Nuclearelectrica urmăreşte variante noi de colaborare cu Compania Naţională a Uraniului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2016

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunţat, marţi, că va iniţia demersuri către autorităţi fie pentru identificarea unor noi variante de colaborare cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), fie pentru dezvoltarea de noi capacităţi de prelucrare şi rafinare sau de modernizare a unor capacităţi existente de prelucrare şi rafinare din România.

"Astfel, SNN s-ar putea asigura în privinţa disponibilităţii pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) conform specificaţiilor tehnice necesare pentru fabricaţia fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU 6, cu atenuarea riscurilor de dependenţă faţă de un furnizor, simultan cu menţinerea strategică a unor relaţii de afaceri cu CNU în beneficiul ambelor părţi", a precizat Nuclearelectrica, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania de stat vine cu precizări în urma publicării unei note de informare a acţionarilor pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 9 decembrie cu privire la anularea procedurii de realizare a studiului tehnico-ştiinţific şi juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare şi prelucrare a minereului de uraniu şi producerea combustibilului nuclear.

În ceea ce priveşte posibilităţile concrete de colaborare cu CNU, Nuclearelectrica dă exemplul unui contract de procesare cu CNU. Astfel, Nuclearelectrica ar putea achiziţiona octoxid de uraniu (U3O8) din piaţă, iar prelucrarea acestuia în dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN către CNU.

Nuclearelectrica menţionează că studiul tehnico-ştiinţific şi juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare şi prelucrare a minereului de uraniu nu se mai poate realiza, întrucât CNU a refuzat semnarea contractului de consultanţă cu câştigătorul licitaţiei, etapa prevăzută în acordul de asociere semnat în prelabil între SNN şi CNU.

Producătorul de energie Nuclear-electrica era până anul trecut singurul client al CNU. În decembrie 2015, contractul dinte cele două companii a fost reziliat de drept, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Nuclearelectrica a ajuns astfel să importe uraniu tocmai din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte pe câte şase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naţionale a Uraniului să participe la licitaţie, conform News.ro.

Compania Naţională a Uraniului se află în prezent în proces de disponibilizare a peste 300 de salariaţi.

CNU se confruntă cu dificultăţi financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb