Numărul incendiilor de pădure, în Amazonia, a crescut cu 8% în iulie, faţă de aceeaşi lună anul trecut, potrivit unor date oficiale publicate astăzi, relatează AFP, potrivit News.ro.
Sateliţi ai Institutului Naţional brazilian de Cercetare Spaţială (INPE) au detectat luna trecută 5.373 de focare de incendiu în Amazonia, în contextul în care în iulie 2021 au detectat 4.977.
Acest număr este puţin mai mare decât al celor din 2019 (5.318), însă mult mai mic decât cel din 2020 (6.803), în această lună propice incendiilor, la începutul sezonului uscat.
De la începutul anulu, 12.906 de focare de incendiu au fost detectate, o creştere cu 13% faţă de primele şapte luni ale anului trecut.
"Este abia începutul verii amazoniene, un sezon mai puţin umed, cu mai puţine ploi, în care incendiile de pădure crmnale explodează (...) în vederea arderii unor zone despădurite recent, degradate de către cei care practică extracţia ilegală de lemn, de xemplu", declară Romulo Batista din cadrul filialei braziliene a Greenpeace.
"În afară de distrugerea biodiversităţii, acest lucru afectează sănătatea populaţiei locale, din cauza fumului", denunţă el.
Cele mai devastatoare luni din punctul de vedere al incendiilor de pădure în Amazonia sunt de obicei august şi septembrie.
Greenpeace a difuzat fotografii aeriene ale unor incendii impresionante, observate săptămâna trecută, în timpul unei survolări a statului amazonian Rondonia (nord).
Brazilia a înregistrat o despădurire-record în primul semestru - aproape 4.000 de kilometri pătraţi au fost despăduriţi, o suprafaţă fără precedent de la începutul înregistrării în Sistemul de detectare a despădurii în timp real (DETER), în 2016.
Este vorba despre o ceştere de 10,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro (extremă dreapta), care candidează la un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din octombrie, este criticat cu regularitate din cauza politicii sale de mediu.
Ecologiştii îl acuză de o încurajare a despădurii, prin apărarea exploatării miniere şi agricole în Amazona - inclusiv în zone protejate, precum rezervaţiile indigene - şi printr-o slăbire a organismelor de control în domeniul mediului.
Date oficiale arată că, de când se află Bolsonaro la putere, din ianuarie 2019, despădurirea anuală medie în Amazonia a crescut cu 75% faţă de deceniul precedent.