"Nuclearelectrica" doreşte noi investitori pentru Unităţile 3 şi 4

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 februarie 2011

"Nuclearelectrica" doreşte noi investitori pentru Unităţile 3 şi 4

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, prelungirea memorandum-ului cu investitorii străini pentru construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect de patru miliarde de euro. Potrivit unor surse autorizate din Ministerul Economiei, memorandumul este valabil până la finele anului şi prevede ca "Nuclearelectrica" să preia, la valoarea nominală, acţiunile deţinute de "RWE", "GDF Suez" şi "Iberdrola" în "EnergoNuclear", compania de proiect. Astfel, "Nuclearelectrica" va ajunge să deţină 85% din "EnergoNuclear".

De asemenea, "Nuclearelectrica" va căuta noi parteneri în proiect, după ce "RWE", "GDF Suez", "Iberdrola" şi "CEZ" au renunţat la investiţie. În cursa pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă mai rămân "Enel" şi "Iberdrola", care nu doresc, deocamdată, să-şi mărească participaţiile, dar vor avea această oportunitate, pe parcursului anului curent, mai spun sursele citate.

Ministerul Economiei a postat, ieri, pe site-ul său, un proiect de hotărâre de Guvern, în care propune ca "Nuclearelectrica" să rămână cu o participaţie minoritară de 40% din "EnergoNuclear" şi să înstrăineze res-tul de 45% către mai mulţi investitori, fără ca vreunul dintre aceştia să deţină pachetul de control din companie. Decizia statului de a avea o cotă atât de importantă în proiect este surprinzătoare după ce, în ultimii doi ani, miniştrii economiei au tot vorbit despre micşorarea participaţiei "Nuclear-electrica" de la 51% la 20-25%, din cauza lipsei de fonduri.

Surse din compania de proiect afirmă că "Nuclearelectrica" poate susţine financiar fără probleme cota de 40% din costisitoarea investiţie, pentru că 20-25% reprezintă aportul în natură (construcţii existente, studii, proiecte şi apă grea). Astfel, contribuţia statului în numerar ar fi de circa 20% din valoarea proiec-tului, respectiv 800 milioa-ne de euro, o sumă care nu este imposibil de obţinut din credite. În plus, aceleaşi surse afirmă că, în ciuda retragerii unor nume grele din aceas-tă investiţie, există investitori puternici interesaţi să dezvolte cele două unităţi chiar şi în condiţiile actuale de criză. Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat ieri, citat de Agerpres, că este vorba despre investitori din China, Coreea, SUA, Rusia şi Canada

Mircea Ursache, membru în Consiliul de Administraţie al "EnergoNuclear", ne-a declarat: "Sunt opinii diferite despre cota pe care ar trebui să o deţină statul în proiect. Nu ştiu pe ce studiu a fost fundamentată propunerea de 40%, dar eu personal cred că statul trebuie să revină la varianta iniţială de 20%. Pentru această cotă avem studii bine fundamentate şi este şi fezabil în această perioadă". Domnia sa ne-a precizat că această cotă de 20% reprezintă doar aportul în natură al "Nuclearelectrica" la compania de proiect.

Domnul Ursache a subliniat că statul nu trebuie să se teamă de atragerea de investitori străini în "EnergoNuclear", mai ales că există un interes real din partea multor companii, aşa cum a anunţat Ministerul Economiei.

Pentru asigurarea resurselor de finanţare necesare în vederea susţinerii implicării "Nuclearelectrica" în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, statul va putea să participe la majorarea capitalului social al "EnergoNuclear", alături de sursele proprii ale "Nuclearelectrica", şi prin alocarea de sume din Fondul Naţional de Dezvoltare, arată proiectul de hotărâre de Guvern. Proiectul de lege mai prevede ca statul să acorde "Nuclearelectrica" şi credite atrase cu garanţie de stat, în condiţiile legii.

De asemenea, statul va putea decide listarea la Bursă a "Nuclearelectrica", fondurile astfel obţinute urmând să fie folosite pentru acoperirea participării companiei la construcţia reactoarelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa-i atraga pe chinezi, ca pe restul nu sunt in stare.aia ar fi cu totul interesati pt. ca le trebuie tehnologia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb