în creştere abruptă, cu peste 11 p.p., până la 28,2%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,4 p.p., înregistrând un nivel de 9,4%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,3%)".

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco, arată că, în ianuarie 2020, nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut: "Reducerea a însemnat mai mulţi bani la bugetul de stat, criminalitate în scădere şi mai puţine produse de provenienţă şi calitate incerte pe piaţă. Această evoluţie pozitivă ar putea continua dacă Guvernul va elabora o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, care să aducă laolaltă toate autorităţile competente, şi dacă Parlamentul va aborda cu luciditate cea mai radicală propunere anti-tutun de până acum, care prevede interzicerea expunerii ţigaretelor în magazine şi introducerea unor noi taxe. Conform estimărilor oficiale, acest pachet de măsuri va avea un impact bugetar negativ de peste două miliarde de lei în fiecare an, fără a include impactul asupra celor peste 70.000 de magazine care comercializează ţigarete".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria se arată îngrijorată de saltul abrupt al contrabandei provenite din Republica Moldova, ce se apropie vertiginos de o treime din total: "Aceasta este o dovadă clară a influenţei politicului asupra pieţei negre, actualii decidenţi de la Chişinău revenind asupra măsurilor luate de fostul guvern pentru diminuarea contrabandei către statele UE - ca de exemplu închiderea magazinelor Duty Free de pe aşa-numita graniţă cu Transnistria. Aceasta este realitatea de peste Prut, dincolo de perdelele de fum ale suprareglementării comerţului legal, de genul interzicerii expunerii produselor în magazine şi instituirii de facto a vânzărilor pe sub tejghea. Politicianismul şi reglementările populiste, fără studii de impact, cum este şi iniţiativa redactată de lobiştii antitutun din România, pentru care se fac presiuni asupra Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, dăunează grav societăţii. Prevederile acesteia ar restricţiona piaţa legală în favoarea celei ilegale, contrabandiştii continuând să vândă oricui, inclusiv minorilor, ţigarete de contrabandă, în pieţe, la gurile de metrou sau la colţ de stradă".

Începând cu luna mai 2019, piaţa neagră s-a menţinut sub 15%, a evidenţiat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România, arătând: "Doar în 2012 comerţul ilegal s-a mai situat sub acest nivel pentru mai mult de jumătate de an. Şi atunci, şi în ianuarie, scăderea s-a datorat acţiunilor autorităţilor de aplicare a legii, în colaborare cu companiile legale. Această evoluţie, după cum s-a văzut şi în trecut, se poate schimba rapid, în condiţile unor reglementări disproporţionate. Considerăm că eforturile autorităţilor de aplicare a legii din România şi din ţările vecine trebuie susţinute de o politică internă coerentă în materie de reglementare, precum şi de o strategie naţională de combatere a comerţului ilegal".

La rândul său, Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania, a declarat: "Autorităţile de aplicare a legii din România, precum şi cele din ţările vecine au desfăşurat la finele anului şi în ianuarie operaţiuni de amploare pentru combaterea contrabandei. Grănicerii ucraineni au descoperit în decembrie 2019, la Porubne, 200.000 pachete de ţigarete care ar fi urmat să ajungă în România. La început de an, a fost reţinut un avion AN2, suspectat că ar fi fost folosit pentru contrabandă dinspre Ucraina în România. Autorităţile fac eforturi şi alocă resurse semnificative pentru combaterea contrabandei. Ca urmare, ar trebui să fie susţinute de un cadru de reglementare echilibrat, care să nu disturbe piaţa legală a ţigaretelor".

"Anul 2019 s-a încheiat cu un nivel mediu al comerţului ilicit cu ţigarete de 13,9%, comparativ cu 16,3% în 2018, potrivit cercetării realizate de compania Novel Research. Este de notat şi faptul că în luna septembrie 2019 rezultatele acţiunilor de prevenire şi combatere a traficului ilicit cu ţigarete derulate de instituţiile de aplicare a legii din România s-au concretizat prin cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2010, de 10,5%, subliniază directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu. Conform domniei sale, în acest an vom continua să urmăm direcţiile strategice de acţiune stabilite în cadrul Strategiei naţionale a autorităţii vamale privind prevenirea şi combaterea traficului ilegal cu produse din tutun în perioada 2019-2021 şi vom continua colaborarea cu instituţiile nationale si internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, precum şi cu mediul de afaceri onest".

Anul trecut, au fost reţinute 4,6 milioane pachete de ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 3.299 kg tutun, 629 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate 11 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 86 de persoane, a adăugat şeful Poliţiei de Frontieră, chestor general de poliţie Ioan Buda.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele "cheap whites" şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb