--------------------
Actualizare 15:16 Depozitarul Central a anunţat tarifele şi comisioanele reduse
Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Depozitarului Central a aprobat, în şedinţa de ieri, modificarea tarifelor şi comisioanelor pentru participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru, agenţii custode şi participanţii compensatori şi pentru emitenţii şi deţinătorii de instrumente financiare înregistrate în sistemul Depozitarului Central, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Potrivit sursei, printre cele mai importante modificări de tarife aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor Depozitarului Central se numară tarifele pentru furnizarea serviciului de distribuire a dividendelor si a altor sume de bani, pentru serviciul de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice si pentru serviciile de registru aferente altor tipuri de instrumente financiare decât acţiuni.
Anterior modificărilor, tariful pentru procesarea distribuţiilor de dividende şi alte sume de bani cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, efectuate prin intermediul Participanţilor la care aceştia au cont deschis includea o componentă fixă şi o componentă variabilă, în funcţie de numărul de clienţi ai fiecărui participant, astfel: 50 lei/participant + 2 lei/client + costurile generate de transferul bancar. A fost eliminată componenta fixă de 50 lei.
"În contextul modificării cadrului legislativ prin introducerea prevederilor conform cărora emitenţii efectuează plata dividendelor şi a oricăror altor sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru, utilizând serviciile unui agent de plată ales de emitent în mod opţional, Depozitarul Central va putea realiza plăţile prin agenţi de plată diverşi, respectiv prin agentul de plată desemnat de fiecare emitent.
Întrucât comisioanele practicate de bănci pentru efectuarea de plăţi sunt diferite, au fost revizuite comisioanele percepute de Depozitarul Central pentru platile in numerar si pentru cele prin transfer bancar direct in conturile detinatorilor de instrumente financiare ", conform comunicatului.
Aşadar, comisionul pe care Depozitarul Central îl va aplica pentru furnizarea serviciului de distribuire a sumelor de bani, va fi de 1 leu, la care se adaugă tariful agentului de plată.
Depozitarul a redus şi tariful aplicat pentru furnizarea serviciului de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice, de la 400 lei/solicitare la 50 lei/solicitare.
"Depozitarul Central a stabilit limite minime şi maxime de tarife pentru o serie de servicii, întrucât unele tarife rezultate prin aplicarea formulei de calcul corespunzătoare aveau valori foarte mici sau foarte mari. Astfel, au fost plafonate comisioanele pentru servicii de transfer de instrumente financiare ca urmare a fuziunii sau divizării de societăţi, a lichidării de acţionari persoane juridice, transfer direct de acţiuni între diferite autorităţi ale statului şi cumpărător sau potrivit legilor speciale în vigoare, cu aprobarea expresă a ASF. Şi pentru serviciile de transfer de instrumente financiare ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, cesiuni de instrumente financiare sau transfer ca urmare a ieşirii din indiviziune au fost stabilite limite minime şi maxime de tarifare", notează DC.
(Alexandru Costea)
-------------
Nici nu se liniştiseră bine apele la Depozitarul Central, după instalarea noii conduceri - în două etape -, că acţionarul său majoritar Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a dat cu bâta în baltă şi a respins, în Adunarea Generală, ca să vadă tot poporul, planul de afaceri şi bugetul pe 2015.
Depozitarul Central este la o aruncătură de băţ - câteva etaje mai jos - faţă de locaţia BVB, astfel că oricine de la Bursă ar fi putut să comunice, înainte de AGA, că acţionarul majoritar nu vrea să aprobe estimările conducerii.
De asemene, BVB ar fi putut să se consulte din start cu Depozitarul pe propunerile din AGA sau să ceară completarea ordinii de zi, astfel încât neînţelegerile să nu mai iasă la iveală.
În schimb, BVB a mers pe reţeta de anul trecut, când directorul Bursei, Ludwik Sobolewski, era în conflict cu preşedintele de atunci al Depozitarului, Cristian Agalopol.
Atunci BVB a mers pe mâna lui Sobolewski, deşi mandatul de vot era de Consiliul de Administraţie.
Acum, nu este clar cu ce l-a supărat noua conducere a Depozitarului pe Sobolewski sau pe Consiliul Bursei.
Încă o dată, BVB îşi arată lipsa de coerenţă în gestionarea afacerilor din grup. BVB nici măcar nu realizează că pune într-o lumină proastă o altă companie din grup.
Acum, conducerea Depozitarului va trebui să refacă bugetul şi planul de afaceri şi să le supună din nou aprobării acţionarilor.
Cu muşchii umflaţi, BVB a intervenit şi asupra listei de tarife şi comisioane ale Depozitarului, propusă în AGA.
Unele tarife au fost scăzute, iar altele plafonate.
Bursa a făcut modificările, potrivit unor surse, fără preaviz, fără studiu de impact, aşa cum îi şade bine "etalonului" de guvernanţă corporativă.
1. A "rezolvat" bvb si merge sa "rezolve"Cec-ul
(mesaj trimis de Agentul 000 în data de 27.05.2015, 07:03)
Inteligenta cenusie "Mazarin" , sau agentul 000, a rezolvat tot ce era de rezolvat la BVB......nu a facut nimic....ca sa nu cumva sa strice ceva. E un paradox cum isi mentine si chiar castiga anumite pozitii cu mediocritatea ca prima calitate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 14:29)
nu va speriati, ce face Sobolewski la depozitar este numai un episod din filmul Cum sa furi un milion. Cam atat a incasat directorul bursei in aproape doi ani de cand conduce BVB. Si pentru ce: pentru spectacole in presa si media prost regizate, pentru scandaluri in interiorul grupului de firme ale BVB, pentru terapii soc de tipul unei furtuni intr-un pahar cu apa. De fapt se vede clar ca bonusurile incasate de el sunt pe spinarea dividendelor stoarse de la depozitar si ofertelor statului, in ambele neavand nici cel mai mic merit. Sobolewski nu e in stare sa faca un lung metraj de strategie a grupului BVB, dar face episoade XXX cu buget ieftin, cum este aceasta terapie de soc pentru micii investitori, propagata prin ziare de renume, dar cu ziaristi ieftin cumparati.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 15:18)
Sobolewski?
Trageti apa, miroase urat!
2. Depozitarul secolului trecut
(mesaj trimis de Captiv la DC şi BVB în data de 27.05.2015, 07:43)
Depozitarul Central e un fel de CEC al anilor '90 sau un fel de Posta Romana a zilelor noastre. E un cuib de viespi si trantori, cu o grila de comisioane nesimtita, grila care se schimba de la o zi la alta si intotdeauna in dauna Participantilor si Detinatorilor.
La Depozitar mai niciodata nu raspunde nimeni la telefoane, iar cand raspunde, formula stas e "eu va inteleg, dar nu se poate".
DC e o entitate retrograda, hrăpăreaţă, indolentă si hiper-birocratizata. Exemple: noile comisioane pt. virarea OBLIGATORIE a dividendelor in conturile Participantilor, aplicarea haotica a Legii 151, intarzieri cu lunile la cereri simple, cerinta depunerii documentelor "în original, la sediul societăţii, semnate cu pâxul pă hârtie" etc.
2.1. DEPOZITARUL ABUZURILOR (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de dudu în data de 27.05.2015, 10:18)
consiliul concurentei (relativ la MONOPOLUL pe dividende) si parchetul (relativ la pierderile banesti cumulate suportate de actionari) ar putea sa se autosesizeze si sa faca curat acolo!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 17:04)
Numai minciuni, rautati si aberatii gratuite. Ia vezi up-date-ul articolului referitor la comisioanele "depozitului". Nu crezi ca esti pe langa subiect??? Asa ca, cu frustratii ne vedem la stadion ::)))