Problemele marilor competiţii sportive legate de siguranţă devin tot mai acute în ciuda măsurilor luate în ultimii ani şi a sumelor exorbitante cheltuite în acest sens. Sunt cazuri în care publicul spectator, prezent la stadion, devine o povară pentru organizatori. Ameninţări teroriste, excese ale unor grupuri violente plasate strategic în diverse galerii, fac ca una dintre componentele fundamentale ale spectacolului sportiv, spectatorul, să fie împinsă, încet, dar sigur, în afara arenelor.
În America de Sud, în special în Argentina, violenţa galeriilor de fotbal s-a mutat de pe stadion către stradă, iar autorităţile au fost obligate să ia mai multe măsuri dure, inclusiv suspendare competiţiilor sau închiderea propriilor unor arene. Din păcate, şi Europa se confruntă cu astfel de probleme din ce în ce mai des. Ministrul adjunct al Sportului din Grecia, Stavros Kontonis, a hotărât să anuleze ediţia 2015-2016 a Cupei Greciei, după ce iniţial propusese Guvernului ca toate competiţiile fotbalistice din această ţară să fie suspendate. După mai multe discuţii, s-a ajuns la această măsură, de compromis, dar este evident că există o mare problemă cu grupurile violente. Decizia a fost luată deoarece meciul tur al semifinalelor Cupei Greciei, dintre PAOK şi Olympiacos s-a transformat într-o încăierare generală, după ce fanii formaţiei gazdă au invadat terenul pentru că arbitrul nu a acordat un penalty, la scorul de 2-1. Suporterii dezlănţuiţi s-au bătut cu forţele de ordine, iar meciul a fost întrerupt.
Problemele legate de violenţa suporterilor greci sunt mai vechi şi, fără măsuri ferme acestea nu vor fi stopate. Pe 25 februarie 2015, campionatul Greciei a fost supendat de către Guvern, din cauza violenţelor de pe stadioane, în special a incidentelor grave de la meciul dintre Panathinaikos Atena şi Olympiakos Pireu, fiind reluat pe 5 martie. De altfel, în sezonul 2014-2015 au existat trei întreruperi ale competiţiei , după ce în septembrie 2014 campionatul a fost oprit în urma decesului unui suporter, iar în noiembrie a fost suspendat ca urmare a agresării unui arbitru.
De pe un alt palier şi de la un alt nivel, săptămâna trecută, a venit o ştire neplăcută. Conform BBC, UEFA a elaborat deja un plan de urgenţă valabil în cazul unor alerte teroriste la unele dintre meciurile de la Euro 2016, care s-ar putea disputa fără spectatori în tribune. În calcul au mai fost luate şi alte variante, precum amânarea partidelor sau schimbarea locului de desfăşurare al lor, dar acestea sunt foarte greu de pus în practică la un turneu final cu un program fix şi foarte încărcat. Organizatorii turneului sunt în alertă, după ce, în noiembrie 2015, mai mulţi indivizi au încercat să pătrundă pe Stade de France şi să detoneze explozibil în timpul partidei amicale dintre Franţa şi Germania. Pe acest stadion se va disputa meciul de deschidere al turneului final al Euro 2016, în care se vor întâlni Franţa şi echipa naţională a ţării noastre.