Companiile străine cu sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene pot obţine dreptul de a participa la pieţele de energie electrică şi gaze naturale din România cu condiţia respectării noii proceduri aprobate prin Ordinul ANRE nr. 14/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 31 mai 2024, care înlocuieşte vechea procedură în vigoare din 2015.
Noua procedură nu aduce schimbări esenţiale, însă adaptează procedura de obţinere a deciziei de confirmare a dreptului de a participa la pieţele de energie din România la condiţiile preexistente în statul membru al UE din care persoana juridică interesată provine. De asemenea, aduce precizări cu privire la garanţia financiară ce trebuie constituită de operatorul economic.
Confirmarea dreptului de a participa la pieţele de energie electrică/gaze naturale
Decizia prin care se confirmă dreptul de a participa la pieţele de energie din România se acordă de ANRE, la cererea companiei străine cu sediul social într-una din ţările membre ale UE şi care îndeplineşte anumite condiţii , în baza unei cereri şi a unui set de documente transmise autorităţii de reglementare române.
Decizia ANRE confirmă dreptul companiei străine de a desfăşura una din următoarele activităţi:
-Furnizare energie electrică / gaze naturale
-Activitate de trader de energie electrică / gaze naturale
Tipul de activitate pentru care se emite decizia ANRE depinde de tipul licenţei sau al documentului similar emis de autoritatea publică sau altă entitate autorizată din statul UE unde îşi are sediul social operatorul economic.
ANRE poate emite o decizie de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie sau poate refuza cererea dacă constată că solicitantul nu îndeplineşte integral sau parţial cerinţele de formă şi conţinut legale. Decizia de respingere va conţine în acest caz şi motivele neacordării dreptului şi poate fi contestată în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în condiţiile legii.
Decizia de confirmare are o durată iniţială de valabilitate de maximum un an şi poate fi prelungită succesiv pentru perioade de maximum 5 ani, astfel încât durata totală de valabilitate a acesteia să nu depăşească durata de valabilitate a licenţei / documentului similar, emis de autoritatea de reglementare în domeniul energiei competentă din statul UE unde îşi are sediul social solicitantul.
Operatorul economic care doreşte prelungirea duratei de valabilitate a unei decizii de confirmare emise de ANRE trebuie să transmită o solicitare în acest sens cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirării deciziei de confirmare.
Modificarea deciziei de confirmare trebuie cerută de operator şi dacă (i) îşi schimbă denumirea şi/sau forma juridică sau (ii) îşi schimbă sediul social/profesional sau (iii) dacă se modifică alte elemente prevăzute în cuprinsul deciziei de confirmare emise de ANRE.
Decizia de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică / gaze naturale emisă de ANRE înainte de data intrării în vigoare a noii proceduri îşi păstrează valabilitatea până la expirarea termenului pentru care a fost acordată, însă operatorii economici au obligaţia ca, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a actualei proceduri (adică până la 31 august 2024), să facă dovada deţinerii unui cont deschis la Trezoreria Statului şi constituirii garanţiei legale, cu riscul suspendării sau retragerii dreptului de participare la pieţele de energie electrică / gaze naturale.
Obligaţii ale operatorilor economici
Persoana juridică străină care a obţinut de la ANRE decizia de confirmare are toate drepturile şi obligaţiile ce revin oricărui titular al unei licenţe acordate de ANRE pentru desfăşurarea activităţii.
Astfel, aceştia trebuie, între altele:
-sa plătească ANRE o contribuţie anuală stabilită şi percepută de autoritate în funcţie de CA realizată în România / cantitatea de gaze naturale furnizată în România, exprimată în MWh;
-să constituie şi să menţină o garanţie financiară sub formă de scrisoare de garanţie bancară sau cash colateral, în cuantum de 1 milion euro, echivalent în lei, în cazul în care operatorul economic este nerezident;
-să depună anual pe portalul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (https:spv.anre.ro), până la sfârşitul lunii februarie, declaraţia care conţine baza de calcul al contribuţiei băneşti estimate aferente activităţilor ce fac obiectul deciziei de confirmare, conform prevederilor ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei de stabilire a tarifelor şi contribuţiilor ANRE.
Operatorii economici cu drept de participare la pieţele de energie
ANRE actualizează periodic pe site-ul propriu lista operatorilor economici persoane juridice cărora le-a confirmat dreptul de participare la pieţele de energie electrică/gaze naturale din România.
Prevederile procedurii aprobate prin ordinul ANRE nr. 14/2024 se completează cu prevederile Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, respectiv cu prevederile Regulamentului pentru acordarea autorizaţiilor de înfiinţare şi a licenţelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRDE nr. 199/2022.
(C)