O nouă analiză a ONU evidenţiază un regres major în privinţa sănătăţii femeilor, copiilor şi adolescenţilor

V.G.
Miscellanea / 18 octombrie 2022

Sursă foto: www.unicef.org

Sursă foto: www.unicef.org

Un nou raport al ONU arată că sănătatea femeilor şi a copiilor a avut de suferit în întreaga lume, întrucât consecinţele conflictelor, ale pandemiei de COVID-19 şi ale crizei climatice converg cu efectele devastatoare asupra viitorului copiilor, tinerilor şi femeilor, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, datele prezentate în raport indică un regres critic al tuturor măsurilor majore luate pentru bunăstarea copiilor şi al multor indicatori esenţiali ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). De la ultimul Raport de progres Every Woman Every Child (Fiecare femeie, fiecare copil), publicat în 2020, insecuritatea alimentară, foametea, căsătoriile în rândul copiilor, riscurile privind actele de violenţă comise de partener, precum şi depresia şi anxietatea adolescenţilor s-au accentuat.

Aproximativ 25 de milioane de copii au rămas nevaccinaţi sau nu au fost vaccinaţi conform schemelor complete de imunizare, cu 6 milioane mai mult decât în 2019, ceea ce sporeşte riscul de a contracta boli mortale sau invalidante. Milioane de copii au fost privaţi de participarea şcolară în timpul pandemiei, mulţi pentru o perioadă de timp care a depăşit un an, pe când aproximativ 80% dintre copiii din 104 state şi teritorii s-au confruntat cu pierderi în învăţare din cauza închiderii şcolilor. De la începutul pandemiei, 10,5 milioane de copii şi-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19.

"Promisiunile pe care nu le-am respectat au la bază eşecul nostru în a rezolva inegalităţile profunde care au condus la crize mondiale, de la pandemia de COVID-19 până la conflicte şi urgenţe climatice. Raportul descrie consecinţele acestor crize asupra femeilor, copiilor şi adolescenţilor, de la rata mortalităţii materne la pierderile din învăţământ şi până la malnutriţie severă", a spus Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Raportul prezintă dovezi multiple care arată că şansele copiilor şi adolescenţilor de a duce o viaţă sănătoasă depind în mod esenţial de locul naşterii lor, expunerea la conflict şi contextul economic al familiilor lor. De exemplu:

-Un copil născut într-o ţară cu venituri mici are, în medie, o speranţă de viaţă la naştere de aproximativ 63 de ani, spre deosebire de 80 de ani într-un stat cu venituri ridicate. Acest decalaj devastator de 17 ani s-a modificat insuficient în ultimii ani. În 2020, 5 milioane de copii au murit înainte de a împlini 5 ani, în mare parte din cauze care pot fi prevenite sau tratate. În acelaşi timp, majoritatea deceselor materne, ale copiilor şi ale adolescenţilor şi a naşterilor de copii morţi sunt concentrate în doar două regiuni: Africa sub-sahariană şi Asia de Sud.

-Peste 45 de milioane de copii s-au confruntat cu malnutriţie acută în 2020, o afecţiune care le ameninţă viaţa şi care îi face pe copii vulnerabili în faţa întârzierilor de dezvoltare şi a bolilor. Aproape trei sferturi dintre aceşti copii trăiesc în state cu venituri medii inferioare. În 2020 un număr copleşitor de 149 de milioane de copii sufereau de retard de creştere. Africa este singura regiune în care numărul copiilor cu retard de creştere a sporit în ultimii 20 de ani de la 54,4 milioane în 2000 la 61,4 milioane în 2020.

-Primele şase ţări cu cele mai mari cifre de persoane strămutate intern, Afghanistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Sudan, Republica Arabă Siriană şi Yemen se numără şi printre primele 10 state afectate de insecuritate alimentară.

-O femeie din Africa sub-sahariană are o probabilitate de 130 de ori mai mare să moară din cauze care ţin de sarcină sau de naştere decât o femeie din Europa sau America de Nord. Serviciile de îngrijire pre şi post natală şi de asistenţă calificată la naştere sunt departe de a fi accesibile tuturor femeilor din statele cu venituri mici şi medii, expunându-le riscului decesului şi dizabilităţilor.

-Milioane de copii şi familiile lor se confruntă cu o stare precară a sănătăţii fizice şi mintale în urma dezastrelor umanitare recente din Afghanistan, Etiopia, Pakistan, Somalia, Ucraina şi Yemen. În 2021, un număr record de 89,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost alungate din propriile case de război, violenţă, persecuţie şi abuzuri asupra drepturilor omului.

Raportul face apel către comunitatea globală pentru a corecta această traiectorie devastatoare şi pentru a respecta promisiunile făcute femeilor, copiilor şi adolescenţilor în enunţul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Acelaşi raport recomandă în mod special statelor să continue investiţiile în servicii de sănătate, pentru a aborda toate crizele şi precaritatea alimentară şi pentru a împuternici femeile şi tinerii din întreaga lume.

Raportul, intitulat Respectarea promisiunilor (Protect the Promise) este publicat de parteneri internaţionali, precum OMS, UNICEF, UNFPA, Parteneriatul pentru sănătatea maternă, a copiilor şi adolescenţilor - Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH) şi Countdown to 2030 ca un rezumat bianual al progreselor realizate, în urma adoptării Strategiei globale Fiecare femeie fiecare copil pentru sănătatea femeilor, copiilor şi adolescenţilor a Secretarului General al ONU. Este cea mai cuprinzătoare sinteză a datelor disponibile privind starea actuală a sănătăţii materne, a nou-născuţilor, copiilor şi adolescenţilor şi actualizează datele ultimului Raport privind progresul Strategiei globale Fiecare femeie fiecare copil publicat în 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb