O altă scurtă istorie a viitorului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 ianuarie 2017

Cornel Codiţă

"Tendinţe globale. Paradoxul progresului", acesta este titlul raportului Consiliului Naţional pentru Intelligence (NIC), din SUA, publicat la acest început al lui Ianuarie, 2017. Două sute trei zeci şi cinci de pagini de analiză şi proiecţie socială, care aşază al şaselea raport al seriei pe raftul celor mai serioase şi consistente contribuţii ale specialiştilor din comunitatea de informaţii americană la înţelegerea proceselor sociale şi a consecinţelor politice la nivel local, regional şi global, a dinamicii lor, într-un orizont de timp determinat. În timp ce ai noştri se ocupă cu vacanţele exotice, mînăriile economico-tîlhăreşti menite să le sporească statutul bunăstării şi jocul cu mărgelele de sticlă în cîmpul tactic al justiţiei şi al politicii pentru a-şi consolida poziţiile ierarhice şi pentru a experimenta pe viu plăcerea de a te juca cu vieţile oamenilor, fără să te coste nimic, la ei, cel puţin o parte a eforturilor serviciilor de informaţii merge şi în direcţia cea bună, adică a dezvoltării cunoaşterii şi a înţelegerii structurii şi dinamicii proceselor sociale, cele din care se nasc vulnerabilităţile, riscurile şi ameninţările viitoare pentru securitatea Americii. Aşadar, cine are ochi de văzut, minte de înţeles şi înţelepciune pentru a învăţa de la alţii, să deschidă ochii, să-şi folosească reţelele neuronale ca să înveţe şi să utilizeze rezultatele de cercetare şi prognoză oferite de alţii, pentru a pregăti, nu în folosul lor, ci al nostru, soluţiile pentru securitatea României în orizontul viitoarelor decenii.

Linia de contur a tabloului general, oferit de raport, nu este chiar o noutate pentru cei care se străduiesc să înţeleagă profesionist, adică cu metodă şi aplicaţie, ceea ce se întîmplă cu lumea în care trăim. Densitatea argumentării şi forţa logicii relaţionale dintre "fapte" şi "consecinţele determinate", pe baza armăturii metodologice, oferă însă tabloului o intensitate şi o claritate care nu se regăsesc decît rareori în produsele teoriilor sociale fragmentare, în cel mai bun caz de orizont mediu (Merton), care se bucură astăzi de cea mai mare circulaţie în mediile academice şi din care se alimentează cea mai mare parte a discursului mediatic şi de larg consum, nu rareori într-o formă grav trivializată. "Trăim un paradox: realizările erei industriale şi informaţionale modelează o lume a viitorului care este în acelaşi timp mai plină de pericole şi de oportunităţi, decît oricînd în trecut". În ce direcţie va merge "viitorul"? Nimic nu este predeterminat: "Dacă oportunităţile sau pericolele vor prevala, aceasta va depinde de alegerile făcute de umanitate". Un postulat pe care K. Popper l-a fundamentat încă de la începutul secolului XX şi care reprezintă orizontul raţionalismului logico-metodologic, din care se hrănesc şi astăzi cele mai importante vîrfuri ale cercetării şi analizei sociale. Care sunt tendinţele principale care vor structura viitorul?

Demografică: îmbătrînirea populaţiei active în zonele bogate ale lumii, prin contrast cu cele sărace, care îşi păstrează tinereţea. Asociate acestei tendinţe sunt fenomenele de intensificare a urbanizării, de integrare crescîndă a unor secţiuni importante ale populaţiei în reţelele de activitate profesionale şi intensiv instituţionalizate, accentuarea migraţiei. Factorul cheie al dezvoltării rămîne educaţia, înţeleasă drept capacitate de transfer generaţional, reuşit, al expertizei de cunoaştere necesară acumulării pachetelor de pregătire profesională competitive pe piaţa forţei de muncă.

Economică: viitorul va fi dominat de procesele legate de depăşirea crizei în care economia mondială se găseşte deja din 2008-2009, ceea ce va însemna mai ales dificultăţi produse de rate reduse de creştere, datorii ridicate în sistem. Mecanismul principal de schimbare pare să consiste în trecerea treptată a economiei Chinei, de la modelul creşterii bazat pe export, la cel care foloseşte intensiv creşterea consumului intern.

Tehnologică: continuînd să producă schimbări semnificative în procesele sociale, de la cele economice la cele culturale, schimbările tehnologice de vîrf vor produce, în continuare, rupturi şi discontinuităţi care vor accentua discrepanţele dintre cîştigători şi pierzători, atît în plan economic, cît şi mai larg în planul performanţei sociale.

Ideile dominante şi identităţile colective: tind să genereze un nou val al excluderii. Societăţile liberale vor fi ameninţate de formele extreme de populism colorate deopotrivă cu ideologii de stînga şi de dreapta. Scăderea autorităţii instituţiilor de guvernare, ca tip de autoritate socială regulatoare, va fi preluată de instituţiile religioase.

Guvernarea: va deveni un exerciţiu tot mai dificil, pe măsură ce cerinţele legitime ale populaţiei vor creşte, în timp ce capacitatea de livrare a guvernării va rămîne relativ redusă, sau chiar se va reduce şi mai mult. Managementul problemelor globale va deveni încă şi mai dificil, pe măsură ce actorii implicaţi se multiplică, iar capacitatea lor rezolutivă rămîne scăzută.

Natura conflictelor: se schimbă, iar riscul de conflict creşte. Competiţia marilor jucători ai puterii la nivel mondial, dezvoltările şi diseminarea tehnologiilor distructive, sistemele organizaţional-statale slabe sau complet eşuate, capacitatea crescîndă de producere a mijloacelor de distrugere în masă, extinderea ameninţărilor teroriste, toate contribuie la intensificarea conflictualităţii şi creşterea riscurilor asociate.

Schimbările climatice, problemele de sănătate colectivă vor cere atenţia (adică soluţii) imediate din partea guvernelor şi mai larg a societăţilor care domină actuala ordine mondială.

"Aceste tendinţe converg într-un ritm fără precedent pentru a face guvernarea şi cooperarea mult mai dificile şi pentru a transforma natura puterii, alterînd în mod fundamental peisajul global (al puterii). Tendinţele economice, tehnologice şi de securitate, în mod special, vor duce la creşterea numărului de state, organizaţii şi individualităţi capabile să acţioneze de manieră consecvenţională (ale căror acţiuni au impact la nivelul amsamblului). Intra-statal, ordinea politică va rămîne slabă, iar tensiunile la nivel ridicat, pînă cînd societăţile şi guvernele vor renegocia aşteptările reciproce. Inter-statal, momentul unipolarităţii, post război rece, a fost depăşit, după cum este probabil ca regulile pe care s-a bazat ordinea mondială stabilită post-1945 să îşi piardă relevanţa. Unele puteri majore şi unii actori regionali vor încerca să îşi asigure interesele prin forţă, dar vor descoperi că formele tradiţionale, materiale, ale puterii sunt din ce în ce mai puţin capabile să asigure rezultatele dorite, în contextul proliferării actorilor internaţionali capabili să se opună, decisiv, acestor linii de conduită".

"Trăim un paradox: realizările erei industriale şi informaţionale modelează o lume a viitorului care este în acelaşi timp mai plină de pericole şi de oportunităţi, decît oricînd în trecut".

Opinia Cititorului ( 28 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Si totusi exista predestinare indiferent de ce spun unii sau altii...partea reprezinta intregul...energia cosmica ne influenteaza.

    Astrologia e fascinanta prin precizia ei...e o sinteza a stiintelor...naturale si sociale. 

    1. Unele puteri majore şi unii actori regionali vor încerca să îşi asigure interesele prin forţă, dar vor descoperi că formele tradiţionale, materiale, ale puterii sunt din ce în ce mai puţin capabile să asigure rezultatele dorite, în contextul proliferării actorilor internaţionali capabili să se opună, decisiv, acestor linii de conduită.

      Cum se vor opune decisiv acesti actori internationali fortelor traditionale ale puterii, p se refera la factorul militar...la Rusia, in special. 

      Orice raport ar trebui sa tina seama si de influenta cosmica...atunci cand se fac previziuni...Multe conflicte si riscuri ar putea fi ocolite, cu mai multa intelepciune in alegerea momentelor oportune in alegerea alternativelor bune sau rele...Dau un exemplu personal

      Pe 12 februarie 2010...am gasit 2 catelusi plangand intr-o biblioteca frantuzeasca de la Drept...i-am luat sa-i salvez pentru ac francezii vroiau sa scape de ei..ii gasisera si ei inghettai in strada. I-am luat sa le gasesc o... 

      Orice raport ar trebui sa tina seama si de influenta cosmica...atunci cand se fac previziuni.. 

      Ai uitat ceva , Salomeea; Orice raport ar trebui sa tina seama si de influenta cosmica...si de inffuenta paralelismului cailor ferate engleze asupra ciclului menstrual al broastelor testoase din insulele Gallapagos. 

      Daca taceai filosoafa ramaneai...,daca ar fi introdus un post de astrolog la resurse umane ar fi spre folosul oricarei institutii...nimic nu e intamplator pe lume..totul are o explicatie...

    nu am observat ca ai nostri sa produca astfel de documente...nu are cine sa le deschida mintea si apetitul pentru astfel de cercetari stiintifice!..mare pacat!...poate ca acest articol le va incolti vreo dorinta!

    1. Totusi de ce autorul nu ia in consideratie si alte elemente. Pentru ca nu le intelege de aceea. Se intampla asta des si nu a inteles nimic. Erorile se acumuleaza.

      Daca nu au timp de reflectie macar sa foloseasca ce exista in alte parti!...Avem liber arbitru si putem alege...mai multe riscuri decat oportunitati contrar idealului!

      Da-le tu! Scrie tu un articol care sa iti si fie publicat in Bursa sau in alta parte..il vom citi cu interes!

      Mesajul 2.1 nu aparține cititorului Cristi C.

    Domnul Cotita a produs un articol foarte slab.

    1. Daca incearca sa fie obiectiv, sa prezinte ideile documentului..nu inseamna ca e slab...asta si-a propus si ne-a si anuntat de la inceputul articolului, e un indemn sa luam aminte...noi doi chiar daca luam aminte nu putem actiona in consecinta...chiar daca am dori decat prin diseminarea informatiei si eventual lobby pentru ca cine trebuie sa auda sa si actioneze...dansul nu poate decat sa ii sfatuiasca si pe noi sa ne invete, din pacate...eu i-as dori sa si actioneze pentru ca stie si poate!

      Mesajul 3.1 nu aparține cititorului Samoleea.

      Vad ca mai mult va intereseaza Salomeea, pe unii, decat articolul domnului profesor...

      cititoarei..fa acordul..

      Mesajul 3.3 nu aparține cititorului Samoleea.

      Samoleea, cine este Samoleea. Dau regatul calului meu ca sa aflu asta.

      Salomeea este Marina D., o textilistă la pensie din Buhuși. Stă în scara vecină, se laudă mereu că scrie la București.

      Sunt profesor de limbi straine, consilier pentru afaceri europene si lector in domeniul relatiilor Iinternationale si afacerilor europene...am multe hobby-uri...dupa cum se poate concluziona si astrologia...pe care am studiat-o in Elvetia in timpul studentiei...Toata viata am studiat...Am calatorit in 7 tari pentru a studia si lucra...daca doresti sa ne cunoastem o poti face, imi place sa socializez...Nu locuiesc in Bucuresti...lucrez in Bucuresti si am studiat in Bucuresti. Locuiesc inafara...

      Salomeea, femeie, ai patru doctorate! Unul in facut ciorba de potroace, unul in astrologie și altul in spalat vase.

      La noi la bahai barbatii fac menajul si sunt bucatri priceputi...asta ca sa oferi femeii timp sa se dezvolte personal si spiritual. Toti tatii,sotiim fratii bahai considera asta cea mai mare virtute..fetelor li se acorda prioritate in educatie in familiile bahai...poti veni la sezatori bahai pe strada Culmea Veche nr.1, in fiecare miercuri de la ora 19.,,invitat din partea mea.

      La noi femeia este respectata, iubita si ajutata sa fie egala barbatului si din ounct de vedere al venitului adus... 

      Salomeea nu stie sa gateasca si nici nu o vezi spland vase sau rufe...a fost rasfatata de mica, ea doar a studiat..altfel nu ajungea la performanta stand in bucatarie,,,

      Este din Ciofliceni, judetul Ilfov, nu are ocupatie. A lucrat la primarie ca contzopista, dar s-a pensionat. Este foarte nervoasa daca o contrazici. Nu are decat liceul, se vede si dupa cum scrie.

      Nu ar trebui sa raspund provocarilor unor neinitiati. Religia bahai promoveaza o civilizatie noua, nu multi sunt pregatiti sa primeasca acest mesaj revolutionar.

      Planeta este asemena unui organism uman bolnav pentru ca fiecare incearca sa trateze bucatica lui, la fel ca in medicina occidentala. daca nu tratam intregul nu vom obtine rezultate...la asta se rezuma filozofia bahai...va dura mult timp pana cand toti liderii lumii vor intelege acest lucru...

      O sigura idee din acest reaport a... 

      Vad ca nu se tine de promisiune cel care doreste sa ma cunoasca, desi i-am oferit oportunitate unica...oricum ma cunoaste aceasta persoana care posteaza..suntem colegi de institutie...i-am fost si lectori la cursuri...e sincer cand spune ca isi doreste sa ma cunoasca, cine sunt...Sunt dezamagita pentru ca ti-am spus cine sunt si tu nu ai dat imparatul calului...Pacat!

      Salomeea asta este o laudăroasă. Postacul precedent greșește. Am întălnit-o. Vinde brânză pe marginea șoselei, mai sus de Târgoviște. Este cunoscută în comună ca scandalagioaică. Nu are decât liceul.

      Ai incurcat numarul doctoratelor domnisoarei Salomeea. Eu o cunosc foarte bine...e vegetariana, nu a gatit si nu a spalat vase.. a fost fata mamei.Prefera cruditatile, de aceea nu isi arata varsta...arata si se simte, ca la 25 de ani. Sa ii dea Dumnezeu sanatate, tot binele si frumosul din lume la fel ca sufletul ei.

      "Fiindcă au fost decepționate, li s-a făcut numai rău, multe persoane se decid definitiv să-și închidă inima față de alții! Ei bine, iată cea mai proastă decizie! Oricât ați avea de suferit, să nu încetați niciodată să iubiți. Fiindcă iubirea este un izvor în voi, iar dacă vă decideți să îl împiedicați să curgă, voi veți seca mai întâi. Desigur, atunci nimeni nu va mai abuza de voi, nu vă va dezamăgi, dar apa izvorului vostru spiritual nu... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb