• Cele două pieţe vând o parte din operaţiunile cu derivate, ca să obţină aprobarea Comisiei Europene
Operatorii bursieri NYSE Euronext şi Deutsche Boerse, care intenţionează să dea naştere celei mai mari pieţe de acţiuni din lume, îşi vor vinde o parte din activităţile de tranzacţionare a produselor derivate, urmărind astfel să obţină aprobarea Comisiei Europene, care are obiecţii cu privire la fuziunea celor două entităţi.
Potrivit noii propuneri, NYSE Euronext îşi va înstrăina operaţiunile pan-europene de tranzacţionare a derivatelor, inclusiv Bclear. Sunt exceptate de la această vânzare activităţile de pe pieţele interne ale NYSE Euronext, unde Deutsche Boerse va renunţa la operaţiunile cu derivate. O altă mare concesie este că cei doi operatori vor permite rivalilor să aibă acces la Eurex Clearing, casa de compensare a Deutsche Boerse.
"Serviciile de compensare vor fi desfăşurate într-o manieră corectă, rezonabilă şi nediscriminatorie", conform promisiunilor făcute de cele două burse.
În luna februarie, Deutsche Boerse, operatorul Bursei din Frankfurt, a anunţat că va prelua NYSE Euronext, operatorul burselor de la New York, Paris, Lisabona, Bruxelles şi Amsterdam, pentru circa 10 miliarde de dolari.
Fuziunea a fost aprobată de acţionarii celor două pieţe, dar nu a primit încă avizul autorităţilor de reglementare din SUA şi Europa.
Entitatea creată prin fuziunea NYSE Euronext - Deutsche Boerse ar controla aproape 90% din piaţa produselor derivate europene, prin filiala Eurex a Deutsche Boerse şi a celei londoneze Liffe, deţinută de NYSE Euronext.
Ca urmare a concesiilor anunţate de cele două pieţe, analiza autorităţilor de la Bruxelles privind fuziunea dintre acestea va fi extinsă până la data de 23 ianuarie 2012, faţă de termenul stabilit iniţal: 22 decembrie 2011.
NYSE Euronext şi Deutsche Boerse vor să creeze un operator bursier cu o capitalizare de piaţă de peste 25 de miliarde dolari.