O bursă a bijuteriilor în subsolul Palatului UGIR 1903

Adina Mihăilă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2004

Federaţia Naţională a Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase (Diamond Gold) se pregăteşte să deschidă o bursă a metalelor şi pietrelor preţioase. Piaţa en gros a metalelor preţioase va funcţiona la subsolul Palatului UGIR 1903 din Capitală, ne-a declarat domnul Mihail Pacioianu, vicepreşedintele Diamond Gold. Această bursă va facilita circuitul aurului din ţara noastră. "Producătorii autohtoni nu vor mai merge în Turcia, în Thailanda şi în Italia. Noi aducem parteneri străini de acolo, care se vor asocia cu noi, ne vor aduce marfa, iar noi o vom pune la dispoziţia cumpărătorilor autohtoni", spune domnul Pacioianu.

Iniţiativa a apărut întrucît în industria de profil există o creştere constantă an, de an cu aproximativ 15% a vînzărilor. Numărul operatorilor este şi el în creştere atît la prelucrare, cît şi la comercializare şi prestări servicii. Sectorul care a înregistrat cel mai mare regres este cel de extracţie.

Piaţa românească de metale şi pietre preţioase este una în formare. "Cel mai bine se vînd bijuteriile 55 la mie echivalentul lui 14 carate, deci aurul şi bijuteriile din argint. Se vînd mai puţin bijuterii scumpe sau pietre", continuă domnul Pacioianu.

Principalele probleme ale operatorilor de pe această piaţă sunt legate de necunoaşterea legislaţiei, lipsa profesionalismului comercianţilor ce au apărut recent pe această piaţă şi din alte domenii de activitate, lipsa capitalului necesar investiţiilor şi circulaţia aurului. Federaţia pune la dispoziţia operatorilor de pe această piaţă consultanţă juridică de specialitate, astfel încercînd să acopere un mare neajuns al pieţei.

În ţara noastră aurul provine în majoritate de la clienţi şi de la casele de amanet, deoarece ponderea cea mai mare pe piaţă o au operatorii comercianţi (circa 80%). "În prezent, cumpărăm bijuteriile din alte ţări, adăugăm comision şi atît. Nu se intervine cu nimic în schimbarea lor", susţine vicepreşedintele Diamond Gold. Potrivit domnului Pacioianu, operatorii nu au nici dotările necesare unei prelucrări de înaltă calitate.

Agenţii de pe această piaţă vor întîmpina mari dificultăţi la intrarea în Uniunea Europeană, mai ales că în prezent lucrează mai mult pe subcontractare (aduc materii semifinite de afară, le prelucrează iar apoi exportă bijuteria). "Pentru a putea supravieţui, vom încerca să realizăm un transfer de tehnologie, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie", a încheiat domnul Pacioianu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb