NOVEL RESEARCH SUSŢINE: Comerţul ilegal cu ţigarete s-a diminuat drastic, la 15% din piaţă

Emilia Olescu
Miscellanea #Contrabanda / 15 aprilie 2011

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 14,7%, potrivit datelor companiei de cercetare "Novel Reasearch" pe luna martie. Proporţia comerţului ilegal cu ţigarete se află, astfel, în scădere cu 7,8 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2011, când contrabanda se situa la 22,5% din totalul pieţei. În ianuarie 2010, ca urmare a creşterii masive a accizelor, contrabanda atinsese maximul istoric de 36,2% din piaţă.

Potrivit marilor producători de ţigarete din ţara noastră, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.

Aceştia apreciază că "diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor şi operaţiunilor de amploare desfăşurate începând cu a doua parte a anului trecut, ca urmare a definirii unei Strategii de combatere a contrabandei şi evaziunii fiscale, precum şi schimbărilor apărute în cadrul de reglementare. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea strânsă dintre autorităţile statului şi industria tutunului".

Reprezentanţii jucătorilor din domeniu subliniază că, anul trecut, au fost descoperite peste zece fabrici ilegale de ţigarete

Pentru o diminuare şi mai accentuată a fenomenului de contrabandă "este nevoie de un cadru unitar şi simplificat şi de folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, criteriul cantitativ, atât pentru contrabanda în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală. E nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existente la frontiera internă, cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal. Nu în ultimul rând, este necesar ca mijlocul de transport folosit pentru contrabandă să poată fi confiscat, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse în ţară ilegal", susţine Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România. Potrivit domniei sale, este necesar ca piaţa legală a ţigaretelor să nu fie sabotată prin reglementări insuficient analizate, amintind renunţarea la scanarea mijloacelor de transport, revenirea la situaţia anterioară în privinţa vânzărilor din Duty Free şi comercializarea ţigaretelor confiscate.

"Vorbim în acest caz despre concurenţa neloială faţă de producătorii legali, care plătesc taxe şi cărora li s-ar încălca drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcilor lor, pe care statul nu le poate comercializa dacă nu are franciză. De asemenea, ar fi şi o problemă de siguranţă din punct de vedere igienico sanitar, neputându-se garanta calitatea, conformitatea, vechimea, respectarea condiţiilor de transport şi depozitare a produselor. De zece ani încoace, ţigaretele confiscate se predau producătorilor şi sunt distruse pe cheltuiala acestora, sub supravegherea comisiei fiscale. În nicio ţară membră a Uniunii Europene nu sunt valorificate ţigaretele confiscate", a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs pe Europa de sud-est al "British American Tobacco" (BAT).

Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs "Philip Morris" România, a menţionat: "Pentru a menţine actualul nivel şi a accelera pe mai departe trendul descrescător al contrabandei, este absolut necesar ca lupta împotriva comerţului ilicit să rămână o prioritate, autorităţile să continue eforturile de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete, iar legislaţia privind contrabanda, contrafacerea şi evaziunea să fie îmbunătăţită. La rândul său, industria va contribui în continuare la îmbunătăţirea gradului de conştientizare a periculozităţii fenomenului, în multiplele lui aspecte: criminalitatea organizată, dimensiunea financiară concretizată în pierderi la bugetul de stat, siguranţa produselor, efectele asupra industriei legale".

Cu toate că autorităţile statului pare că fac eforturi susţinute pentru combaterea fenomenului de contrabandă cu ţigarete, capturile acestora reprezintă doar 5% din piaţa ilegală cu produse din tutun, au afirmat, recent, producătorii din domeniu, în cadrul unui seminar pe această temă. Acest lucru înseamnă că rata de succes a contrabandei se ridică la 95%.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde euro, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi impozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8347
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3037
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9018
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.8502

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb