NYMEX îşi caută cumpărător

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iunie 2007

NYMEX îşi caută cumpărător

New York Mercantile Exchange (NYMEX), cea mai mare piaţă energetică din lume, explorează vânzarea sa către NYSE Euronext, Deutsche Börse ori Chicago Mercantile Exchange Holdings, spun surse implicate în dis­cuţiile care au loc în acest sens, citate de agenţiile de presă străine. "Nymex Holdings" Inc., operatorul NYMEX - piaţă pe care se derulează tranzacţii cu ţiţei, gaze naturale şi aur, ar putea valora 155 de dolari/acţiune sau 14,3 miliarde de dolari în total, ceea ce înseamnă cu 11% mai mult decât preţul de închidere atins de aceste titluri la data de 14 iunie.

Sursele amintite, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, declară că oficialii NYMEX s-au întâlnit cu omologii lor de la cele trei burse mai sus menţionate. Reprezentanţii Deutsche Boerse, Chicago Mercantile şi NYSE Euronext au refuzat să comenteze pe marginea zvonurilor.

NYMEX s-a listat în noiembrie 2006, iar preţul acţiunilor sale s-a dublat de la momentul respectiv până în prezent. Acum, un titlu NYMEX se apropie de 140 de dolari. Înainte de oferta publică iniţială, NYMEX a vândut 10% din capitalul său firmei de investiţii "General Atlantic" LLC din Greenwich, Connecticut. Directorul executiv al "General Atlantic", William Ford, se află atât în consiliul director al NYMEX, cât şi în cel al NYSE Euronext. "General Atlantic" a fost cel mai mare acţionar al "Archipelago Holdings" Inc., piaţa electronică de acţiuni care a fuzionat cu New York Stock Exchange anul trecut, dând naştere "NYSE Group".

La rândul său, NYSE a preluat piaţa pan-europeană Euronext, dând naştere primei burse trans-atlantice din lume şi, totodată, extinzându-se pe segmentul tranzacţiilor cu contracte futures pe mărfuri şi dobânzi în Europa, dat fiind că Euronext deţine piaţa derivatelor Liffe.

Deutsche Börse, la rândul său, a decis să preia International Securities Exchange, cu sediul în New York.

Chicago Mercantile Exchange are un acord de fuziune cu Chicago Board of Trade (CBOT), iar Departamentul american al Jus­tiţiei a stabilit că înţelegerea dintre CBOT şi CME este legală. Conducerea CBOT a acceptat oferta CME, iar acţionarii săi îşi vor exprima votul în acest sens la data de 9 iulie. Săptămâna trecută, CME şi-a îmbunătăţit oferta pentru preluarea (CBOT), pentru a doua oară într-o lună, după ce o altă parte interesată de CBOT, Intercontinental Exchange (ICE), a doua piaţă energetică din lume, şi-a îmbunătăţit, la rândul său, oferta.

Procesul de consolidare a burselor se resimte tot mai acut la nivel global. Bursele caută să-şi extindă operaţiunile şi să facă posibilă tranzacţionarea acţiunilor, contractelor futures şi options din mai multe ţări în cadrul unei singure instituţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb