NuScale Power, LLC (NuScale) şi compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower) anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) în data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, lucrările FEED pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.
Prezentată pentru prima dată de preşedintele Biden ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare.
"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.
"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, adăugând: "Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupa aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare".
Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Inţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect, se precizează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 08:11)
dovada ca Romania este o tara de test si facut bani murdari!
- foloseste uraniu imbogatit! Probleme cu deseurile
Are nevoie de apa ptr racire , fiind Ilomita aproape dar va contamina pana la Dunare
Este o afacere privata
Statul are 2 reactoare neterminate la Cernavoda si incepe unul nou la Doicesti???
Pret per kw este urias