O campanie electorală irosită

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 octombrie 2014

Cristian Pîrvulescu

Încă o campanie electorală irosită! După căderea comunismului, românii nu au avut şansa să facă experienţa vreunei campanii electorale coerente şi deschise. Nu, niciuna din campaniile electorale pentru alegerile prezidenţiale de după 1990 nu a oferit vreo perspectivă asupra politicii. Dintru început puternic personalizate, campaniile prezidenţiale au fost puse sub semnul marketingului politic. De la "Un preşedinte pentru liniştea noastă" situaţia nu a făcut decât să degenereze. Şi aceasta pentru că marketingul politic este contrariul politicii. Marketingul poate "face" preşedinţi, dar nu poate "face" şi politica acestora odată ce au fost "aleşi". Iar marketingul nu are cum deveni un program politic, aşa cu num poate fi nici vreun program de cercetare sau producţie. Marketingul vinde! Dar cetăţenii nu sunt cumpărători! Şi de aceea sunt înşelaţi de fiecare dată! Căci un preşedinte redus la nivelul pastei de dinţi nu poate oferi prea multe ţării sale. În afara unui "program" de continue scandaluri de presă!

În aceste condiţii nu e de mirare că programele candidaţilor pentru alegerile din 2014 rămân banale exerciţii obligatorii pe care echipele de campanie le realizează fără entuziasm şi într-un spirit de totală confuzie. În fond, campaniile nu se câştigă cu programe! Şansa de a da mai multă consistenţă alegerilor prezidenţiale a fost ratată în 2009 când, deşi fuseseră separate de alegerile parlamentare, dezbaterea s-a făcut asupra unor teme colaterale.

Inspirate din campaniile prezidenţiale americane, eventual franceze, campaniile candidaţilor români se raportează la portretul robot al unui preşedinte-şef de guvern care nu are nicio legătură cu sistemul constituţional românesc. Programele prezentate, dar şi discursul de campanie, nu fac decât să alimenteze aşteptări imense din partea unui preşedinte care nu are prerogative importante. Nici programul lui Victor Ponta, "Marea unire a românilor", nici cel al lui Klaus Johannis, "România lucrului bine făcut", nu sunt programe prezidenţiale, ci programe de guvernare pentru două mandate. Dar niciodată după 1990, niciun preşedinte al României nu a reuşit să controleze un mandat întreg o majoritate prezidenţială care să compenseze absenţa mijloacelor constituţionale de intervenţie în politica guvernamentală. Şi, oricare va fi (dacă va fi), modificarea Constituţiei nu se va putea ajunge la un sistem care să ofere preşedintelui mai multă putere în detrimentul guvernului şi al partidelor. Nici n-ar fi de dorit, căci logica atât de clamatei şi de puţin înţelesei separaţii a puterilor în stat este să asigure controlul reciproc al puterilor pe fundalul unei societăţi civile care să asigure condiţiile practice ale libertăţii cetăţeneşti.

Promovarea modelului preşedintelui-şef de guvern a generat, de altfel, confuzia care a antrenat şi derivele prezidenţialismului românesc cum că preşedintele ar fi unicul centru al puterii politice. Accentuate în ultimul deceniu de caracterul conflictual al lui Traian Băsescu, aceste tendinţe au determinat un fond de instabilitate politică care riscă să antreneze România într-o spirală periculoasă. Preşedintele român nu este un "rege" ales precum în SUA sau Franţa, ci cel mai înalt "funcţionar" al ţării. El ar trebui să asigure condiţiile consensului din care se degajă interesul general. Ori, departe de această mediere, preşedintele român s-a complăcut în a genera cât mai multe linii de conflict, dovedind o viziune prea puţin constituţională a politicii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cea mai mare minciuna si enormitate scoasa intr-o campanie prezidentiala : programul lui Victor Ponta "Marea unire a românilor" , mai corect spus Marea uimire a romanilor....ii recomand primului ministru sa citeasca, cu atentie, iar daca nu pricepe sa-si cheme sfetnicii, lucrarea < Sapte teme fundamentale pentru Romania 2014>, anume Tema 2. Moldova ante portas. Reunificare prin interare sau integrare prin reunificare - Editura RAO 2014, pentru a vedea ce mari obstacole stau in calea "Marii uniri" pe care incearca s-o arunce in ochi prostimii pentru a culege voturi. 

    Vor accepta romanii un presedinte necunoscator al realitatii, care incearca (din nou)un "copy paste" pentru lucrarea "dottore president."?

    "Dar niciodată după 1990, niciun preşedinte al României nu a reuşit să controleze un mandat întreg o majoritate prezidenţială care să compenseze absenţa mijloacelor constituţionale de intervenţie în politica guvernamentală."

      288;  

    Sistemul ii atit de prost gindit, conceput si pus in practica incit nu permite ca puterea executiva sa actioneze conform necesitatilor societatii. O greseala grava pe care o purtam parca inlemniti de la an la an. 

    ................... 

    288;   

        "Şi, oricare va fi (dacă va fi), modificarea Constituţiei nu se va putea ajunge la un sistem care să ofere preşedintelui mai multă putere în detrimentul guvernului şi al partidelor."  

       Pai de ce mai Voineo, voinicule, sa nu facem un sistem simplu, rational si functional? Cine ne opreste sa avem un presedinte jucator prin Constitutie, care conduce puterea executiva, sa-i dam astfel acestei puteri puterea care-i apartine de drept? 

      ӌ 8;Daca nu-si face treaba si-i fringem gitul la alegeri, treaba ei! Asa este normal. Dar sistemul actual ne impiedica sa fringem gitul puterii, oricit am dori-o. 

      z 88;........................... ........... 

        

      z 88;"Nici n-ar fi de dorit, căci logica atât de clamatei şi de puţin înţelesei separaţii a puterilor în stat este să asigure controlul reciproc al puterilor pe fundalul unei societăţi civile care să asigure condiţiile practice ale libertăţii cetăţeneşti." 

       ;  

       2288; 

        ; 

       Chi ar ne facem ca nu vedem ca astazi primul ministru controleaza legislativul sau ca presedintele controleaza justitia? 

       2288;Ai dat peste un presedinte jucator, ca amaritul pe care-l avem, si ti-ai dat foc la valiza. Blocheaza tot, executiv, legislativ, justitie, toata societatea. 

       

      z 88;Hai sa lasam democratia sa functioneze dupa legile ei si-a noastre, rational gindite, concepute si aplicate, si sa nu ne tot dam atita cu stingul in dreptul! 

    1. A iesit ca dracu!, vorba unui clasic in viata. :))

      este o utopie,in momentul in care nu avem nici un partid serios,care sa-si declare ideologia,principiile,viziunea ,strategia si programele pentru dezvoltarea tarii.Cum sa guverneze patru ani un partid care nu stie ce va face maine,pentru ca nu are specialisti decat in elaborarea unor legi imense si interpretabile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb