• Moneda împărţită de 16 state europene a avut cea mai lungă perioadă de depreciere din ultimul an
Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat în raport cu dolarul, în intervalul 8-12 februarie, pentru a cincea săptămână consecutivă. Inves-titorii se tem că încercarea Uniunii Europene de a evita falimentul Greciei va submina moneda regiunii euro. O influenţă negativă asupra dinamicii monedei unice a avut-o şi anunţul privind evoluţia economiei zonei euro în ultimul trimestru din 2009: creştere aproape zero.
Euro a scăzut cu 0,3% săptămâna trecută, la un curs de 1,3632 dolari, de la 1,3678 dolari în 5 februarie. Moneda europeană a înregistrat, astfel, cea mai lungă perioadă de depreciere (cinci săptămâni) din ultimul an. Vineri, euro a coborât chiar până la 1,3532 dolari, cel mai redus curs de după 20 mai 2009.
Piaţa valutară este tensionată în aşteptarea rezultatului întrunirii miniştrilor de finanţe din UE, care are loc în perioada 15-16 februarie, şi care ar putea aduce detalii cu privire la modalitatea prin care va fi sprijinită Grecia.
Analiştii nu sunt optimişti în privinţa evoluţiei viitoare a monedei europene, subliniind că asistăm la un proces extrem de volatil. Aceştia spun că euro va continua să se deprecieze pe fondul înăs-pririi politicilor fiscale, a slăbirii economiei şi a amânării majorării dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.
De la începutul anului, euro a pierdut 4,8% faţă de dolar.
• Scad forintul, coroana cehă şi zlotul
Monedele ţărilor europene în curs de dezvoltare s-au depreciat vineri, după ce China a decis, în mod neaşteptat, să majoreze nivelul rezervelor minime ale băncilor. Totodată, aceste monede au fost influenţate în mod negativ de cifrele oficiale privind evoluţia economiei europene.
Moneda Ungariei, forintul, a consemnat o depreciere de 1%, la 199,03 unităţi/dolar (pe piaţa din SUA). Coroana cehă a pierdut 0,8%, ajungând la 19,088 unităţi/dolar, iar zlotul polonez - 0,7%, înregistrând un curs de 2,9499 unităţi/dolar.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=75507.html< link2 >Creşterea economiei zonei euro - aproape zero< link3 >