Nu sînt sigur că am fost singurul care am sesizat în articolul "Aberaţiile impozitării: Rotunjirea impozitului pe dividende", publicat săptămîna trecută, că reglementările în vigoare privind colectarea şi plata impozitelor la sursă făceau în cîteva milioane de cazuri să se perceapă impozite mai mari decît veniturile din dividende, dar cu siguranţă sînt singurul care a făcut cunoscută public această aberaţie prin ziar. Ca urmare, la redacţia ziarului a sosit cu promptitudine un proiect de ordonanţă de urgenţă cu următorul conţinut:
Art. 1 - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale se modifică după cum urmează: Alineatul (1) al art.1 va avea următorul cuprins - "Începînd cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în moneda nouă la nivel de leu, fără diviziuni, prin reducere cînd fracţiunile în bani sînt mai mici de 50 bani şi prin majorare cînd fracţiunile sînt mai mari de 50 bani. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, cu excepţia celor reţinute la sursă, altele decît cele aferente veniturilor salariale, în moneda nouă, cu valori mai mici de un leu se rotunjesc la un leu".
Art II- la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se abrogă dispoziţiile art. 83 alin (3) din OG 92/2003.
Excepţia subliniată în text şi eliminarea art.83 alin. (3) constituie esenţa şi raţiunea acestei ordonanţe. Aşa cum se arată în "Nota de fundamentare" şi în preambulul noii ordonanţe, aceasta rezolvă în principal problema acţionarilor SIF care erau obligaţi conform vechii reglementări să plătească un impozit pe dividend mai mare decît dividendul, iar emitenţii, patru SIF-uri din provincie, nu vor mai fi ameninţaţi de o pierdere însemnată datorată obligaţiei să acopere diferenţa din profitul propriu.
Dacă nu am avut reţineri în a critica atunci cînd a fost cazul, se cuvine şi să laud atunci cînd se face un lucru bun. Sînt mulţumit că am avut o contribuţie şi sper ca şi în viitor să pot contribui la bunul mers al lucrurilor.