• (Interviu cu preşedintele SIF-Moldova Sorin Turtoescu - Episodul I)
• Acces la doar jumătate din piaţă
Interviurile "BURSA", o iniţiativă a acestui an, urmărind opiniile "oamenilor - cheie" din sistemul nostru financiar - bancar, prezintă astăzi primul episod din dialogul purtat cu preşedintele SIF Moldova Sorin Turtoescu.
Până în prezent, cititorii ziarului "BURSA" au beneficiat de opiniile Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ale preşedintelui Bursei de la Bucureşti, Stere Farmache, ale preşedintelui Bursei de la Sibiu, Teodor Ancuţa, ale ministrului de Finanţe, Varujan Vosganian, ale preşedintelui SIF - Banat Crişana, Ioan Cuzman (înşiruirea ţine de cronologia publicării).
Desigur, fiecare interviu a fost focalizat pe activitatea specifică a personalităţii, dar un subiect invariant l-a constituit criza financiară internaţională şi consecinţele sale aici.
Preşedintele SIF Moldova, Sorin Turtoescu, abordează subiectul în episodul pe care l-am programat spre publicare pentru mâine.
În episodul de astăzi trece în revistă performanţele SIF Moldova, explică identitatea societăţii de investiţii şi menţionează unele intenţii.
Nu rataţi ziarul "BURSA" de mâine!
Reporter: În ultima perioadă, pieţele financiare s-au confruntat cu scăderi semnificative. Aţi anticipat aceste căderi? Aţi luat anumite măsuri pentru a vă apăra oarecum de aceste deprecieri?
Sorin Turtoescu: Nu puteam să le anticipăm chiar la modul la care s-au manifestat. În orice caz, dacă le avem, trebuie să profităm de ele. Unele dintre scăderi sunt nejustificate pe analiza fundamentală a societăţilor. După ce va trece valul, lucrurile vor reveni la normal... poate nu atât de repede pe cât am vrea noi, s-ar putea să mai dureze ceva. Ca o estimare proprie, anul acesta nu cred că vom vedea decât o mică îmbunătăţire spre sfârşitul anului şi nu cred că vom mai atinge valorile maxime de anul trecut. Acestea, să zicem, că se vor atinge într-un viitor puţin mai îndepărtat. Dar , chiar şi pe o piaţă în cădere se poate profita. Vom face achiziţii, iar vânzările vor fi făcute la nişte preţuri care să ne satisfacă.
Reporter: Aţi jucat pe derivate?
Sorin Turtoescu: Noi jucăm şi pe derivate, atât cât ne permite piaţa, care nu este foarte mare, şi, mai ales, atât cât ne permite o restricţie a CNVM pe care eu nu o înţeleg. Este vorba despre o dispunere de măsuri care nu ne permite să cumpărăm acţiuni la celelalte SIF-uri, pe care nu o înţeleg, pentru că este vorba de maxim 1%, cât este permis de lege, şi care, pentru SIF Moldova, ar fi însemnat o posibilitate de a plasa nişte bani în societăţi lichide şi de a fructifica oportunităţile de creştere care au fost şi care vor mai fi pe SIF-uri. Este foarte ciudat, pentru că n-ar fi interzis ca, de exemplu, SIF Moldova să facă un SRL, pe care să-l deţină 100% şi să cumpere acţiuni la celelalte SIF-uri, dar direct şi transparent nu poate.
Reporter: Dar ştiţi că se practică asta?
Sorin Turtoescu: Nu ştiu, dar, aşa ceva, la modul cum e formulat de CNVM, nu este interzis. Deci aş putea să fac aşa ceva. Dar mi se pare absurd. Poate că temerea unora era că am putea participa la adunări generale să influenţăm voturile. Este vorba, totuşi, de 1% şi discutăm în nişte condiţii în care la toate SIF-urile "cuponarii" mai sunt prezenţi în proporţie de sub 50%. Deci, 1% nu cred că mai înseamnă ceva. În schimb, nouă ne-ar permite ca activitatea de investiţii pe derivate să o facem în cadrul unor strategii care să minimizeze riscul, putând avea acces şi la acţiunea de bază.
Reporter: Doar SIF-uri nu puteţi să cumpăraţi?
Sorin Turtoescu: Da. Eu aş investi, măcar ca să pot face acele strategii pe derivate, în SIF-uri. La un moment dat, cineva făcea comparaţii: uite ce randament are SSIF Broker şi uite ce randament are SIF2. Dar hai să vedem în ce... Cât are Broker în SIF-uri? Deci fără a subaprecia activitatea SSIF Broker, trebuie să observ că eu, ca SIF, nu am acces la jumătate din piaţă. Ce să fac? Este o restricţie... Am tot plâns la CNVM să o ridice, şi acum este în analiză.
Reporter: Pe Fondul Proprietatea puteţi să cumpăraţi?
Sorin Turtoescu: Pe Fondul Proprietatea, da.
Reporter: Către alte pieţe străine v-aţi orientat?
Sorin Turtoescu: Da, de vreo trei ani facem cercetarea pieţelor străine. Anul trecut am avut şi intenţia de a investi şi chiar am cumpărat valută în ideea de a investi în acţiuni străine. Numai că s-a întâmplat că am cumpărat valuta când euro era vreo 3,1 lei, şi când a ajuns la 3,6 lei, am zis că nu are rost să riscăm pentru că deja începuseră turbulenţele. Am schimbat valuta înapoi şi am făcut profit monetar.
Deci, intenţia există. Am cumpărat câteva acţiuni străine, dar pe Bursa de la Bucureşti, nu de la Viena. Considerăm că pe bursa locală este mai uşor.
Reporter: Cum vi se pare cursul acţiunilor "Erste" la Bucureşti comparativ cu Viena şi Praga?
Sorin Turtoescu: La momentul la care m-am uitat eu erau apropiate. Noi considerăm că e mai bine să investim direct, aici. Ştim exact pe ce stăm, cum stăm, se calculează mai uşor, e mai puţin complicat din punct de vedere al evidenţelor. Pentru acţiunile care nu se găsesc la Bucureşti, ne vom duce pe bursele străine.
Reporter: Ce fel de pieţe aţi cercetat?
Sorin Turtoescu: Numai europene.
Reporter: Mai mari sau mai mici decât Bucureştiul?
Sorin Turtoescu: Este greu să discutăm de "mai mici"! Este păcat, pentru că Bursa din Bucureşti beneficiază de o piaţă mai mare... Totuşi, suntem 20 de milioane de români, este una din ţările mari din zonă, am beneficiat de o privatizare în masă, care a creat mulţi acţionari. Ori, o situaţie de genul acesta, gestionată bine, poate să ducă la dezvoltare, şi e păcat că nu profităm de acest lucru. Ar trebui să facem în domeniul bursier, ceea ce am ratat în domeniul companiilor - nişte preluări ale unor burse din zonă. N-aş vrea să dau nume, dar dacă ne uităm în jurul nostru, sunt burse mai mici decât cea de la Bucureşti.
Reporter: Cam în cât timp credeţi că Bursa de Valori din Bucureşti va deveni o piaţă adevărată?
Sorin Turtoescu: Nu am niciun indiciu.
Reporter: Credeţi că ar avea succes o piaţă a derivatelor la Bucureşti şi una spot la Sibiu?
Sorin Turtoescu: Poate. Până la urmă faptul că funcţionează două creează concurenţă. Unii emitenţi care, ştiu şi eu?, sunt deranjaţi de anumite lucruri, poate tarife, poate altele, au de unde să aleagă.
Reporter: Ultima strategie oficială, cea a lui Septimiu Stoica, ţintea 200 milioane de euro tranzacţii zilnice... O ţintă foarte ambiţioasă, dar e ambiţioasă pe plan local...
Sorin Turtoescu: Trebuie să aibă şi marfă...
Reporter: Credeţi că nu există marfă?
Sorin Turtoescu: Chiar dacă ar mai inventa produse şi ar mai introduce, piaţa derivatelor este încă micuţă din punct de vedere cantitativ. Chiar dacă Bucureştiul ar inventa produse nu ar duce la dezvoltare. E păcat că nu se duc să preia burse din jur.
Reporter: Spre ce domenii se îndreaptă SIF Moldova?
Sorin Turtoescu: Am luat, cu mulţi ani în urmă, decizia să fim investitori financiari, nu ţinem să fim acţionari majoritari. Fiecare dintre SIF-uri depinde de ce a avut în portofoliu la început, a văzut pe ce poate să se dezvolte... noi am avut textilele drept sector specific. Acest sector s-a dus şi ce a rămas nu merge... Am hotărât să fim investitori financiari, pe poziţii minoritare... este un joc pe care ştim să-l practicăm! Decizia derivă din faptul că trebuia creat şi format un grup de oameni cu abilităţi antreprenoriale care să poată coordona societăţile pe domeniile pe care ne-am fi dus. Ar fi fost costuri foarte mari, şi riscuri, şi piaţa nu oferea, şi nici nu oferă, nişte firme de management. A fost o problemă de eficienţă la momentul respectiv. A fost şi încă mai este o problemă să găseşti oameni pe poziţiile care să coordoneze nişte fabrici. Sunt studii făcute... valoarea unei afaceri vine până la 20% din managementul afacerii respective. Depinde de domeniu, sunt zone unde procentul poate fi de 80%. În zona de investiţii financiare poţi să zici 80% fără probleme... oamenii creează valoarea, nu au nevoie de utilaje, hale.
Reporter: La AGA puneţi în discuţie pragul limită de deţinere la SIF-uri...
Sorin Turtoescu: Am vrut să modificăm statutul. Anul trecut prin octombrie am avut o manifestare la care au participat case de brokeraj şi custozi, pentru că la momentul respectiv aveam 39% investitori străini... era deja o concentrare...Noi avem 8% acţionari decedaţi şi vreo 6% reziduali... rezultă 15% care este clar că nu votează. Noi ne-am găndit să facem o modificare de statut referitoare numai la cvorum, pentru a putea lua decizii în AGA, fie şi cu o participare mai redusă.
Referitor la pragul limită de deţinere, ar trebui dată o lege prin care să se ridice restricţia şi, apoi, acţionarii să hotărasca o limită sau alta, pentru că unii se simt foarte bine cu 1%, alţii cu 0,1%, şi atunci, dacă o puneam în discuţie, riscam să nu iasă decizia din punct de vedere al participării.
Vrem să impunem condiţiile de cvorum care sunt prevăzute de legea 31 actuală, după modificare. Aceasta este ţinta, pentru că de aici încolo poţi să faci orice în momentul în care ai o posibilitate de decizie mai flexibilă. Până acum, nu reuşeam să luăm decizii din motive de cvorum. Sunt multe decizii pentru care managementul executiv are nevoie de aprobarea acţionarilor. Vrem să avem o sumă de acţionari activi care să participe la AGA.
Reporter: Dacă v-aţi diminuat veniturile cu 20%, de ce aţi avut un profit în creştere cu 34% în 2007?
Sorin Turtoescu: Profitul ţine de a avea sau nu nişte tranzacţii mari, ţine de specificul unui an. În momentul în care vând acţiunile unui emitent am şi venituri şi cheltuieli. Am redus cheltuielile la jumătate şi menţionez că, între altele, am redus şi numărul personalului, de la 114 la sfârşitul anului 2006, la 84 salariaţi.
Reporter: Deci, în anul trecut aţi făcut mai puţine tranzacţii, dar bune?
Sorin Turtoescu: Anul trecut a fost o perioadă de investiţii, cum poate va fi şi anul acesta, fiind un an cu preţuri scăzute. Tranzacţiile nu vor mai fi de volume mari, decât dacă sunt oportunităţi mari. Acum avem o ofertă publică mare... Sunt ani în care faci astfel de oferte, sunt ani când ai o funcţionare normală...
N-ar fi interzis ca, de exemplu, SIF Moldova să facă un SRL, pe care să-l deţină 100% şi să cumpere acţiuni la celelalte SIF-uri, dar direct şi transparent nu poate.
Anul trecut am cumpărat valută în ideea de a investi în acţiuni străine
Ar trebui să facem în domeniul bursier, ceea ce am ratat în domeniul companiilor - nişte preluări ale unor burse din zonă. N-aş vrea să dau nume, dar dacă ne uităm în jurul nostru, sunt burse mai mici decât cea de la Bucureşti.
Am hotărât să fim investitori financiari, pe poziţii minoritare... este un joc pe care ştim să-l practicăm!
A fost şi încă mai este o problemă să găseşti oameni pe poziţiile care să coordoneze nişte fabrici.
Ne-am găndit să facem o modificare de statut referitoare numai la cvorum, pentru a putea lua decizii în AGA, fie şi cu o participare mai redusă.
Referitor la pragul limită de deţinere, ar trebui dată o lege prin care să se ridice restricţia şi, apoi, acţionarii să hotărasca o limită sau alta, pentru că unii se simt foarte bine cu 1%, alţii cu 0,1%.