Numită cu cântec, Vivian Nicoli şi-a dat demisia din Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 27 iulie 2020

Numită cu cântec, Vivian Nicoli şi-a dat demisia din Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea

Vivian Nicoli, numită cu cântec în septembrie 2019 în Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP), şi-a dat recent demisia din funcţiile deţinute la fond, potrivit unui comunicat al FP remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În comunicat se arată: "Franklin Templeton International Services S.A R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea, prin prezenta anunţă investitorii că dna. Vivian Nicoli a decis să se retragă din funcţiile deţinute în cadrul Comitetului Reprezentanţilor şi în Comitetele Consultative ale Fondului, datorită intenţiei doamnei Nicoli de a-şi asuma alte angajamente. Data intrării în vigoare a demisiei este 1 septembrie 2020. Numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a următoarei adunări generale a acţionarilor".

Context: Nicoli fusese numită cu ceva scandal şi tensiuni în septembrie după o situaţie confuză în care ASF a intervenit în favoarea ei. Contracanditatul ei de atunci pentru postul lăsat liber de Sorin Mândruţescu, Florian Munteanu, era susţinut de acţionarii instituţionali din ţara noastră. Nicoli însă a primit atunci, chiar din partea Comitetului Reprezentanţilor pentru care candida, o recomandare de vot favorabilă transmisă acţionarilor la insistenţele administratorului de fond. De asemenea, potrivit informaţiilor noastre, Steven van Groningen, membru în Comitetul FP şi şef la Raiffeisen - van Groningen este de mulţi ani în România -, era în favoarea lui Munteanu la vremea respectivă, însă acesta era în minoritate.

Situaţia a devenit însă confuză abia la vot: La AGOA, ambii pretendenţi la locul în board-ul FP au candidat separat, nu unul împotriva celuilalt, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care amândoi au obţinut peste 50% din voturi, Florian Munteanu având un procentaj puţin mai mare decât Vivian Nicoli. Munteanu nu a fost însă validat ca membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului. ASF a intervenit decisiv ulterior şi a opinat în 11 septembrie că Nicoli a câştigat alegerile deoarece în cazul lui Munteanu procentajul mai mare la vot a venit ca urmare a unor abţineri numeroase - Nicoli cumulase 3,13 miliarde de voturi "pentru" (84,53% din voturile legal exprimate) şi 11,2 milioane de voturi exprimate ca "abţineri", în timp ce Munteanu cumulase numai 0,749 milioane de voturi "pentru" (84,97% din voturi) şi 2,548 miliarde de "abţineri".

La vremea respectivă, reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au transmis că "nu există un fundament legal pentru a putea spune că cel mai ridicat procentaj de voturi duce la numirea persoanei respective, într-un astfel de caz", deşi iniţial Franklin Templeton a decis o nouă convocare a acţionarilor FP în care aceştia să-şi exprime opţiunea pentru ocuparea fotoliului vacant.

Tensiunea din jurul situaţiei a fost amplificată şi de raportul iniţial al Fondului care, pe lângă faptul că nu reflecta procentajele obţinute de cei doi candidaţi, indica în dreptul doamnei Nicoli un număr de 472,65 milioane de voturi "împotrivă", în locul celor 572,65 milioane de voturi câte au fost înregistrate.

Fondul a venit cu un nou raport după circa 22 de ore în care, pe lângă faptul că a corectat eroarea iniţială, a trecut şi procentele obţinute de cei doi candidaţi la alegerile pentru un post în Comitetul Reprezentanţilor FP.

Pe lângă Vivian Nicoli, în 4 septembrie acţionarii au decis acordarea unui nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor FP fostului ambasador al Statelor Unite la Bucureşti Mark Gitenstein. Mandatele în CR al FP sunt pe o perioadă de trei ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb