Nuclearelectrica a demarat o investigaţie internă ca să identifice cauzele care au dus la defecţiunile survenite în ultima vreme la reactoarele nucleare de la Cernavodă, a declarat, ieri, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.
Domnia sa a precizat, citată de Agerpres: "Există o investigaţie internă, pentru că noi suntem primii interesaţi să vedem ce se întâmplă. Pot doar să vă spun că nu este nimic spectaculos. O maşină se mai şi strică. Numărul opririlor este totuşi sub nivelul estimat, de trei ori mai mic decât media europeană şi, ceea ce este cel mai important, nu există niciun fel de impact".
În ultimele săptămâni, cele două unităţi funcţionale de la Cernavodă au fost deconectate de mai multe ori de la reţeaua energetică naţională, în urma defectării unor echipamente.
Ziarul BURSA a publicat, recent, în exclusivitate, informaţia că CNCAN a solicitat Nuclearelectrica o analiză privind opririle neplanificate din ultimii doi ani, cu scopul de a-şi face propria evaluare. Reprezentanţii CNCAN ne-au precizat: "Cauzele acestor opriri neplanificate nu au reprezentat încălcări de cerinţe din autorizaţii sau de dispoziţii ale CNCAN şi deci nu au reprezentat situaţii în care CNCAN să sancţioneze titularul de autorizaţie. Vom acorda o atenţie sporită practicilor de exploatare şi întreţinere ale instalaţiilor nucleare şi vom încerca să ne suplimentăm resursele dedicate evaluării experienţei de exploatare şi supravegherii CNE Cernavodă, pentru a investiga mai atent astfel de incidente minore care, deşi nu au impact asupra protecţiei populaţiei şi mediului, atrag totuşi atenţie mediatică şi întrebări din partea publicului".
Potrivit CNACAN, opririle neplanificate de la cele două unităţi de la Cernavodă nu au avut absolut nicio consecinţă din punct de vedere radiologic, adică nu a avut loc nicio eliberare de materiale radioactive. Reprezentanţii instituţiei au subliniat că evenimentele care au generat opririle Unităţilor de la CNE Cernavodă în ultima perioadă se încadrează în categoria evenimentelor minore, anticipate în exploatarea centralei, fără impact radiologic asupra mediului sau populaţiei.