O bancă din Germania contestă în justiţie supravegherea BCE

CALIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2015

CALIN RECHEA

Printre băncile care au intrat, anul trecut, sub supravegherea directă a BCE se află şi Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank), o bancă regională de dezvoltare din Germania, cu active totale de circa 70 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2013.

Dar L-Bank nu doreşte să fie supravegheată de BCE, conform declaraţiilor pentru Wall Street Journal, din cauza "cheltuielilor birocratice mult mai ridicate". În aceste condiţii, L-Bank a declanşat o acţiune în justiţie împotriva BCE la Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene.

Reprezentanţii BCE au confirmat primirea notificării de la CEJ, dar au refuzat să ofere informaţii suplimentare pentru WSJ.

Banca Centrală Europeană a preluat supravegherea celor mai mari bănci europene în noiembrie 2014. Numărul instituţiilor financiare considerate de importanţă sistemică este de 120, iar pragul minim al valorii activelor pentru includerea în noul cadru de supervizare este de 30 de miliarde de euro.

Conform articolului din cotidianul financiar american, "aceasta este cea mai radicală măsură adoptată împotriva supervizării de către BCE", iar banca beneficiază inclusiv de sprijin politic.

L-Bank îşi justifică acţiunea prin costurile ridicate ale noului regim de supraveghere, care "îi subminează capacitatea de susţinere a familiilor şi afacerilor locale". Din cauza caracterului său regional, banca apreciază că este suficientă supravegherea sa de către BaFin (Autoritatea Federală de Supervizare Financiară) şi Bundesbank.

În sprijinul cererii sale, L-Bank a venit şi cu argumentul că funcţionează după "un model de afaceri simplu şi transparent", în timp ce cadrul de supraveghere al BCE se adresează "băncilor cu activităţi complexe".

Opinia L-Bank nu este singulară la nivelul instituţiilor financiare regionale din Germania, care apreciază că nu reprezintă un risc major pentru sistemul bancar european, după cum mai scrie WSJ.

În ceea ce priveşte costurile individuale aferente noului cadru de supraveghere, estimările din Wall Street Journal arată că acestea s-au ridicat la 5 - 10 milioane de euro doar pentru operaţiunea de evaluare a calităţii activelor de anul trecut.

Argumentele referitoare la costuri nu vor determina, probabil, Curtea Europeană de Justiţie să dea câştig de cauză L-Bank. În fond, acestea reprezintă preţul care trebuie plătit pentru asigurarea stabilităţii financiare.

De asemenea, o victorie a băncii germane împotriva BCE poate crea un precedent pentru acţiuni similare în justiţie şi din partea altor creditori regionali, cu efecte negative asupra stabilităţii sistemului bancar din zona euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Wow

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb