Nuclearelectrica anunţă un parteneriat cu AtkinsRealis pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

F.D.
Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2023

Nuclearelectrica anunţă un parteneriat cu AtkinsRealis pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica anunţă că, în urma derulării şi finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. ("CEI"), o companie AtkinsRealis [SNC-Lavalin Group Inc.] şi Canadian Commercial Corporation ("CCC"), o corporaţie federală de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a reactorului CANDU® al Unităţii 1 a CNE Cernavodă. Evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni, contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unităţii 1, cu AtkinsRealis, conform unui comunicat de presă al companiei.

"Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavoda cu AtkinsRealis, care şi-a dovedit deja experienţa şi capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, contribuţii importante la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", a declarat Cosmin Ghiţă, Director General al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Naţional 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unităţi la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual şi să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viaţă, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

"În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluţie utilizată, testată şi dezvoltată în Canada - care a fost atât de eficientă pe plan intern şi internaţional - a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor şi neîntreruptă pentru generaţii întregi, asigurându-le independenţa energetică continuă şi servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est", a declarat Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv al AtkinsRealis. "Nu numai că acestă atribuire este perfect aliniată cu filozofia noastră Net Zero, dar operaţionalizează şi angajamentul nostru de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră şi pentru oameni."

În calitate de licenţiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU şi contribuind cu experienţa sa unică şi know-how în tot ceea ce priveşte aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizaţie care şi-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfăşurare în Asia, America de Nord şi America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington şi Bruce Power.

"Suntem onoraţi şi privilegiaţi să continuăm relaţia noastră de zeci de ani cu SNN, iar această scrisoare de atribuire este un semn al încrederii lor continue în munca noastră de lungă durată şi în capacităţile dovedite de la Cernavoda", a declarat Joe St. Julian, preşedinte, Nuclear, AtkinsRealis. "Este un pas important în direcţia lucrărilor care trebuie întreprinse pentru a prelungi durata de viaţă a reactorului lor CANDU şi pentru a continua moştenirea de exploatare şi siguranţă exemplară a tehnologiei CANDU, care este un motiv de mândrie în România. Acesta este motivul pentru care avansează, de asemenea, planurile pentru construirea a încă două reactoare CANDU pe amplasamentul de la Cernavoda."

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN şi de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SNN to the moon ^^

    1. pe perioada retehnologizarii se opreste productia la unitatea 1. si cine stie cat va dura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb