Numirea directorului SRI a fost determinată de persoane mai puternice decât Băsescu

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2006

Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM: "PSD s-a autoexclus din partidele de opoziţie, iar Băsescu face o politică prezidenţială"

Numirea unui reprezentant al opoziţiei în fruntea unuia dintre serviciile secrete din ţara noastră a aprins speculaţiile privind reconfigurarea scenei politice autohtone. În timp ce unii politicieni spun că această decizie se datorează negocierilor purtate de Mircea Geoană, preşedintele PSD, alţii sunt de părere că toate implicaţiile alegerii îi revin preşedintelui Băsescu care, fie a vrut să dea o lovitură de imagine, fie are interese în privinţa acestei numiri.

Traian Băsescu l-a numit pe George Maior ca şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi pe Claudiu Săftoiu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Numirea unui fost jurnalist şi actual consilier prezidenţial pe probleme de politică internă în persoana lui Claudiu Săftoiu şi a unui senator PSD în persoana lui George Maior aduce în atenţie afirmaţia lui Cozmin Guşă, preşedintele PIN, făcută ziarului "BURSA": "Viitorii şefi ai serviciilor secrete vor fi nişte persoane fidele Preşedintelui".

Cu toate acestea, ceea ce a stat în spatele acestei decizii este învăluit în mister.

"Decizia dovedeşte că planul început în "89 nu s-a finalizat", a spus Cozmin Guşă, adăugând că "substratul adânc al problemei nu poate fi dezbătut acum". Domnia sa ne-a mai spus că este exclusă ipoteza constituirii unui partid prezidenţial din care să facă parte PSD şi PD, dar a adăugat că "prin această numire, Băsescu dovedeşte că decizia nu-i aparţine 100%, ci mult mai puţin". Cozmin Guşă a mai spus că "este prea devreme" pentru ca acest subiect să fie dezvoltat şi a spus că va face declaraţii mai ample la timpul potrivit.

În timp ce Cozmin Guşă şi Teodor Meleşcanu ne-au spus că decizia numirilor în funcţii îi aparţine Preşedintelui, liderii PSD susţin că Traian Băses-cu a acceptat recomandarea lor.

"Noi am propus public aceas-tă persoană şi propunerea putea veni de la oricare partid din opoziţie", ne-a declarat Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al PSD care consideră că decizia Preşedintelui echilibrează scena politică din ţara noastră. Cristian Diaconescu spune că nu este vizat un aranjament politic între Preşedinte şi PSD, mai ales că "PSD va critica în continuare puterea", dar a adăugat că îi este greu să afirme sau să infirme speculaţiile privind implicaţiile acestei decizii.

Nici Teodor Meleşcanu, senator PNL nu ştie motivaţia acestei alegeri a Preşedintelui, şi ne-a spus că speră să nu se pună problema apropierii PSD de PD.

Pe de altă parte, Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, ne-a declarat că "totul este un joc politic, în care PSD s-a autoexclus din partidele de opoziţie crezând că face o mişcare abilă". Domnia sa consideră că Preşedintele practică o politică de tip prezidenţial şi arată aliaţilor că are cu cine să îi înlocuiască. Vicepreşedintele PRM spune: "Ne vom abţine să votăm în parlament numirea persoanelor alese de Băsescu pentru că nu vrem să participăm la asemenea jocuri", fiind de părere că "nimeni nu ştie spre ce tinde domnul Băsescu".

Dincolo de agitaţie politică iscată de deciziile Preşedintelui rămâne întrebarea dacă şeful statului chiar este cel mai important om din stat sau în spatele său acţionează interese cărora nici el nu le poate ţine piept.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb