• Veniturile au coborât cu 40%, pe fondul reducerii preţului energiei electrice.
Nuclearelectrica a obţinut, în primele nouă luni ale anului, venituri din exploatare de 3,39 miliarde lei, în scădere cu 40% faţă de cele din acelaşi interval al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a diminuat cu 35%, până la 1,28 miliarde lei, conform raportului operatorului centralei de la Cernavodă publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din vânzarea energiei electrice s-au depreciat cu 40,9%, până la 3,28 miliarde de lei, declin cauzat de scăderea cu 38,9% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 01 ianuarie - 30 septembrie 2024, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2023, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similară, potrivit companiei.
Preţul mediu realizat de Nuclearelectrica în primele nouă luni ale anului a fost de 441,9 lei/MWh, se arată în document.
Cantitatea de energie electrică vândută în perioada ianuarie-septembrie 2024 pe piaţa concurenţială a scăzut cu 20,7% faţă de perioada precedentă similară, reprezentând 45,48% din totalul cantităţii vândute (inclusive dezechilibre), în vreme ce preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mic cu 55%, mai arată emitentul în raport.
Energia electrică produsă şi livrată în Sistemul Energetic National de către Nuclearelectrica a fost de 7,31 TWh, în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 4,1% faţă de cea din acelaşi interval al anului 2023.
Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea, amortizarea şi contribuţia la fondul de tranziţie energetică au crescut cu 36,1%, în cursul perioadei 01 ianuarie - 30 septembrie 2024, până 2,08 miliarde, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.
În primele nouă luni din 2024, valoarea totală a cheltuielilor pe piaţa de energie electrica realizate de Nuclearelectrica s-a ridicat la 290,7 milioane lei, din care 181,4 milioane lei reprezintă cheltuielile pe piaţa de echilibrare (valoarea dezechilibrelor negative si a costului suplimentar echilibrare sistem), potrivit companiei.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din compania ce operează centrala de la Cernavodă, a cărei evaluare bursieră se ridică la 13,5 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2024, 09:43)
TEL e noua stea din utilitati si energie,singura care va beneficia de trendul de scadere a preturilor dar mai ales pentru ca e elementul sine qua non pentru investitiile uriase care se fac in noi capacitati.Vedeti prin raport numai ce fonduri nerambursabile ia.