Numărul investitorilor de la BVB se apropie de 160.000

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 august 2023

Numărul investitorilor de la BVB se apropie de 160.000

Creştere cu circa 13% a conturilor investitorilor la bursa noastră, în trimestrul al doilea, perioadă ce a coincis cu o bună parte din oferta Hidroelectrica Circa o cincime dintre investitorii de la BVB aveau doar titluri de stat, la jumătatea anului.

Numărul investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a apropiat de 160.000, la jumătatea anului, în creştere cu 36% faţă de cel de la jumătatea anului trecut şi cu 12,7% faţă de cel de la finele primului trimestru, conform datelor ultimului raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Perioada cuprinde o bună parte din oferta Hidroelectrica, cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria BVB, ce s-a derulat în perioada 23 iunie - 4 iulie. Dar, până pe 29 iunie, investitorii de retail au beneficiat de un discount de 3% din preţul de ofertă, astfel încât putem presupune că foarte mulţi dintre cei nou-veniţi la bursă special pentru a achiziţiona acţiuni Hidro şi-au deschis cont la broker înainte de finele lunii iunie.

Dintre cele 159.513 conturi raportate de Fondul de Compensare la finele lunii iunie, un număr de 31.233 investitori (19,58% din numărul total de investitori) deţineau doar titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele primului semestru, existau 113.127 de investitori compensabili integral (în creştere cu 15% faţă de primul trimestru), în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului era de 45.194, adică maximul din decembrie 2010, cele mai vechi date furnizate de FCI, conform analizelor noastre.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era, la finalul primului semestru, de 4.248 de euro, în uşoară scădere faţă de nivelul din luna martie a acestui an, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 195.285 de euro, cu puţin peste cel de la finele trimestrului anterior.

Dacă numărul de conturi este de circa 160.000, numărul investitorilor activi este mult mai redus. La finele primului trimestru al anului, existau 38.378 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor din ultimul raport privind evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dar, acestea nu cuprind perioada în care s-a derulat oferta Hidroelectrica. De menţionat că, ASF nu precizează cum defineşte un cont activ.

De asemenea, trebuie subliniat că informaţiile publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât numărul total de investitori este mai mic.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. si numarul banetului adunat de stat de la ei de cat?

    s c c r e t 

    1. Mult. Fidelis fara numar ;) aparent nimeni nu le-a explicat ca au imprumutat statul la dobanda anuala reala negativa...

      Real negativa o fi ea, dar mai mare decat cea a bancilor, care mai e si impozitata si cassata, mai ales daca ne referim la eruro pe 5 ani.

      Nici nu o sa le explice vreodata, caci scopul este sa tii turma in bezna. Orice individ, care are cat de cat o pregatire economica, poate intelege din start ca, devreme ce dobanzile platite populatiei sunt mai mici decat cele platite creditorilor internationali, Statul face de fapt o afacere pe spatele lor creditandu-se mai ieftin.

      Nu conteaza nimic din toate astea, important este ca iluzia lor sa fie alimentata de cifre goale. La fel va fi si cu profitul bancilor: pe hartie vor fi mai mari, in valoare reala vor fi mai mici, insa va conta doar elementul de spectaculozitate, adica se vad numere mai mari si creste nivelul satisfactiei in pieptul lor umflat...

      Lasa,ca aveti voi pregatire economica si va plangeti apoi pe aici ca Bvb este manipulata.

      dc statul creste taxele, scade cheltuielile la buget ar trebui sa scada si deficitul si inflatia , ceea ce ar duce la scaderea dobanzilor la bonduri, si implicit cresterea valorii bondurilor aflate in portofolii. deci poate nu e chia asa o idee proasta, in acest moment. dc statul se tine de ceea ce vorbesc acum prin presa. eu inca n-am bonduri, dar ma gandesc sa trec la bonduri macar cu o parte din bani

      nostradamus cum ai prezis tu inflatia pe urmatorii cinci ani?

      inflatia e in scadere daca bancile se bat deja in oferte cu dobanda fixa la credite pentru asi securiza niste castiguri.

      dobanda la fidelis pe cinci ani in euro e de 5,45%/an iar eu zic ca bate inflatia. 

      esti pe langa subiect ... mai citeste frate....

      1.3 minte cu nerusinare

      bravo 1.6 si 1.5 succes

    numarul de cnp-uri?

    ce prezentati voi aici e nr de conturi, eu am 5 :)))) 

    1. Da, si eu am 2, intr-unul nici n-am pus inca bani

      vreo doua si eu.

    Ce putini investitoeri...trist!

    Portofoliu mediu de 4200 EURO....??? Saracie mare

    1. ei vezi? si pe acesti investitori cu sume modeste vrea sa-i suprataxeze statul. cat de calic poti sa fii sa vrei sa-i iei mai multi bani la cel ce are economii de 4300 euro in medie??

    investitori sunt cei peste 5,5 mil.actionari de la Sif-uri.

    aia trebuie treziti printr-o politica predictibila de dividend stabila si sigur vor mai cumpara in continuare daca conducerea isi respecta actionarii. 

    1. o piata mica, mizerabila si manipulata

    Asa, si? Tanase se vrea platit la bucata de investitor?

    1. SOP in tot si-n toate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031