"Nu e momentul să porneşti afaceri în România"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 iunie 2010

Doru Lionăchescu

Doru Lionăchescu

Doru Lionăchescu, partener principal "Capital Partners" susţine că piaţa de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o reducere abruptă de activitate pe fondul evenimentelor din Grecia şi a măsurilor de austeritate

Ţara noastră nu îndeplineşte, în acest moment, niciuna dintre condiţiile necesare pentru demararea unei afaceri, este de părere Doru Lionăchescu, partener principal "Capital Partners". Prezent la o conferinţă despre piaţa de fuziuni şi achiziţii, domnia sa a sub-liniat, citând un studiu britanic, că decizia de a porni o afacere pe cont propriu depinde foarte mult de accesul la capital, de corelaţia dintre pornirea antreprenorială şi experienţa familială, precum şi de existenţa unui climat redus de impozitare şi de predictibilitatea legislativă, iar "România nu îndeplineşte niciunul dintre aceşti factori".

Şi Roland Teufel, partener în cadrul "Ensight" România, este de părere că ţara noastră este cea mai puţin atractivă pentru investitorii germani. Obstacolele care îi împiedică pe nemţi să investească în România sunt, printre altele, infrastructura şi administraţia publică, sistemul de taxe şi impozite, nivelul fraudelor, serviciile, precum şi influenţa politică asupra administraţiei publice. Toa-te aceste neajunsuri, care situează ţara noastră printre ultimele locuri ca piaţă de investiţii, ar trebui corectate, spune domnul Teufel, menţionând că ar fi nevoie ca anumite companii de stat să fie privatizate. Singurul avantaj, în opinia domniei sale, pe care străinii consideră că îl are ţara noastră este nivelul scăzut al salariilor. De aceea, în timp ce în Ungaria au investit 70 milioane de euro şi în Polonia 22 milioane de euro, nemţii au efectuat investiţii în România de doar 5 milioane de euro.

Tranzacţii mai puţine, în ultima lună

Referitor la evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A), în primele cinci luni ale anului în curs, aceasta a înregistrat o creştere de circa 67%, până la 211 milioane de euro, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit lui Doru Lionăchescu.

Domnia sa a subliniat că, în ultima lună, piaţa de profil a scăzut uşor faţă de primul trimestru al anului, când fusese marcată o dinamică de aproximativ 75%: "Este vizibilă o reducere abruptă de activitate în ultimele patru săptămâni, din cauza evoluţiilor din Grecia, dar şi din cauza surprizelor pe care FMI le-a găsit la ultima vizită în România şi a măsurilor pe care Guvernul urmează să le adopte". Şi tranzacţiile au devenit mai lente, deşi, în lunile ianuarie-mai, acestea au fost mai multe faţă de perioada similară a lui 2009, cu circa 60%. Valoarea medie a unei tranzacţii din piaţa de M&A s-a diminuat, de asemenea, cifrându-se la circa 6,4 milioane de euro, conform unui studiu întocmit de "Capital Partners".

În prima parte a anului, cele mai multe tranzacţii (în număr de şase) au fost făcute în domeniul serviciilor diversificate (de nişă), următoarele două segmente de interes fiind retailul (patru tranzacţii) şi serviciile financiare (patru tranzacţii).

Anul trecut, investiţiile făcute în acest domeniu, în ţara noastră, au fost mai mici de 200 milioane de euro, după cum a precizat Cristian Nacu, partener în cadrul "Entreprise Investors". Domnia sa consideră că şansele ca activitatea fondurilor de investiţii să crească în 2010 şi, chiar în 2011, sunt destul de reduse, mai ales având în vedere că o tranzacţie nouă se finalizează în 6-9 luni.

Pentru Europa Centrală şi de Est, fondurile de investiţii au un disponibil de două miliarde de euro, dintre care aproximativ un sfert, adică 400-500 milioane de euro, ar putea ajunge în ţara noastră. În prezent, însă, avem puţine societăţi atractive pentru investitorii din piaţa de M&A.

Cornelia Bumbacea, partener "Ernst&Young" România, are o viziune mai optimistă asupra modului în care va evolua piaţa de fuziuni şi achiziţii, deşi susţine că imaginea ţării noastre este "cam tulbure" pentru investitorii din acest segment: "Piaţa de fuziuni şi achiziţii pare că se deblochează, cel puţin din cererile de due-diligence primite. Sunt discuţii de acum an şi jumătate care sunt reluate. Accesul la finanţare este principalul obstacol, dar există fonduri şi investitori strategici care au capital şi sunt dispuşi să investească. Toată lumea vrea să investească în sectoare care cresc şi care nu sunt expuse la criză". Deşi există apetit pentru investiţii, spune domnia sa, obstacolul major este accesul limitat la finanţare, urmat de întârzierea cu care Consiliul Concurenţei aprobă preluările. Astfel că, în primele cinci luni ale anului în curs, au fost semnate foarte puţine tranzacţii şi nu toate au fost făcute publice, speranţa de revigorare a pieţei vizând ultimele trimestre ale lui 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb