O ALTĂ FAŢĂ A SOCIETAŢII CIVILE: Morar politizează actul de justiţie

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2008

Morar politizează actul de justiţie

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că reînnoirea mandatului lui Daniel Morar la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu este justificată, întrucât acesta s-ar face vinovat de "politizarea actului de justiţie" din România.

"În calitatea sa de procuror şef al DNA, Daniel Morar a contribuit în mare măsura la politizarea actului de justiţie - una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România", susţin organizaţiile semnatare, printre care Solidaritatea Universitară, Grupul de Investigaţii Politice, Fundaţia Română pentru democraţie şi Institutul de Cooperare regională şi Prevenirea Conflictelor, prin intermediul unui comunicat, citat de Agerpres.

Organizaţiile neguvernamentale susţin că în mandatul procurorului şef Daniel Morar au apărut în mass-media numeroase "scurgeri de documente" şi detalii ale unor anchete în curs, DNA urmărind prin aceasta compromiterea unor persoane în ochii opiniei publice şi crearea unei presiuni mediatice asupra magistraţilor.

"Sub conducerea lui Daniel Morar, DNA a dovedit o clară lipsă de eficienţă, probată prin faptul că mai puţin de 25% din dosarele instrumentate au ajuns să fie înaintate instanţelor de judecată", susţin ONG-urile, care precizează:

"Controlul efectuat de Consiliul Superior al Magistraturii asupra activităţii DNA a arătat numeroase deficienţe şi abuzuri, în special la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe actelor de corupţie, abuzuri acoperite de Daniel Morar".

Fundaţiile şi asociaţiile semnatare precizează că cel mai puternic argument împotriva reînnoirii mandatului lui Daniel Morar în funcţia de procuror şef al DNA este "rolul pe care acesta l-a jucat în tergiversarea şi apoi clasarea dosarului care privea faptele de mare corupţie ale fostului ministru al Transporturilor, actualul preşedinte Traian Băsescu".

De asemenea, organizaţiile critică faptul că Daniel Morar a fost selecţionat "din motive oculte" în fruntea DNA, în ciuda faptului că în Parchetul General se află numeroşi alţi procurori care au efectuat stagii de pregătire profesională în străinatate, deţin grade didactice universitare, au publicat cărţi de specialitate şi care au dovedit competenţă în rezolvarea cazurilor şi moralitate în comportamentul social.

Reprezentanţii societăţii civile au precizat: "Rezultatele activităţii lui Morar în combaterea corupţiei, a marii corupţii în special, ca şi calităţile sale profesionale nu îl recomandă în niciun fel pentru un al doilea mandat de procuror şef al DNA. Dacă se doreşte cu adevărat ca Justiţia să scape de sub controlul politicului, să îşi recapete locul firesc în statul de drept şi în încrederea cetăţenilor României, este imperios necesar ca în funcţia de procuror şef al DNA să fie numită o personalitate competentă, imparţială şi care se bucură de respectul magistraţilor".

În acest context, semnatarii comunicatului îi propun minis­trului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să iniţieze o consultare publică largă cu asociaţiile şi fundaţiile din mediul universitar pentru identificarea şi nominalizarea la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a unei persoane competente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb