Numărul naşterilor înregistrate în China s-a redus cu aproape 15% în 2020, consemnându-se al patrulea an consecutiv de scădere, ce semnalează impactul redus al renunţării la politica aşa-zisă 'a copilului unic', informează Agerpres.
China, care din 1979 le impunea cuplurilor să nu aibă decât un copil spre a se limita creşterea pe atunci galopantă a populaţiei, le permite din 2016 să aibă doi, pentru limitarea îmbătrânirii demografice.
Potrivit datelor publicate luni de Ministerul securităţii publice, în 2020 s-au înregistrat 10,04 milioane de naşteri, în scădere cu 14,8% faţă de cifra oficială a naşterilor în 2019.
Din totalul nou-născuţilor, 52,7% au fost băieţi, iar 47,3% fete.
Numărul oficial al naşterilor, anunţat separat, a fost în 2019 de 14,65 milioane. Această cifră, încă indisponibilă pentru anul 2020, este în mod tradiţional mai ridicată decât cea a naşterilor înregistrate, pentru că nu toţi părinţii îşi înregistrează copiii imediat.
Cifra naşterilor înregistrate anunţată luni este 'mai mică decât numărul persoanelor care trec examenul de intrare la universitate', iar îmbătrânirea va deveni o problemă tot mai mare, a comentat un utilizator al reţelei sociale Weibo.
Modificarea politicii demografice în 2016 nu a împins cuplurile să aibă mai mulţi copii, mai ales din cauza urbanizării şi a costului vieţii. În 2020, rata natalităţii a fost cea mai slabă de la crearea Republicii Populare Chineze în 1949.
În noiembrie, China a lansat primul recensământ care va permite să se determine dacă sfârşitul politicii 'copilului unic' a dus la o creştere demografică semnificativă. Analiza rezultatelor va dura doi ani.
Potrivit estimărilor guvernului, recensământul va indica o populaţie de 1,42 miliarde de locuitori, ceea ce înseamnă o creştere de 5,99% în 10 ani.
Un institut de cercetare din China a publicat însă în octombrie un studiu, foarte comentat în ţară, care considera această previziunea mult prea optimistă şi cerea să li se permită cuplurilor să aibă trei copii.
Unii experţi sunt de părere că vor fi necesari 15 ani pentru a se vedea efectele politicii 'de doi copii', având în vedere că există şi alţi factori care limitează numărul naşterilor, în special studiile mai îndelungate ale femeilor şi dorinţa lor de a întârzia conceperea unui copil.
În ce priveşte numărul pensionarilor, se estimează că acesta va ajunge la 300 milioane în 2025.
Recensământul este o operaţiune de o amploare uriaşă, desfăşurată din 10 în 10 ani. La cel din 2010 a reieşit o populaţie de 1.339.724.852 de locuitori, în creştere cu 5,83% faţă de anul 2000, adică un plus de 73 milioane de locuitori, care depăşeşte populaţia unei ţări ca Franţa, spre exemplu.
În decembrie, media de stat chineze l-au citat pe ministrul afacerilor civile, Li Jiheng, potrivit căruia rata de fecunditate a 'scăzut periculos' în ţară, coborând mult rata de înlocuire a populaţiei, care este de 2,1 naşteri la fiecare femeie, potrivit Agerpres.