Nu mai avem cine să muncească

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 iulie 2023

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Reprezentanţii AmCham estimează că în 2026 vom avea în România 500.000 de locuri de muncă neocupate Impactul negativ asupra bugetului de stat se va ridica la 19 miliarde euro anual, conform AmCham

Distrugerea forţei noastre de muncă e ilustrată de studiul realizat de Pwc pentru Camera de Comerţ Româno-Americană, AmCham, studiu prezentat, ieri, din interpretarea căruia, pe estimarea datelor conţinute, reiese că în următorii trei ani vom ajunge la 500.000 de locuri de muncă neocupate, în condiţiile în care şomajul nu a fost eradicat şi în care avem un număr consistent de asistaţi social.

Potrivit sursei citate, în anul 2023 deficitul minim de forţă de muncă este de 164.000 de persoane, în 2024 va ajunge la 185.000 de persoane, în 2025 la 208.000 persoane, pentru ca în 2026 să atingă pragul de 224.000 persoane.

"Situaţia este destul de gravă. 70% din deficitul acut al forţei de muncă e concentrat în zonele dezvoltate - Bucureşti-Ilfov, Cluj, Timiş, Braşov - şi în judeţe unde sunt investiţii străine şi româneşti. Disparităţile regionale sunt foarte acute şi considerăm că reprezintă o piedică în dezvoltarea sustenabilă a economiei în viitor. În întocmirea acestui studiu, am constatat că nu avem statistici reale, de încredere, nici la INS şi nici din alte surse europene, aşa că acest studiu a fost o încercare de comparare a surselor. Din această comparare, reiese că la finalul anului 2022 ne lipseau 145.000 locuri de muncă, dar acest număr reprezintă un minim teoretic estimat pe baza datelor care mai mult lipsesc decât există. Este destul de probabil ca deficitul să fie mult mai mare, chiar să fie dublu. Astfel pentru anul 2026 putem vorbi despre 500.000 de locuri de muncă libere, dar nu vor exista persoane care să le ocupe. Acest lucru va duce la pierderi economice uriaşe, dacă luăm în calcul productivitatea fiecărei persoane. Pentru cele 500.000 de locuri de muncă neocupate în anul 2026, va exista un impact bugetar negativ, adică vom avea un PIB redus cu aproape 19 miliarde euro anual faţă de ce putem realiza. (...) Forţa de muncă autohtonă nu este suficientă, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber, mergând pe stradă, unde vom constata că majoritatea persoanelor care prestează diferite servicii sau care lucrează în HoReCa nu sunt din România, nu sunt membri UE. Din păcate, nu suntem doar o ţară de emigranţi, ne-am transformat şi într-o ţară de imigranţi, care să acopere o parte din forţa de muncă necesară. Cu toate acestea, contingentul de muncitori străini alocat anual de guvern este insuficient. De exemplu, în anul 2022 am avut nevoie de 130.000 de permise de muncă pentru muncitorii străini şi ni s-a alocat doar 100.000 ceea ce a dus la tensionarea pieţei forţei de muncă din ţara noastră", a declarat Alexander Milcev, membru în Consiliul Director al AmCham România, şi a adus în discuţie şi durata procedurilor pentru aducerea în ţară a unui muncitor străin, durată cuprinsă între 6 şi 8 luni, indiferent că vorbim despre muncitori necalificaţi, calificaţi sau cu înaltă calificare.

El a precizat: "Criza de personal calificat şi nu numai, reprezintă cea mai mare limitare a capacităţii României de a-şi atinge potenţialul de creştere pe termen scurt, mediu şi lung. În paralel cu politici publice care să adreseze problemele sistemice, şi care vor produce efecte în timp, se impun măsuri urgente pentru a asigura măcar parţial necesarul de forţă de muncă în economie. Multe state europene care se confruntă cu provocări similare fac eforturi de integrare pe piaţa muncii a tinerilor şi a populaţiei inactive, căută să valorifice segmentul de populaţie care deţine competenţe necesare pe piaţa muncii şi au crescut capacitatea administrativă pentru absorbţia muncitorilor extra comunitari. Astfel de măsuri sunt la fel de necesare, fezabile şi urgente şi pentru România".

Din datele AmCham mai reţinem că rata medie a şomajului calculată pe cele 8 regiuni de dezvoltare a fost la finalul anului trecut de 5,73%, unde cele mai mari rate, 8,9% şi 8%, sunt în regiunile Sud-Vest şi Sud, iar cele mai mici în Nord-Vest şi Bucureşti-Ilfov, adică 3,1%, respectiv 2,7%.

În acest timp, contingentul de muncitori non-UE din ţara noastră a crescut de la 30.000 de persoane în 2019 şi 2020, la 50.000 de persoane în 2021 şi câte 100.000 de persoane în 2022 şi 2023, alocări insuficiente în opinia celor de la AmCham. În ceea ce priveşte numărul de permise acordate acestor muncitori, dacă în anul 2019 el se ridica la 33.600, în 2020 a scăzut la 28.800, pentru ca în 2021 să urce la 59.600. Anul trecut au fost eliberate 100.000 de permise de muncă lucrătorilor non-UE din ţara noastră, iar în 2023 - conform studiului realizat de AmCham - în primele două luni autorităţile eliberaseră 19.600 de permise.

Pentru reglementarea pieţei muncii, cei de la AmCham propun următoarele măsuri:

- reducerea numărului de tineri care nu sunt angajaţi, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la programe de formare;

- promovarea flexibilităţii în procesul de pensionare şi îmbunătăţirea calificărilor lucrătorilor cu vârsta peste 50 de ani;

- creşterea ratei ocupării forţei de muncă în rândul populaţiei inactive;

- atragerea imigranţilor prin creşterea accesibilităţii şi simplificarea procedurilor de obţinere a permiselor de muncă, în special pentru lucrătorii cu competenţe valoroase.

Valorile muncii - desfiinţate în media şi pe reţelele de socializare

Distrugerea forţei de muncă autohtone este însă un fenomen care a demarat în perioada 2002-2004 când, în urma restructurării mai multor companii de stat, pentru a reduce rata şomajului, premierul Adrian Năstase a încheiat un acord cu Uniunea Europeană, pentru libera circulaţie a lucrătorilor români, în calitatea lor de cetăţeni ai unui stat aflat în curs de aderare. Chiar dacă unele state s-au opus iniţial acestei libere circulaţii a forţei de muncă din ţara noastră, acordată prematur, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, au existat destule state din vestul Europei - Danemarca, Belgia, Ţările de Jos - care au susţinut că au nevoie de forţa de muncă de la noi şi, ulterior, acest lucru s-a întâmplat şi în alte state europene, cu precădere în Spania, Italia, Franţa, Germania şi Austria. Curios este că atunci când s-a pus problema liberei circulaţii în spaţiul Schengen, tocmai statele, care au fost de acord ca lucrătorii români să circule liber în acest spaţiu anterior intrării ţării noastre în UE, s-au opus primirii României în spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor şi persoanelor.

În momentul încheierii acordului privind libertatea de circulaţie a lucrătorilor români, guvernul Năstase s-a bucurat că anual intrau în România între 2 şi 4 miliarde euro de la lucrătorii români din străinătate, dar acest lucru reprezenta o imagine falsă cu privire la starea de sănătate a economiei naţionale. Rata şomajului a coborât atât de mult, încât a devenit negativă în anumite puncte, chiar dacă există şomeri.

Cauzele acestei situaţii cu care ne confruntăm şi referitor la care AmCham a tras ieri un semnal de alarmă sunt multiple.

O cauză primordială a fost distrugerea mediatică a valorilor muncii, fie că vorbim despre oamenii politici, despre influenceri sau despre presă. Bombardaţi de posturile TV cu mesaje zilnice de genul "te uiţi şi câştigi" (vă mai amintiţi de promo-urile Pro TV din perioada 1996-2008?) şi cu adresări de genul "săracilor" - vedeţi mai nou afirmaţiile zilnice ale Danei Budeanu-, o mare parte dintre adolescenţi şi chiar dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani au concluzionat că este mai bine să nu prestezi o activitate salarizată, pentru că există mitul bogăţiei fără muncă. Absolvenţii de liceu care sunt mari gameri în mediul online nu acceptă să îşi construiască o carieră în arhitectură, în comerţ, în industria agro-alimentară, în alte sectoare de activitate economică, deoarece visează să fie cadre de conducere într-o întreprindere în care să fie plătiţi fie şi numai pentru că au răspuns la telefon. Practic asistăm la o distrugere totală a valorilor muncii şi, din păcate, la această distrugere au contribuit şi unii formatori de opinie, cum este Dan Pavel, care afirma într-o dezbatere televizată cu Vladimir Pasti, că valorile muncii reprezintă o idee comunistă.

A doua cauză a distrugerii forţei autohtone de muncă o reprezintă nevoia oamenilor de a câştiga mai bine în alte state europene, decât în propria ţară. Dacă antreprenorii din ţara noastră şi conducerile multor companii de stat le-au oferit salarii de maximum 200 sau 300 euro, lucrătorii români au preferat să plece în străinătate, unde au beneficiat de salarii lunare de zece ori mai mari faţă de cele din România, chit că o parte dintre acestea se duc pe plata chiriei şi utilităţilor.

Corupţia - un factor determinant al migrării forţei de muncă

Alţi factori ai distrugerii forţei de muncă din ţara noastră sunt mediul cultural şi civilizaţia care sunt net superioare în domeniu învăţământului, sănătăţii şi asigurărilor în statele vest-europene, fapt care le asigură lucrătorilor români o siguranţă cu privire la menţinerea unui nivel de trai acceptabil spre deosebire de cel din România.

Ultimul factor care a grăbit migrarea in corpore a forţei autohtone de muncă este gradul de corupţie din ţara noastră, care este incomparabil mai mare faţă de cel din statele vest europene, aşa cum rezultă anual din indicele privind percepţia corupţiei publicat de organizaţia Transparency International. Astfel, în 2020, cu un scor de 44 de puncte, România figura printre ţările care sunt percepute ca având grad ridicat de corupţie, spre deosebire de Danemarca, Finlanda, Suedia, Ţările de Jos, Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Spania care sunt percepute drept state în care corupţia reprezintă un fenomen care este bine combătut de autorităţi şi de societatea civilă. Situaţia este asemănătoare şi în 2021 şi 2022, unde România, cu doar 45 de puncte, respectiv 46 de puncte, este percepută ca fiind printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, mai jos decât noi situându-se Bulgaria şi Ungaria.

Toată această situaţie de mai sus ne-a dus în timp la deficitul actual de forţă de muncă, iar pentru reducerea lui nu este nevoie doar de calificarea forţei de muncă, de introducerea în piaţa muncii a tinerilor absolvenţi care nu lucrează şi a femeilor casnice, ci şi de crearea unei infrastructuri de transport, educaţionale şi de sănătate, atractive pentru cei care se gândesc să plece din ţară, precum şi de accelerarea luptei pentru reducerea corupţiei, reducere ce poate fi uşor realizată prin digitalizarea a cât mai multor servicii ale statului.

Din păcate, în ciuda fondurilor alocate în acest scop prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este greu să reducem până în anul 2026 deficitul de forţă de muncă de 500.000 persoane estimat de cei de la AmCham.

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Am si eu niste propuneri pentru Amcham.

    Blocarea dezvoltarii in continuare a metropolelor... Buc/Ilfov de exemplu, redirectionarea fondurilor de dezvoltare catre alte orase din tara. Ia sa vedeti voi cum gasiti mana de lucru. 

    1. Exista un motiv beton pentru care nu se mai munceste in Romania - mancarea e foarte scumpa.

      Daca dintr-un salariu de 2500-3000 lei pe luna nu-ti permiti nici macar sa mananci cum trebuie, pentru ce drku sa mai muncesti? 

      Chiriile si ratele au ajuns deja la 500 euro pe luna... asta insemna ca 2000-2500 lei pe luna se duce numai pe locuit. Si atunci, ce iti mai ramane pentru mancare din 3000 lei? Minimul de subzistenta alimentara pentru o singura persoana care munceste e de cca 1500 lei, adica 50 lei pe zi numa mancarea.

      Korekt!

      AmCham sa investeasca la Orastie, Bals, Titu, Falticeni, Vanju Mare, Anina.

      Si la Targul de Floci, orasul natal al voievodului Mihai Viteazul. 

    Se ofera doar salarii mici, in conditiile in care nu te descurci in Romania fara minim 5.000 de lei net intr-o luna. Cei mai bine platiti salariati din Romania sunt de cateva ori mai slab platiti decat in vestul ue, dar preturile sunt asemanatoare.

    1. Inflatia galopanta din ultimii ani din Romania a aruncat la gunoi salariile mici. Daca inanite de pandemie te mai descurcai cumva cu 2000 lei pe luna, acum fara 3500 lei nu o scoti la liman.

      De aici dorinta redusa a oamenilor pentru munca in horeca, servicii si ce o mai fi.. N-ai ce sa faci efectiv cu banii pe care angajatorii sunt dispusi sa-i plateasca.  

      5000 de lei net....un profesor are 2800 bah analfabetule! Sa vina nepalezii și voi la săpat șanțuri pe 1500 de lei...ce v-as face eu...daca-as avea puterea...spurcați de romani

      Îți urez să-ți trăiască toată familia de acum înainte cu 1.500 de lei lunar, așa cum îți dorești tu.

    Evident,toti isi doresc sclavi care sa lucreze cat mai mult si cat mai bine in conditii inumane dispretuiti si amenintati pe salariu minim pe economie sa le faca lor averi ...Patronii sunt socati de pretentiile "exagerate"ale tinerilor:salar decent ,program normal 8 ore pe zi,respect din pertea sefilor fata de angajati ca fiinta umana ,conditii umane de munca perspective de evolutie in cariera etc...NIMENI NU MAI VREA SA FIE CARPA DE STERS PE JOS A "PATRONILOR" DIDPERATI SA SE IMBOGATEASCA EXPLOATAND MUNCITORII !!!Patronul care traieste intr-o viloaca de sute de mii de euro ,vine intr-o masina de zeci de mii de euro si zbiara si ameninta muncitori platiti cu 500 euro e o ciudatenie romaneasca care trebuie si sigur o sa dispara...

    1. Nu inteleg de ce nu va faceti toti patroni dc -i chiar asa

      N-si inteles nimic...

      Cazurile descrise de tine sunt rare si nu constituie o baza reala de discutie. Acum tot romanul vrea salarii mari si munca putina, daca se poate de acasa si numai 4 ore pe zi. In acelasi timp tot romanul vrea preturi mici la toate produsele, insa uita sa priveasca realitatea ca orice cost, inclusiv cel cu forta de munca si cu supraimpozitarea din partea statului incompetent merge in costul final. Vrem preturi ca in Romania anilor 1990 si salarii ca in Vest. Nu se poate asta, pentru ca salariile ca in vest genereaza totodata preturi ca in vest. In plus, supraimpozitarea afacerilor si a fortei de munca (ca sa fie platita nemunca prin ajutoare sociale si prin multe locuri de munca si salarii mari in sistemul bugetar si sa fie indeplinite asa-zisele investitii locale si centrale care sunt putine, extrem de scumpe si de calitate precara pentru ca adesea sunt cu dedicatie, motiv pentru care, delatfel, sunt evitate fondurile europene), tot in pretul final se duc. In vest romanii muncesc pe rupte in agricultura si intretinerea varstinicilor pentru 800 Euro pe luna, iar aici, in tara lor, refuza un salariu de 4000 de lei pe luna.

      Atat timp cat patronii din constructii ofera salarii de minim 3000 lei net/luna (600 Euro) pentru cel mai necalificat worker si nu gaseste forta de munca, inseamna ca in Romania se traieste bine si doar statul incompetent nu vede ca intretine aceasta stare prin multitudinea de pomeni numite ajutoare sociale care taie cheful de munca. La noi problema este ca de banii scosi din vanzarea produsului trag cu prea multa insistenta atat patronul cat si lucratorul si statul si fiecare il blameaza pe celalalt pentru "saracia" proprie, fara insa ca vreuna dintre parti sa se intrebe cu ce contribuie, totusi, concret, la realizarea in conditii bune si la preturi mici a produsului respectiv. Statul asigura cumva drumuri decente, de exemplu, ca sa fie redus costul si timpul cu transportul? Asigura costuri reduse cu aparatul de stat, ca sa ramana mai multi bani pentru investitii care sa reduca costul energiei si implicit la produsului roman finit, astfel incat sa nu mai fie scump si necompetitiv? Lucratorul roman isi face datoria la locul de munca astfel incat produsul realizat de el sa nu fie defectuos si sa fie preferat in locul celui strain? De cele mai multe ori cand am incercat sa sustin industria noastra si sa cumpar "made in Romania" am luat plasa, de la lavabila Policolorului pana la sejurul la Sinaia, la Furnica langa Peles, in camera cu furnici (ca tot se numeste "Furnica" cartierul respectiv). Singuri ne facem produsele scumpe si viata grea. 

      Ne plangem pentru orice, de la dobanda la credite (dar nu pomenim nimic de faptul ca inflatia, pe langa scumpirea creditului, ne-a marit si valoarea apartamentelor si caselor cumparate cu creditul respectiv si ca statul in marea lui prostie ii plange pe cei creditati desi inflatia tocmai ce le-a majorat averea imobiliara mai mult decat creditul!!!) pana la salariile mici, desi litoralul romanesc si cele din Grecia, Bulgaria,Turcia, Egipt, Tunisia si altele sunt pline de romani. Nu parcurgi 10 metri pe strada fara sa auzi romana acolo. Orasele noastre sunt pline de masini de nu poti circula nici pe trotuar, pe litoral sampaniile de 1000 Euro sunt aduse cu roaba, parcurile s-au transformat in blocuri mamut care se vand imediat cu banii din "surse proprii", iar noi ne tot vaitam de saracie in timp ce fumam linistiti si bem bere la terasele pline ziua in amiaza mare. 

      Unde este saracia asta, ca sincer nu o vad aici? O vad in Asia, Africa, America de Sud si in general la 80% din populatia globului, dar nu aici la noi.

      Saracie o sa fie atunci cand Romania nu va mai avea atat de multi fumatori (cred ca suntem tara europeana cu cei mai multi fumatori si asta spune multe despre inteligenta noastra) si cand va fi coada la birourile de plasare a fortei de munca. Deocamdata saracia este doar in India, Nepal, Indonezia si alte tari care exporta forta de munca in Romania. 

      Prea mult text pentru o realitate extrem de simplă ilustrată de altfel excepțional în poză. Doar pentru că dumneavoastră nu vedeți sărăcia din țară asta nu înseamnă că ea nu există. Argumentul ignoranței (dacă eu nu văd atunci nu există) nu e niciodată valabil.

      Cine vrea un salariu decent pleacă în afara țării. Puține sunt locurile de muncă unde se poate câștiga decent în România.  

      Se vede că habar nu aveți despre ce vorbiți când aduceți în discuție ajutorul social fără să știți cât e cuantumul acestuia, cui se acordă și în ce condiții.  

      P.S. Corabia se scufundă. Deznodământul e inevitabil (vedeți salariile din educație pentru predicții pe termen mediu/lung). Cine e isteț și poate, pleacă cât mai repede din țara asta feudală bogată plină de mașini și cu apartamente valoroase.  

      Cazurile descrise nu sunt rare, oamenii s-au săturat de minciuni.

    net superioare…

    va invit in Paris… cartier cu apartamente sarite de milion si se urineaza ziua noaptea pe colte de blocuri sau parcuri… 

    asta cu plecarea fortei… e o politica DORITA de cel de sus pus. “Tatiucu” care ne da fondurile m ue are directive clare inca din 2000 pentru Romania! 

    O parte din “sclavii muncii” se dau zeciuiala (si chiar mai mult) “imperiului” ce are “avere” are si batranet dar nu are forta de munca ieftina. - pentru asta vedeti puterea 1 euro in cantitate aur = a cerut sclavi migrati pe schimul la euro diluat in trepte. 

    Pe cine a sters Romania la “fund” in anii 2000 -2015?!  

    eee vedeti voi… romanii puteau sa stearga si in tara dar pe schimbul la o ciocolata nu e trocul bun. 

    s c c r e t 

    1. Balteste adanc in "putzo gandirii" acest rationament. Alambicat rau!

      corect.....asta au vrut tatucii si guvernantii de 33 de ani incoace, micsorarea populatie tarii si au ramas doar bugetarii si pensionarii...incolonatii si ascultatorii. Ca si n Ungaria, Moldova......

      Ați vrut capitalism? Libertate? Plecați bah sclavilor și în Tailanda...dar acolo femeile îl au pe hopa sus!

      Și mie mi se pare că-i politica coordonată metodic in direcția asta din anii '90 încoace. Daca se fac investiții aici, nu se plătesc salarii nici la jumătate față de alte țări din centrul Europei, dar apar pretenții de competență, "valori" ue și alte minciuni.

    La cat de mici sunt salariile in RO cum sa nu plece si cel fara scoala si cel cu scoala ?

    La cata bataie de joc e supus un angajat chiar si cu facultate (de exemplu in vanzari) cum sa nu migreze pana isi gaseste conditii mai bune (dar nu optime) ? 

    Nu se doreste rezolvarea acestor inechitati, asa ca se vor adanci problemele. Cei care plateau prost se plang acum ca nu au angajati (buni).

    Multumim ! 

    La cat de mici sunt salariile in RO cum sa nu plece si cel fara scoala si cel cu scoala ?

    La cata bataie de joc e supus un angajat chiar si cu facultate (de exemplu in vanzari) cum sa nu migreze pana isi gaseste conditii mai bune (dar nu optime) ? 

    Nu se doreste rezolvarea acestor inechitati, asa ca se vor adanci problemele. Cei care plateau prost se plang acum ca nu au angajati (buni). 

    Multumim !

    Taman bine ptr mafioti, acum au creat "nevoia" introducerii porcariei de "inteligenta artificiala". Pffff...cum suna...artificiala... 

    1. Mai rău, au creat iluzia nevoii de import de alogeni, in condițiile in care noi nu putem da de lucru la câteva milioane de români, nevoiți să plece in străinătate, sa poată supraviețui.

    Singura masura valida pe care o vad este scaderea abrupta a preturilor la mancare prin cresterea semnificativa a productiei agricole si alimentare in tara (interziste exporturile).

    E singura masura care ar putea determina oamenii sa munceasca din nou pe salarii mici, altfle nicio sansa.  

    Resursa umana e perisabila ca orice resursa. Omul imbatraneste, pierde din abilitati, nu mai e dispus la compromisuri si la munca prost platita ca in tinerete.

    Ca sa lucrezi in HORECA trebuie sa fii cat de cat tanar... la 45-50 de ani nu ai ce sa faci acolo iar populatia platita prost in anii 2000 a ajuns la aceasta varsta.  

    1. Ai dreptate. Cam greu sa fi sprinten la vârsta respectiva, chiar platit binișor.

    ba da , AI-ul. Pai de ce se da venitul minim garantat, stind acasa, in diferite tari Occidentale?

    1. Care sunt țările alea diferite? Au fost și or mai fi încercări limitate în timp și ca număr de subiecți, pe ici-colo. Rezultatele nu par promițătoare.

    Daca patronii ar renunța puțin din câștigul lor și ar da salariaților puțin mai mult, atunci imediat ar găsi forță de muncă. Fiecare patron vrea sa se imbogateasca peste noapte cu investiții cat mai putina in angajați. Avem peste un milion de oameni cu salariul minim adică vreo 1 800 de Ron, vreo 2-3 milioane au primit ajutor vochere pentru energie, și o noapte de cazare la mare costa vreo 400 de Ron și un șezlong 150 de Ron. Deci cam asta este puterea de cumpărare.

    1. Ați numărat bine măi americanilor? Vedeți că în Europa avem alte unități de măsură!! Acolo la voi în America ați numărat câți oameni fac foamea zilnic? Măi, măi ce atenți sunteți voi cu viața altora.

      In zona Cazino-Iaki din Mamaia, pretul unui sezlong nu sare de 30 lei pe zi. De unde ai scos tu 150 lei? Daca te duci in Mamaia Nord, la cluburile de fite, probabil ca atata e. Nu mai aruncati aiurea cu sume ca sa goniti turistii de pe litoral.

      E 45-50 lei in Mamaia Nord, verificat de mne. Fara nicio fitza, plaja comuna... pentru clasa muncitoare.

      Problema e ca mancare e ucigator de scumpa. O mana de pestisori (hamsii) prajiti intr-un pahar de hartie - 45 lei.

      Adevarat va spun - din cauza mancarii exagerat de scumpe nu se mai munceste in Romania 

      "Adevarat va spun - din cauza mancarii exagerat de scumpe nu se mai munceste in Romania ".

      Nu te contrazic, dar dacă nu muncești, (din) ce mănânci? 

    Acestea sunt consecintele liberei circulatii. Asta inseamna sa faci parte din UE. Cat despre copruptie si calitatea vietii in alte regiuni zise tari din ue nu aveti dreptate. Fiecare tara din UE are problemele ei, UE a reusit sa faca viata scumpa peste tot.

    un necalificat in constructii in Occident cistiga 2000-2500 de euro/luna dar un calificat? Si in Occident se cistiga 14 salarii/an si apoi 14 pensii/an plus mincare mai ieftina si de calitate si asistenta medicala de calitate si cu noile tipuri de medicamente. Cine sa mai ramina in colonia-azil de bugetari, pensionari, asistati social?.....doar cocalarii intretinuti de mama si de tata, care taie frunza la ciini.

    1. nu sant pensionari ?

    Vor munci roboti tot mai mult , nu va faceti griji

    Da pt ca toata lumea va fi la munca in SUA, ne dau si vize si fac si propaganda prin Amcham....doamne ce nebuni

    1. doavada ca ro e unde e

      scriitorul de mai sus, analfabet functional, nu a inteles nimic din articol 

      vin vremuri grele, unde vom fi inconjurati de oameni prosti si needucati 

    Lipsa forței de munca din România are multe cauze, dar important este ca forță de muncă cu cetateni străini sa provină din MIGRAȚIA LEGALA(cu permis de munca și ședere) ȘI NU DIN CEA ILEGALA

    1. Poate mai important este ca forța de muncă să provină de la cetățenii români plătiți decent ce au fugit cu milioanele din țara asta mai aprig ca de pe urma unui război?

      Asta a fost scopul, sa se împrăștie românii și sa vina alții pe gratis. Când interesele o cer, nu mai da nimeni doi bani pe lege, principii, "valori", nu mai contează

      dacă-i legal sau ilegal. 

    Copiii nostri vad promovate modele de viata complet gresite, hoti eliberati de CCR si instante, analfabeti la varful statului, manelisti si "artiste", etc. Rar vedem pe sticla oameni bogati prin munca lor !

    1. Tu ești un om "cinstit" pe cale de dispariție,

      sper sa greșesc,

      dar ai perfecta dreptate 

    In conditiile date situatia nu poate fi altfel decat este. Schimbati conditiile daca sunteti atat de preocupati de situatia existenta: cresteti salariile, relocati afacerile, lichidati afacerile si traiti din renta, sau importati sclavi ieftini din uriasul spatiu asiatic.

    1. din uriasul spatiu asiatic-arab-african se duc in Occident, stiu foarte bine unde sa se duca, nu in maidanul muribund condus de politruci vinduti oligocorporatiilor ,unde cistigi 400 de euro in privat.

    Cu salariu ”motivant” de 2000 de lei pe luna cine mai vrea sa mai munceasca in tara? cu 2000 de lei nici mancare nu iti mai iei

    1. Eu sa fiu in locul ziarului Bursa as face o conferinta in care i-as invinta pe cei de la varful guvernului si le-as explica ca, daca mancarea costa cat China in magazine, acest fapt vulnerabilizeaza salariile mici si nu vei mai gasi muncitori in patura de jos, dispusi sa lucreze in servicii, HORECA, constructii, adica munca de jos.

      Vad ca nici nepalezeii nu se mai multumesc cu 2500 lei pe luna prin brutarii, iar asta spune multe.  

    Am tot ciclul Bologna absolvit cu brio in țară și la stat. Începând din 2016 nu am avut salariu peste cel minim in domeniul studiilor urmate. Locuiesc in București, nu in sud ori sud-vest, iar toți cunoscuții care o duc mai bine s-au angajat la stat, nu mă întrebați cum... Situația e disperata, insa cred se dorește să fie astfel.

    1. Ai punctat incisiv, dar te-ai înmuiat la sfârșit: se dorește... Așa e în România, se dorește, se va face,..., niciodată să nu punem subiectul. O dăm pe reflexiv.

      Demografia și lipsa investițiilor ne obligă să ne vindem resursele ieftin. Ce ar mai fi de adăugat?....

      Reflexivul "se" corespunde "se"curistilor care au preluat controlul asupra economiei Romaniei incepand cu 1980. Cine sa fac liste cu nume de securisti si la ce ar folosi?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb