Nuclearelectrica semnează un acord cu Candu Energy pentru lucrări de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă

S.B.
Piaţa de Capital / 7 martie 2023

Nuclearelectrica semnează un acord cu Candu Energy pentru lucrări de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat marţi că avansează proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare din Cernavodă prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin, pentru a face lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul Unităţii 1, înainte de prelungirea duratei de viaţă a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică şi de decarbonizare ale României.

Acordul este pe doi ani şi are o valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari.

"SN Nuclearelectrica SA avansează Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavoda prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al Unităţii 1 de la Cernavodă, înainte de prelungirea duratei de viaţă a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică şi de decarbonizare ale României", a informat compania.

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată şi de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcţionare a reactorului Unităţii 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

"Retehnologizarea Unităţii 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse şi disponibilitate 24/7. Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranţă şi productivitate, să lucrăm alături de specialişti internaţionali de top şi să finalizăm acest proiect strategic pentru securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare şi pentru noua generaţie de specialişti", a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare şi achiziţie necesare pentru a executa modificările de proiectare şi recomandările rezultate în urma evaluării SNC-Lavalin a stării de funcţionare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare, ca parte a retehnologizarii Unităţii 1.

În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri şi clădiri care sunt necesare pentru a susţine activităţile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizaţii partenere Sargent and Lundy, CITON şi GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unităţii 1.

"Suntem bucuroşi să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesionişti de top în industrie, şi suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, o contribuţie importantă la bugetul local si al statului, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica SA.

SNC-Lavalin este singura organizaţie care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington şi Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) şi Argentina (Embalse). Expertiza nucleară pe întregul ciclu de viaţă a companiei şi experienţa anterioară în ceea ce priveşte proiectarea iniţială a reactorului, modificările de proiectare, precum şi exploatarea prelungită şi extinderea duratei de viaţă, vor fi valorificate pentru a maximiza rezultatele pentru activitatea de pre-proiect a CNE Cernavodă.

"Munca noastră de lungă durată la Cernavodă este un exemplu al modului în care ne operaţionalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră şi pentru oamenii săi. Această prelungire a duratei de viaţă va oferi multor generaţii viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor şi va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o", a spus Ian L. Edwards, preşedinte şi director general al SNC-Lavalin.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unităţii 1, în SEN (Sistemul Energetic Naţional) vor fi livraţi anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1, iniţiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experienţa şi practica internaţională în domeniu.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost iniţiată ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care acţionarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă. Faza I, desfăşurată în perioada 2017-2022, a constat în: Demonstrarea capacităţii componentelor actuale ale reactorului Unităţii 1 de a funcţiona mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puţin până la sfârşitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum şi demonstrarea fezabilităţii Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acţionarilor a Studiului de Fezabilitate şi a deciziei de investiţie. Costul estimat al investiţiei este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfăşura până în 2026 şi are în vedere următoarele activităţi principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1; Negocierea şi acordarea contractelor de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC); Achiziţionarea de echipamente cu ciclu lung de fabricaţie; Evaluarea, pregătirea şi programarea activităţilor ce urmează a fi desfăşurate; Obţinerea avizului Comisiei Europene - articolul 41 din Tratatul Euratom; Obţinerea tuturor autorizaţiilor şi aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfăşura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unităţii 1 şi constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în cadrul instalaţiilor unităţii, precum şi repunerea în funcţiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viaţă de 30 de ani, după anul 2029.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Înfiinţată în 1911, SNC-Lavalin este o companie de servicii profesionale şi de management de proiect complet integrate, cu birouri în întreaga lume.

SNC-Lavalin are peste 70 de ani de expertiză globală în domeniul nuclear, furnizând produse de tehnologie nucleară şi soluţii de servicii complete pentru utilităţile nucleare din întreaga lume. Are acces la peste 500 de soluţii brevetate, SNC-Lavalin rezolvă provocări complexe din punct de vedere tehnic pe tot ciclul de viaţă nuclear, de la proiectare şi construcţii noi până la gestionarea activelor şi de la prelungirea duratei de viaţă şi gestionarea duratei de viaţă târzii până la dezafectare şi gestionarea deşeurilor. SNC-Lavalin operează şi gestionează situri guvernamentale de cercetare nucleară, transformând infrastructura învechită şi gestionând în siguranţă deşeurile nucleare moştenite. SNC-Lavalin este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operând pe patru continente, şi oferă servicii de consultanţă şi inginerie altor dezvoltatori nucleari. SNC-Lavalin este, de asemenea, implicată în dezvoltarea de radioizotopi medicali pentru cercetarea cancerului prin parteneriatul său cu TerraPower.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. se cheltuiesc miliarde de euro si pana cand o sa fie gata vom avea plina tara de fotovoltaice

    1. Vom putea da si la export ce e in plus. Sau marim consumul, cu siguranta energia ieftina poate fi folosita la ceva productiv.

      sau chiar spalare de bani?? :)

      Se puteau investi bani destui in reactoarele 3 si 4, nu in "mentenanta" lui 1.

      Miroase a spalare de bani. La urma urmei si CIA-ul e facut tot din oameni si gura lor tot o paine mananca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb