Nuclearelectrica: AIEA a validat procesul de selecţie a localităţii Doiceşti pentru amplasarea viitoarelor reactoare nucleare mici

F.D.
Piaţa de Capital / 9 aprilie

Nuclearelectrica: AIEA a validat procesul de selecţie a localităţii Doiceşti pentru amplasarea viitoarelor reactoare nucleare mici

Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA spune că procesul de selecţie a amplasamentului de la Doiceşti respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecţia amplasamentului, aşa cum este stabilită în Standardele de securitate ale AIEA, conform unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.

SN Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunta încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecţia amplasamentului de la Doiceşti, planificat pentru dezvoltarea în condiţii de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea selecţiei amplasamentului, evaluarea amplasamentului şi proiectarea structurilor, sistemelor şi componentelor, luând în considerare potenţialele evenimente externe şi interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA şi, în consecinţă, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

"Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfăşura un proces de selecţie a amplasamentului din România obiectiv, fezabil şi sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfăşurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecţie a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN faţă de securitate şi a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuţie implementarea în condiţii de securitate a proiectului. Experienţa în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară." a declarat Paolo Contri, şeful echipei de evaluare şi şeful Secţiei de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate şi Siguranţă Nucleară al AIEA.

Echipa ştiinţifică românească a furnizat date şi dovezi ştiinţifice solide pentru a susţine decizia de a selecta amplasamentul de la Doiceşti pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experţi reputaţi au efectuat investigaţii, calcule şi studii detaliate care au demonstrat că selecţia finală a site-ului Doiceşti este sustenabilă şi în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecţia site-ului. În plus, toate aceste lucrări susţin un proces decizional solid.

"Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat şi pe baza unor evaluări amănunţite şi independente, de aici şi invitaţia noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esenţial în comun: securitatea nucleară şi dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel inalt de securitate nucleara, o selecţie riguroasă a amplasamentului, o analiză completă şi sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experţii români, apreciem foarte mult expertiza internaţională obiectivă şi independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare şi abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulţumesc echipei de experţi ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări şi mulţumesc echipei de experţi români pentru reconfirmarea profesionalismului lor."- Cosmin Ghiţă, director general, SN Nuclearelectrica.

Procesul de selectie a amplasamentului a primit încrederea finanţatorilor externi, în speţă USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solidă şi reputată, a realizat studiul în mod independent. Acest lucru subliniază sprijinul internaţional şi încrederea investită în proiectul SMR Doiceşti din România, în urma unor orientări, sugestii şi recomandări clare făcute de experţii AIEA.

" Concluziile echipei de experţi ai AIEA privind procesul de selecţie a amplasamentului reconfirmă strategia şi efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generaţie în România. Salutăm eforturile AIEA şi ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecţiei amplasamentului in conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doiceşti se poziţionează ca un standard de excelenţă în domeniul dezvoltării SMR în România şi în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările şi studiile actuale vor contribui şi vor acţiona ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale şi viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă şi mai multă încredere." a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

La momentul finalizarii cu succes a misiunii de evaluare SEED a AIEA, considerăm această evaluare ca fiind un progres în activitatea noastră actuală şi un angajament faţă de inovare şi durabilitate în dezvoltarea capacităţilor energetice nucleare ale României. Dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în acelaşi timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile şi poziţionarea regională.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se face test cu viata omului. Trebuia făcut referendum local.

    Nu au făcut. 

    Este un proiect cu bani mulți. 

    Un fel de Bechtel. 

    Vor fura în continuare.

    Votați orice împotriva pnl psd 

    Ne prostesc licuricii ăștia de americani de ne rup și ne iau și banii, mai bine terminam reactoarele 3 și 4 și știam o treaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb