FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Nu se vede criza, dar abordarea investiţională defensivă este recomandată

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Nu se vede criza, dar abordarea investiţională defensivă este recomandată

Turbulenţele recente ale pieţelor, apărute în urma problemelor unor instituţii de credit din Statele Unite şi Europa, nu arată apropierea unei crize sistemice, sunt de părere unii dintre participanţii la "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat de ziarul BURSA.

Totuşi, contextul economic actual, marcat de dobânzi în creştere, inflaţie ridicată şi încetinirea economiilor, reclamă o abordare investiţională mai defensivă, ceea ce înseamnă o alocare mai mare către instrumentele financiare cu venit fix, de tipul obligaţiunilor. De asemenea, investiţiile în mărfuri probabil se vor dovedi profitabile în acest an, iar în ceea ce priveşte acţiunile, ar fi recomandate cele ale companiilor solide, care plătesc dividende şi au posibilitatea de a transfera uşor în preţuri creşterea costurilor, au punctat cei prezenţi la "Forumului Investitorilor".

Steen Jakobsen, Saxo Bank: "Sectorul energiei şi cel al tehnologiei vor fi motoarele cheie ale economiei în 2023"

Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank, este de părere că atât Credit Suisse cât şi Silicon Valley Bank au fost gestionate prost timp de mulţi ani şi că, privind în ansamblu, nu avem o problemă sistemică în industria bancară din Europa.

"În opinia mea, cele două bănci au în comun faptul că nu ar putea supravieţui într-un sistem de politică monetară înăsprită. Aş spune că vor urma cu siguranţă mai multe astfel de cazuri, dar nu cred că, deocamdată, avem o problemă sistemică în Europa", a spus directorul Saxo.

Din punctul său de vedere, sectorul energiei şi cel al tehnologiei vor fi motoarele cheie ale economiei în 2023, iar investiţiile în mărfuri sunt bune şi anul acesta, la fel ca în 2022.

"Corecţia pe care am văzut-o la preţurile petrolului şi, în general, pe pieţele de mărfuri, se bazează pe ideea că economia Chinei nu se va redresa semnificativ. Cred, însă, că economia Chinei va cunoaşte o accelerare masivă în a doua jumătate a acestui an, în baza unei cereri solide", a afirmat Steen Jakobsen.

Horia Braun-Erdei, Erste Asset Management: "Ar trebui să vedem o încetinire a creşterii economice, o reechilibrare a bugetelor şi a bilanţurilor"

Horia Braun-Erdei, Preşedinte - Director General al Erste Asset Management, este de părere că, în perioada următoare, ar trebui să vedem o încetinire a creşterii economice şi o reechilibrare a bugetelor şi bilanţurilor companiilor. În opinia sa, în aceste condiţii ar fi adecvată o poziţionare investiţională mai defensivă, ceea ce implică alocarea unei bune părţi din portofoliu obligaţiunilor. În ceea ce priveşte acţiunile, managerul de fond ar aloca mai mult către cele plătitoare de dividende cu randamente relativ ridicate, precum şi către cele ale companiilor care pot să transmită creşterea costurilor în preţuri.

"În zona instrumentelor cu venit fix, randamentele obligaţiunilor pe termen lung sunt cumva adecvate unei poziţii ciclice mai slabe ale economiei. Deci, aş aloca obligaţiunilor o bună parte din portofoliu. În zona de acţiuni aş aloca mai mult către acţiunile plătitoare de dividende relativ mari, precum şi către companiile care reuşesc să transmită impulsurile din zona de costuri către preţuri. Care au pricing power şi o poziţie confortabilă dacă nu dominantă în piaţă", a afirmat Horia Braun-Erdei", a afirmat Horia Braun-Erdei.

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: "Pe termen mediu-lung, pieţele întotdeauna îşi revin"

Mihai Purcărea, Directorul General al BRD Asset Management, spune că din anumite puncte de vedere crizele sunt benefice, iar pe termen lung pieţele întotdeauna îşi revin.

"Mă amuză cuvântul criză. În ultimii cincisprezece ani am avut mai multe crize. Dacă privim chiar şi mai în urmă, să zicem douăzeci de ani, tot de crize vorbim. Dar, pe de altă parte, dacă investeam în 2007, 2008 sau 2009, nu o mai numeam criză, ci o oportunitate. De cele mai multe ori criza ne-o facem singuri, investind în lucruri pe care nu le înţelegem. Pieţele fac ceea ce fac. Nu au sentimente, viziune sau planificare. Pe de altă parte, pe termen mediu-lung, ele întotdeauna îşi revin şi crizele de multe ori sunt chiar benefice deoarece mai scot în afara economiei entităţile care nu funcţionează bine. Cred că este un moment bun de curăţare" a afirmat directorul BRD Asset Management.

Florian Munteanu, consultant de investiţii: "Cred că ar fi adecvată o abordare defensivă, în contextul actual"

Florian Munteanu, investitor şi consultant de investiţii, crede că, în contextul actual, ar fi mai adecvat să avem o abordare defensivă, ceea ce implică plasamente în obligaţiuni, ale căror dobânzi au ajuns la niveluri nemaiîntâlnite de mulţi ani. În ceea ce priveşte acţiunile, consultantul a nominalizat companiile solide, cu un management profesionist şi un viitor pe termen lung strălucit, dar care trebuie achiziţionate la un preţ corect.

"Ţinând cont de nivelul pieţei şi de faptul că un investitor nu trebuie să facă un market timing în mod constant, aş spune că este bine de avut în vedere o repoziţionare, pe anumite poziţii defensive, în contextul în care pe piaţa de obligaţiuni avem nişte dobânzi cum n-au mai fost de foarte mulţi ani. Aşadar, ne aflăm într-o situaţie în care o repoziţionare strategică pe nişte poziţii mai defensive ar fi interesantă, din punctul meu de vedere", a spus Florian Munteanu.

Ben Madadi, investitor: "Văd o oportunitate în instrumentele cu venit fix"

Ben Madadi, investitor individual, este de părere că, după ce vor scădea preţurile la imobiliare, e posibil să vedem alte probleme în sistemul financiar, motiv pentru care, în momentul actual în pieţe există mai multe provocări decât oportunităţi investiţionale.

"Ce o să se întâmple în continuare în sistemul financiar este imposibil de spus. Un factor important în pieţe şi economie este sectorul imobiliar care merge destul de rău de un an şi ceva. Să zicem că acum este îngheţat, dar preţurile nu au scăzut, deşi toţi spun că preţurile ar trebui să scadă, aşa cum au scăzut cu peste 20% în termeni nominali în Coreea de Sud. După ce vor scădea preţurile la imobiliare, e posibil să vedem alte probleme pe care nu le-am văzut încă. De aceea consider că sunt mai multe provocări, iar oportunităţi mai puţine. O oportunitate ar fi investiţia în instrumente cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat, care acum au dobânzi mult mai atractive, chiar dacă nu sunt atractive în comparaţie cu inflaţia. Apoi, în companiile individuale există întodeauna oportunităţi de a investi, doar că trebuie să le descoperi", a afirmat investitorul.

Mihai Nichişoiu, TradeVille: "În 2022 am avut o piaţă «bear» în majoritatea burselor dezvoltate, dar nici măcar acel val foarte puternic nu a reuşit să scufunde toate bărcile"

Mihai Nichişoiu, Capital Markets Specialist în cadrul TradeVille, nu vede izbucnirea unei crize sistemice, iar efectele creşterii dobânzilor în Statele Unite şi turbulenţele recente din pieţele financiare nu au, cel puţin deocamdată, efecte importante la noi.

Specialistul TradeVille a sublinicat că, în 2022 am avut o piaţă "bear" în majoritatea burselor dezvoltate, dar nici măcar acel val foarte puternic nu a reuşit să scufunde toate bărcile.

"Energia a fost un segment cu aprecieri formidabile anul trecut, de asemenea apărarea a avut o perioadă foarte bună. În 1967 Dow Jones era 1.000 de puncte şi în 1982 era tot 1.000 de puncte. Au fost 15 ani în care investiţiile în titluri de stat nu au fost foarte inspirate, investiţiile în bursa americană nu au fost foarte inspirate, dar şi atunci au existat oportunităţi", a afirmat Mihai Nichişoiu.

Radu Puiu, XTB România: "Se pare că inflaţia este mai înrădăcinată decâ se credea"

Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, spune că inflaţia este mai puternic înrădăcinată decât se credea mai demult, iar Rezerva Federală probabil nu este atât de dispusă să oprească procesul de creştere a dobânzilor.

"Într-o perioadă foarte scurtă, economia s-a confruntat cu un val de factori de risc care nu erau anticipaţi. Înainte de pandemie ne aflam într-un mediu în care inflaţia era joasă. Băncile centrale încercau să majoreze lichiditatea. Apoi, după izbucnirea pandemiei, au apărut lockdown-ul, întreruperi ale producţiei, ale fluxurilor de trasport, creşterea preţurilor, problemele din piaţa energiei, izbucnirea conflictului din Uraina etc. Toate acestea au creat un cotext macroeconomic pentru care niciuna dintre băncile centrale nu era pregătită. De aceea cred că a venit creşterea bruscă a dobânzii din SUA, ca o măsură rapidă şi exagerată, în opinia mea. Acum, la începutul lui 2023, pare că inflaţia este mai înrădăcinată decâ se credea", a afirmat Radu Puiu. "Cred că Rezerva Federala nu va fi atât de dispusă să pună pe pauză procesul de înăsprire a dobânzilor. Chiar dacă se realizează toate testele de stres şi reglementările din sectorul bancar vor deveni mult mai riguroase după criza din 2008, factorul uman - modul în care reacţionează clientul, CEO-ul unei companii -, este foarte nesigur".

Mareş-Alexandru Pavel, investitor: "Piaţa financiară suferă de o «boală» iar recesiunea este singurul medicament"

Mareş-Alexandru Pavel este de părere că piaţa financiară, la nivel global, suferă de o "boală" cauzată de procesul de relaxare cantitativă, care poate să dispară doar printr-o recesiune economică.

"În ultimii zece ani, piaţa financiară globală a fost lovită de o «boală» care se numeşte Quantitative Easing (QE), iar «răspunsul imunitar» ar fi, în mod normal, recesiunea. În aceste momente, Rezerva Federală trebuie să administreze medicamente ca să grăbească vindecarea. Fed nu se va opri până ce nu va rezolva problema. Până şi inflaţia este cauzată de acest QE. Unele guverne au folosit relaxarea cantitativă pentru a-şi atinge obiectivele politice, după criza din 2008. Situaţia actuală din sistemul bancar este un prim simptom al QE-ului" a afirmat investitorul.

Din punctul său de vedere, investitorii trebuie să-şi sporească cunoştinţele în ceea ce priveşte pieţele şi intrumentele financiare, între care active de refugiu precum aurul sau instrumentele cu venit fix.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Domnul Mihai Nichisor uita / omite cu sau fara intentie sa spuna ce a facut in perioada aia imobiliarele+ terenurile + mancarea + tace+impozite+monopol gov apa + curent + gaze!

    Ce au facut domnule? 

    Va supun eu: in piata reala a bubuit incadarile nominale la gov / primarii / si banci pe credite imo si datorie gov sau privat! 

    Ben este prea devreme pentru corectia imo in romania!! 

    Romania este in spate cu 3-4 ani la cauzalitate; Plus ca Imo nu este inca in varf total in Romania!! 

    Unele regiuni se apropie dar nu este cazul de corectie! 

    Asa cum am spus in 2019 ca vine criza in 2020 ce credeti chiar a fost corectie de chirii / incasari si corectie de imo - am cumparat de am rupt!! In timp ce populatia era in panica au fost ceva aruncari in piata de imo extraordinar de bune. Am si spus atunci: “ se pot corecta 10-15% pe termen scurt; dar nu vad inca un crash” - am raspuns altui comentator in timp ce ii explicam ca o sa buseasca inflatia dupa elicopterul de bani! 

    Pe: se mai numea si “corectia de la jumatatea ciclului de credit- Domnul Isarescu Va poate explica mai bine” 

    Acum avem crestere fortada prin: explozie pret productie - pune capac livrarilor noi de imo - forteaza dobandile sa creasca - costurile sa creasca ca sa livreze stocuri la costuri mari si credit scump real ca in fata (cv ani) livrarea excesului de stocuri sa poata domili indexul costului de productie (adica sa il faca crash iar pe trend) sa sa poata prabusi iar dobanzile ipotecare spre minime cu un soc de corectie in albia cazuta de 20-30% in sus ca sa sparga mufa finala de pret imo. 

    Toate preturile imobiliarelor se vor intoarce nominal in 2032-2035 la nivelul din urma - respectiv 2019-2020!! 

    Imobiliarele acum se ridica pe platou peste randamentele reale - in fata se vor scufunda iar dub randamentele reale - moment in care bancile comerciale se vor sifona si vor intoarce spatele imobiliarelor si afaceristilor; bancile nu accepta sa dea credite imo spre deflatie decat foarte foarte sel ectiv, plus ca explodeaza somajul generatiei vechi productive si NLPurile se duc iar bomba ca multiplu x2 minim somaj. 

    Acum joaca cu imobiliarele; si daca astepti pierzi oportunitati de randamente bune pe explozia de youth ce consuma mai mult decat produce si stoarce parintii de lichiditati! De aici avem periodic bula chirii pe regiuni si cumparari imo in stagnare! Asta este formsre de criza reala! Arcuirea chiriilor / costurilor genereaza plansete si da soc de fuga si falimente din regiuni / da soc si govului in prabusiri de tvauri si etc taxe in crestere ca sa reumple ei necesarul; adica cei ce raman in piata vor plati mai scum (termeni reali in deflatie) si vor trai mai prost ca sa spele distractionele trecut. 

    Plus ca Ben omite alt indicator Long pe Romania: Imobiliare in Grame Aur pe Regiuni Arata ca piata totala este deflata din varful speculativ; da nu este deflata ca in 2011-2012-2013 cu oportunitati gigantice dar nici trecutul nu este atins. La urmatoarea corectie Imo este posibil sa cada in ceva grame de aur mai jos ca in 2012; acolo oportunitati; plus ca vad venitul mediu tot scartie in apreciere in grame aur (acest indicator m-a anuntat cu 1-2 ani griza din 2020-cu sau fara covid; si criza din 2007 a anuntat chiar si cu venituri minime nominale garantate sin timp ce se facea la negru cacalau de bani - daca faceai conversia in aur te prindeai ca minunea nu merge la infinit; plus ca falimente si tepe la constructii si materiale si reclame pe stadion se dadeau incepand cu 2006 - va ajuta ceresitul si altii cu povestea cand au inceput sa intarzie la plati; stiu baietii mai bine). 

    Deci urmeaza slamp flatie su retrageri de imo la vanzare de la oameni de rand in timp ce populatia nu anticipeaza (ca si in trecut) cresterea nivelului de intrari bani in tara trimisi de muncitorii de peste hotare ce va continua sa infleze piata in timp ce livrarile de bunuri stagneaza.  

    Distractiv o sa fie cand: romanii de afara dati afara de la locurile de munca ce vor avea cv lichiditate si se va intoarce in tara cu ea; vor consuma lichiditatea exact pe varf final de explozie consum si pe urma se va linistii piata. 

    Ben iar omite o analiza: avem explozie in piata intersectare 4 generatii: carucioare 0-5 ani + 15+20 ca pondere neproductivi si 20-45 productivi + 45-60 productie / productivitate in scadere + 60-80 productivitate din minime in spre mai minime. 

    Deci aceste 4 varfuri infleaza costurile totale pentru ca afaceristii + capitalistii si bancile centrale sunt mereu si mereu in spatele generatiilor noi ce apar in piete si in spatele schimbarilor de cereri solvabile pe grupuri si categorii! 

    Genrificarea Bucurestiului arata deja explozie de oameni saraci si explozie de oameni cu avutie table 4 roti numite lux prin ghetourile romaniei! 

    De ce ii zpun lui Ben ca nu inca corectie Imo? 

    Indexul de exuberanta imo arata abea ce a intrat in pozitiv din 2021 - ca medie sta 4-5 ani si deci cum am spus pregatirea de parasute financiare dupa 2026-2027!! 

    Plus ca si Output Durable Index daca scoatem cspul pe ferestre frenezie de macarale la orizint: deci alt argument contra lui Ben ca nu cad inca imobiliarele ci din contra se scumpesc pe spirala cu cost credit sus; 

    E o vorba in a bancherilor centrali: “Crediteaza mult, repede, bine, la dobanzi inalte pe active/colaterale bune.” - aici gresesc mereu pentru ca cu cat creditezi mai rapid jn piata cu atat inflezi balonul ce da aparenta de stabilitate financiara, cu atat unflii activele si costurile. Oamenii iau teaba can se repeta reversul; bancile centrale stiu asta dar asta este jocul lor si gov contra capitalisti; Gov nu crste daca nu creste riscul in financiar si rata de despropietarire; gov speculeaza ciclic cu “licitatii terenuri” ca dezvoltatorii sa livreze instrumentele financiare necesare expansiunii gov pe ciclu: numite si ipoteci- de unde incaseaza gov productivitatea fiecarei generatii. 

    Gov incaseaza 80% din productivitatea fiecarei generatii prin toate politicile si formele de taxare. 

    Gov extrage / suge ciclic productivitatea oamenilor si o revarsa / lasa mostenire urmatoarei generatii prin livrari: hotii bani d ela buget; canalizare, drumuri, poduri, etc. 

    Deci gov face “profit” prin intermedierea modului de productivitate a fiecsrei generatii. 

    S c cret 

    1. "to avert panic, central banks should lend early and freely (ie without limit), to solvent firms, against good collateral, and at ‘high rates

      Lombard Street: A Description of the Money Market - Walter Bagehot

      doar ca dau credite exact dupa corectia din cicku si fac asimetric minsky moment in 4-56 ani maxim

      s c cret 

      crezi ca si bancile comerciale pot face acest lucru - credite acordate la rate mari catre firme /companii solvabile contra unor garantii ,,de calitate''

    plus ca pe unele sectoare in bursa romaniei nu recomand defensiv ci ofensiv!!

    Unele sectore ieftine ieftine rau de tot cu explozia incasarilor anticipate! 

    Invata sa anticipezi unde va merge pucul pe gheata nu sa mergi cu intarziere dupa ce ai vazut pucul in ce directie o ia! 

    s c cret 

    eh nu se vede criza! :)

    stati sa vedeti paranghelie in aprilie si mai 2023 !

    Nu se vede criza ??

    28,6 % din firmele europene au dat faliment, 

    iar in 2022 in fiecare trimestru a fost cu trend NEGATIV,

    conform EUROSTAT 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb