Numărul femeilor lider din domeniul energetic este în scădere

D.R.
Companii / 6 iulie 2023

Numărul femeilor lider din domeniul energetic este în scădere

În România sunt mai puţine femei în consiliile de administraţie ale companiilor din energie, faţă de acum 5 ani,informează un comunicat de presă al Boston Consulting Group, remis astăzi.

Deşi imaginea sectorului energetic ca fiind centrat pe bărbaţi s-a schimbat într-o oarecare măsură, în ultimii cinci ani, femeile lideri în domeniu trebuie scoase în evidenţă pentru a încuraja interesul acestora de a lucra în energie, conform celei mai recente cercetări realizate de Boston Consulting Group.Studiul, axat pe examinarea evoluţiei situaţiei de pe piaţa forţei de muncă feminine, în sectorul energetic, a fost derulat în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, şi a implicat participarea a 85 de companii din energie şi a 4.000 de angajaţi.În ciuda unei schimbări de imagine, există încă percepţia, răspândită printre femeile în căutarea unui loc de muncă, că industria energetică este în mod tradiţional dominată de bărbaţi. Această percepţie este confirmată de faptul că, deşi 41% dintre absolvenţii din domeniile ştiinţelor, tehnologiei şi ingineriei (STEM) din regiune sunt femei, ele reprezintă doar doar 28% dintre cei care lucrează în sectorul energetic. Pe măsură ce se avansează ierarhic în companii, proporţia femeilor din sector continuă să scadă. În timp ce 23% dintre poziţiile de conducere de top din regiune sunt ocupate de femei, în Europa Centrală şi de Est, doar 10% dintre companiile de energie sunt conduse de femei, în funcţia de CEO.

Datele pentru România arată că procentul femeilor care lucrează în sectorul energetic, reprezentând 29% a rămas neschimbat faţă de acum 5 ani (2022 faţă de 2018), ceea ce o situează undeva în media regiunii, fiind depăşită doar de Serbia, Bulgaria şi Slovacia, ţări în care acest procent este de 40%. Însă, procentul femeilor aflate în consiliile de administraţie ale companiilor din sector, deşi înregistrează o scădere faţă de acum 5 ani, poziţionează România în fruntea clasamentului regiunii, cu un procent de 26%, depăşind ţări precum Polonia (11%), Cehia (16%), Ungaria (10%), Slovenia (8%)."Prima problemă este atragerea femeilor în sectorul energetic. Până când nu va deveni evident pentru toată lumea că femeile pot avea succes în această industrie şi pot ajunge chiar în poziţii de conducere de top, tendinţa actuală nu se va îmbunătăţi. Avem nevoie de modele, de lideri femei, care trebuie să fie promovaţi ca exemple", a declarat Zsofia Beck, Director General şi Partener la Boston Consulting Group. Cercetarea a dovedit corelaţia dintre numărul de manageri de top femei şi, respectiv, creşterea numărului de femei care se înscriu la universităţile de inginerie din regiune.

Femeile sunt încă foarte slab reprezentate în sectorul energetic, ponderea lor a crescut doar cu 2 puncte procentuale, ajungând la 28%, între 2018 şi 2022. Femeile reprezintă doar 14% din consiliile de administraţie ale companiilor, deşi companiile cu un procent mai mare de femei în conducere au demonstrat că sunt mai de succes şi că reacţionează mai bine în faţa crizelor."Pentru a schimba această situaţie, companiile trebuie să ofere soluţii practice în loc de promisiuni goale. Acestea trebuie puse în practică în viaţa de zi cu zi, iar femeilor trebuie să li se ofere oportunităţi transparente, credibile şi incluzive în fiecare etapă a construirii carierei", a subliniat Melanie Seier Larsen, Director General şi Partener la BCG."Este nevoie şi de o schimbare serioasă de atitudine, astfel încât să nu mai trebuiască să răspundem la întrebarea despre ce face o femeie diferit şi cum poate diversitatea să contribuie la operaţiunile consiliului de administraţie, ci să acceptăm, ca un fapt al vieţii, că femeile sunt la fel de talentate şi de educate şi la fel de harnice ca şi bărbaţii. Femeile atrase de industrie ar trebui să fie reprezentate într-o proporţie similară cu cea a bărbaţilor în vârful ierarhiei, dacă sunt motivate şi îşi doresc să fie lideri. Trebuie să obţinem această schimbare de atitudine, care va veni odată cu schimbarea generaţiilor de lideri", a declarat Beck.

Epidemia de COVID, creşterea continuă a importanţei sustenabilităţii şi a criteriilor ESG (Environment, Social, Governance), precum şi războiul care se desfăşoară în Ucraina vecină, au avut, de asemenea, un impact serios asupra sectorului energetic, precum şi asupra rolului femeilor în domeniu. În urma epidemiei, responsabilităţile femeilor la domiciliu au crescut, conform sondajelor BCG, dar COVID a demonstrat şi că o modalitate flexibilă de lucru este posibilă. Studiul BCG a constatat că o ofertă mai largă de opţiuni flexibile de lucru ar permite companiilor din energie, care operează în Europa Centrală şi de Est să îşi păstreze mai uşor personalul experimentat.În 2018, tinerii, bărbaţi şi femei deopotrivă, considerau munca plină de provocări, formarea/învăţarea şi dezvoltarea profesională ca principalele aspecte, cele mai importante ale activităţii profesionale. Potrivit recentului sondaj, această stare de fapt s-a schimbat semnificativ. Bărbaţii şi femeile din toate grupurile de vârstă, inclusiv generaţiile mai tinere, pun acum preţ mai mare pe echilibrul între viaţa profesională şi cea personală şi pe siguranţa locului de muncă, în sectorul energetic.

Rolul sporit al criteriilor ESG şi a standardelor de egalitate de şanse a crescut proporţia femeilor pe piaţa muncii şi a dus la promovarea femeilor în poziţii de conducere. Acest efect pozitiv a fost realizat prin reglementări şi cote implementate cu stricteţe.

Criza energetică cauzată de războiul care se desfăşoară la graniţe şi de sancţiunile aplicate produselor energetice ruseşti a determinat ţările să se concentreze pe tranziţia energetică şi să accelereze acest proces. S-a pus mai mult accent pe energia regenerabilă, tehnologia informaţiei şi dezvoltarea inteligenţei artificiale, care pot influenţa în mod pozitiv creşterea rolului femeilor în sectorul energetic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce articol "minunat",

    la alegerile prezidentiale votam pe Dancila  

    1. Tu esti mai degraba genul "Turcan" si "Anastase":-)

      Olguta! Cit e Olguta!

      Dar Rovana? 

    Cea mai mare problema este in constructii. Cred, nici 5% din total muncitori in contructii, sunt femei.

    Ar fi minunat, sa vina o femeie, sa-mi monteze gresia in baie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb