Nuclearelectrica - profit în scădere cu 35%, în primele nouă luni ale anului

A.I.
Piaţa de Capital / 14 noiembrie

Nuclearelectrica - profit în scădere cu 35%, în primele nouă luni ale anului

Veniturile au coborât cu 40%, pe fondul reducerii preţului energiei electrice.

Nuclearelectrica a obţinut, în primele nouă luni ale anului, venituri din exploatare de 3,39 miliarde lei, în scădere cu 40% faţă de cele din acelaşi interval al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a diminuat cu 35%, până la 1,28 miliarde lei, conform raportului operatorului centralei de la Cernavodă publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din vânzarea energiei electrice s-au depreciat cu 40,9%, până la 3,28 miliarde de lei, declin cauzat de scăderea cu 38,9% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 01 ianuarie - 30 septembrie 2024, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2023, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similară, potrivit companiei.

Preţul mediu realizat de Nuclearelectrica în primele nouă luni ale anului a fost de 441,9 lei/MWh, se arată în document.

Cantitatea de energie electrică vândută în perioada ianuarie-septembrie 2024 pe piaţa concurenţială a scăzut cu 20,7% faţă de perioada precedentă similară, reprezentând 45,48% din totalul cantităţii vândute (inclusive dezechilibre), în vreme ce preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mic cu 55%, mai arată emitentul în raport.

Energia electrică produsă şi livrată în Sistemul Energetic National de către Nuclearelectrica a fost de 7,31 TWh, în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 4,1% faţă de cea din acelaşi interval al anului 2023.

Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea, amortizarea şi contribuţia la fondul de tranziţie energetică au crescut cu 36,1%, în cursul perioadei 01 ianuarie - 30 septembrie 2024, până 2,08 miliarde, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele nouă luni din 2024, valoarea totală a cheltuielilor pe piaţa de energie electrica realizate de Nuclearelectrica s-a ridicat la 290,7 milioane lei, din care 181,4 milioane lei reprezintă cheltuielile pe piaţa de echilibrare (valoarea dezechilibrelor negative si a costului suplimentar echilibrare sistem), potrivit companiei.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din compania ce operează centrala de la Cernavodă, a cărei evaluare bursieră se ridică la 13,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. TEL e noua stea din utilitati si energie,singura care va beneficia de trendul de scadere a preturilor dar mai ales pentru ca e elementul sine qua non pentru investitiile uriase care se fac in noi capacitati.Vedeti prin raport numai ce fonduri nerambursabile ia.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb