O nouă ameninţare de ''shutdown'' în SUA, chiar înainte de alegeri

R.S.
Internaţional / 12 septembrie

O nouă ameninţare de ''shutdown'' în SUA, chiar înainte de alegeri

Ameninţarea unei paralizii a statului federal (shutdown) reapare în Statele Unite cu două luni înainte de alegeri, un vot planificat miercuri în Congres fiind amânat din lipsa unei majorităţi suficiente în rândul republicanilor care se luptă pe această problemă, noteză AFP.

"Vom lucra la acest lucru pe tot parcursul weekendului", a declarat miercuri preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, anunţând amânarea.

El se confruntă cu o revoltă a aleşilor din propria sa tabără, îngrijoraţi să vadă din nou o creştere a plafonului şi care doresc o mai mare rigoare fiscală.

Mike Johnson nu a reuşit să obţină sprijinul unei majorităţi suficiente în rândurile sale pentru a face adoptată, fără ajutorul opoziţiei democrate, această prelungire cu şase luni a bugetului guvernului.

Bugetul pentru 2025 trebuie adoptat de Congres până la sfârşitul lunii septembrie - sfârşitul anului fiscal - pentru ca toate serviciile să rămână finanţate.

Altfel, ar fi un "shutdown": milioane de funcţionari publici în şomaj tehnic, anumite ajutoare alimentare suspendate, traficul aerian perturbat, printre altele.

Un alt text legislativ a fost adăugat la buget sub presiunea lui Donald Trump. Ar cere alegătorilor să furnizeze dovada cetăţeniei atunci când se înregistrează pentru a vota la alegerile federale.

"Voi provoca un +shutdown+ al guvernului cât ai clipi (...) dacă nu îl includ în proiectul de lege", a ameninţat fostul preşedinte, cu o influenţa imensă asupra grupului republican din Cameră şi care continuă să afirme fără dovezi că a fost victima unei fraude electorale în 2020.

Administraţia Biden se opune acestui text, subliniind că votul non-cetăţenilor este deja ilegal şi că nu există dovezi că imigranţii fără acte participă la alegeri.

Cel puţin 10 republicani s-au pronunţat împotriva propunerii prezentate miercuri. Or, această majoritate poate renunţa doar fără la votul a patru aleşi pentru a adopta un text fără voturile opoziţiei.

În Senat, democraţii la putere iau în considerare să lanseze un ultimatum republicanilor din Cameră: să adopte un text care să amâne termenul până la sfârşitul anului sau să provoace un "shutdown".

Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile care vor reînnoi în totalitate Camera Reprezentanţilor, unii republicani pe muchie de cuţit sunt, însă, îngrijoraţi de această perspectivă nepopulară care le-ar putea ameninţa şansele de a fi realeşi.

Mike Johnson a avertizat că nu are niciun plan B în caz de eşec.

El însuşi speră să fie reales în noiembrie şi, prin urmare, ar putea căuta o cale de ieşire în loc să rişte un vot ratat, scrie AFP.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb