Iranul a "clonat" în ultimii ani o rachetă israeliană antitanc de tip Spike, pe care o produce în serie şi o livrează Hezbollah, care o foloseşte în prezent împotriva Israelului, potrivit unor oficiali israelieni şi occidentali din domeniul apărării şi unor experţi în armament, relatează The New York Times.
Sistemul originar Spike, care consta într-un lansator şi mai multe rachete, a fost abandonat în precedentul Război din Liban, în 2006 şi a fost recuperat de Hezbollah, iar Iranul l-a "clonat" cu ajutorul ingineriei inverse.
Astfel, această armă luptă, după 18 ani, împotriva celor care au conceput-o.
Iranul probabil a folosit ingineria inversă pentru a "diseca", înţelege şi eventual reproduce sistemul, fără să deţină iniţial înţelegerea felului în care a fost conceput şi funcţionează.
Este vorba despre un proces vechi, prin care Iranul a copiat drone şi rachete americane, scrie NYT.
Sistemul Spike, conceput de Autoritatea israeliană a armamentului Rafael, a ajuns pe mâna unor terorişti libanezi, a devenit "Almas", "diamante" în persană.
Mai multe rachete de acest tip au fost descoperite de către armata israeliană după ce şi-a lansat actualul război în Liban, în urmă cu două luni. Ele făceau parte dintr-un stoc de armament mai "primitive", între care rachete antitanc de tip Kornet de concepţie rusă.
Siatemul Almas - fostul Spike - depăşeşte tehnologic rachetele Hezbollah.
El este echipat cu un detector termic încorporat şi îţi vizează ţinta printr-o traiectorie balistică. care-i permite să lovească tancuri de sus, unde sunt cel mai vulnerabile, şi nu dintr-o parte.
Racheta poate transporta două tipuri de ogive. Una dintyre ele explodează în două faze, facolitând penetrarea blindajului, iar cealaltă explodează într-o munge de foc.
Potrivit Alma Research and Education Center, un centru de cercetare israelian citat de NYT, există cel puţin trei versiuni cunoscute ale Almas, un lucru care demonstrează că Iranul poate îmbunătăţi armele pe care le "fură". S-ar afla în uz şi o patra versiune.
Aceste arme "clonate" au fost descoperite în timpul Războiului israelian în Liban.
Spionajul israelian dă asigurări NYT că ele sunt folosite de mult timp.
Rachete de tip Almas au fost folosite în Războiul Civil din Siria, care a izbucnit în 2011.
Potrivit surselor citate, Iranul produce aceste tipuri de armament în mod direct în Liban, pentru a "scurta" lanţul producţiei, însă păstrează producţia anumitor tipuri de rachetă pentru a-şi echipa propria armată.
Opinia Cititorului