O POLEMICĂ AMICALĂ Importanţi sunt oamenii!

VIRGIL ANASTASIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2013

Importanţi sunt oamenii!

Citind polemica de calibru greu din ediţiile săptămânii trecute ale ziarului BURSA pe marginea numirii unui nou Director General la BVB şi din nostalgia serilor de polemică ce se derulau la viteză de peste 100 IQ, în perioada operaţionalizării BVB, m-am hotărât să rup silenzio stampa în care m-am autoexilat şi să intru în arenă alături de aceşti doi redutabili polemişti: Make şi Doru NICOLAESCU. Reflectând la naşterea unor instituţii publice din tinerele Principate Române, Titu MAIORESCU afirma că "suntem o naţie de forme fără fond". Câtă dreptate avea! Problema BVB şi a multor altor instituţii fundamentale într-o orânduire capitalistă, menite să modernizeze şi să normalizeze societatea româneas­că, este că au fost create ca forme fără fond.

Sigur că tu, Make, dragul meu prieten, ai dreptate! Parlamentul României, Guvernul României şi Banca Naţională a României au făcut foarte multe eforturi pentru a da naştere acestui nou sector economic fundamental necesar într-o economie de piaţă, piaţa de capital.

Dar a fost oare BVB copilul dorit de toţi? A fost oare BVB copilul crescut în sufrageria familiei sau un copil abandonat să-şi găsească resursele necesare creşterii şi dezvoltării pe unde o apuca? A fost oare BVB dezvoltată ca un membru legitim al noii democraţii postdecembriste sau a fost doar oaia neagră a familiei, care trebuia ţinută în viaţă numai pentru a putea fi arătată în vitrină atunci când vine un control de afară?

Dacă ar fi fost mai mult decât un vehicul al procesului de privatizare menit să închidă gura organismelor internaţionale, atunci titlurile de stat ar fi putut fi emise de către Ministerul de Finanţe direct în ringul Bursei de Valori, căci din câte mi-aduc eu aminte BVB era perfect pregătită tehnic să deruleze astfel de operaţiuni de piaţă. Oare asta ar fi putut însemna că politica monetară s-ar fi făcut şi altfel decât prin cursul de schimb? Oare faptul că bancherul stilat [nota lui MAKE - probabil că aici Anastasiu se referă la Costin Donoaică] care era crescut ca să conducă BVB, omul de încredere pătruns de vasalitate, a fost refuzat de tânăra comunitate a brokerilor să fi fost motivul pentru care BVB a fost trimisă să zgremţâne pe la uşi ca să supravieţuiască?

Oare tot ăsta să fi fost motivul pentru care ani buni un tehnocrat de vârf a prezentat piaţa de capital ca un factor de mare risc pentru stabilitatea monetară a ţării dând exemple nerelevante din ţări şi locuri atât de diferite?

Oare finalizarea procesului de privatizare în masă nu ar fi putut fi derulată prin BVB? Oare FPS şi urmaşii ei în drepturi au obţinut preţuri mai mari prin vânzarea directă a pachetelor de acţiuni la societăţi cotate?

Oare FPS şi urmaşii ei în drepturi n-ar fi putut pune în piaţă pachete de acţiuni la societăţile cotate ce-i rămăseseră în portofoliu după finalizarea procesului de privatizare, în poziţii scurte? Din câte mi-aduc eu aminte, Legea 52 permitea acest tip de tranzacţionare.

Oare de ce, într-o piaţă lipsită de capital, conturile în marjă permise de legile guvernante nu au fost operaţionalizate?

Sigur că tu, Make, dragul meu prieten, ai dreptate atunci când ne aduci aminte că mulţi potentaţi au fost prezenţi la momentele festive ale BVB, dar oare au plecat de acolo vreodată întelegând că acest copil al capitalismului, piaţa de capital, se dezvolta greşit fără sprijinul familiei?

Ce este la urma urmei o Bursă? Este o piaţă foarte similară cu ceea ce vedem azi prin pieţele ţării. O piaţă în care nu producătorii sunt cei care vând la tarabă, ci samsarii, brokerii. Sigur că aceştia nu au sofisticarea necesară nici să selecteze şi să aducă marfa pe galantar şi nici să atragă clienţii la tarabă. Poate mai grav decât diversitatea şi calitatea mărfii de pe tarabă, care de bine de rău există, este lipsa abilităţii de a atrage clienţii la tarabă. Această abilitate, pe lângă faptul că se construieşte prin educaţie, are nevoie de un fundament genetic care într-o ţară de ingineri este greu de găsit, deci eforturile de educare ar trebui să fie şi mai mari decât în alte părţi. Oare câte societăţi de brokeraj au investit în educarea propriului personal astfel încât să-i poată transforma din şuşanişti în bancheri de investiţii? Oare câte societăţi de brokeraj, chiar şi din rândul celor de top, au un buget de marketing şi/sau de reclamă, măcar la nivel judeţean sau regional? Oare câte societăţi de brokeraj înteleg că pentru a putea rezista şi a se dezvolta în piaţă trebuie să se reinventeze câte puţin în fiecare zi? Oare câte societăţi de brokeraj şi-au păs­trat o conduită deontologică demnă de sloganul Bursei de Valori: Dictum Meum Pactum?

Şi acum, adresându-mă ţie, Doru NICOLAESCU, fostul meu cel mai bun prieten, deşi aş dori să te contrazic şi să-ţi arunc mănuşa pentru a ne continua polemica, trebuie să fiu de acord cu tine: un Director General străin de România poate fi o alternativă lăudabilă. În definitiv românii deseori au preferat un prinţ străin în faţa unuia local. Şi-acum îmi pare rău că am recunoscut că sunt vorbitor de limba română atunci când m-am întors în ţara care m-a educat şi m-a format. Sunt sigur că aş fi fost mult mai ascultat şi mai puţin bârfit dacă m-aş fi rezumat la a comunica în limba engleză pe care traiul şi experienţa academică din străinătate mi-o cizelaseră.

În completarea afirmaţiilor tale vreau să-mi exprim convingerea că Domnul SOBOLEWSKI, înainte de a fi votat de către Guvernatorii BVB, Comitetul Bursei de Valori Bucureşti, a fost evaluat cu profunzimea şi rafinamentul profesional la care te poţi aştepta să emane dintr-un corp de specialişti de calibrul domniilor lor. Sunt de asemenea convins că Domnul SOBOLEWSKI în calitate de candidat la această poziţie a făcut o analiză profundă a similitudinilor şi diferenţelor dintre BVB şi Bursa de la Varşovia, a similitudinilor şi diferenţelor dintre piaţa de capital românească şi cea poloneză mai ales când în România, spre deosebire de Polonia, băncile comerciale nu sunt active în piaţă. Numai o asemenea analiză ar fi putut sta la baza planului de restructurare managerială a BVB, fără de care nu cred că l-ar fi putut angaja cineva. Sigur că şi profunda cunoaştere a realităţilor româneşti, precum experienţa românească şi ataşamentul faţă de piaţa de capital românească a conaţionalului său, Domnul KONIECZNY, trebuie să-i fi fost de mare ajutor în elaborarea analizei şi soluţiilor propuse.

În fond, BVB este o societate cotată şi ca orice societate cotată ceea ce contează la sfârşitul zilei este preţul de piaţă al acţiunii. Până la urmă, cum ajungi să faci din poziţia de Director General să crească acest preţ de piaţă nu e treaba nimănui atâta vreme cât cuantumul creşterii este o condiţie sine-qua-non a preluării şi păstrării poziţiei de Director General. Şi apoi, cine şi-ar lua responsabilitatea în faţa acţionarilor să angajeze un CEO fără să-l facă direct res­ponsabil de un asemenea indicator?

Mi-ar fi plăcut mult să-l fi putut şi eu ajuta la elaborarea acestui plan de restructurare a BVB, căci eu cred sincer că BVB a ajuns un bibelou prăfuit pentru a cărei relansare trebuie să te bazezi pe oameni. Atât personalul Bursei de Valori cât şi toţi actorii pieţei de capital trebuie motivaţi să înceapă să se reinventeze şi să inoveze câte ceva în fiecare zi. Oamenii trebuie să înceapă să meargă prin roadshow-uri în ţară şi în străinătate ca să se prezinte, să se reprezinte, să convingă şi să-şi recâştige încrederea comunităţii. Capitalul BVB trebuie pus la treabă pentru a lărgi baza de clienţi a pieţei de capital şi a educa comunitatea brokerilor. Guvernanţii trebuie convinşi să aducă Bursa în Sala Butoanelor, acolo unde ar fi trebuit să-i fie locul încă de la început. BNR trebuie să câştige încredere în piaţa de capital pentru a avea confidenţa necesară aducerii BVB în sufrageria pieţei financiare.

Credeţi voi, Domnilor, că pentru a rezolva toate acestea, Directorul General al BVB ar trebui să aibă un control perfect al limbii române şi să fie un cunoscător profund al realităţilor şi culturii româneşti? Neh, nu cred!

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Mentalitatea ca "importanti sunt oamenii" este o mentalitate tipic orientala, omniprezenta in mentalul romanesc, si de care trebuie sa scapam.

    O institutie care-i la cheremul conducatorului este o institutie supusa coruptiei, erorilor si in final a falimentului. 

    O institutie se conduce cu reglementari si cu proceduri, care trebuie sa fie stabile in timp, si sunt stabile daca sunt bine concepute. 

    Aveti exemplu constitutie americane versus constitutia romaneasca. 

    O sa spuneti ca reglementarile sunt facute de oameni. Da, dar nu de cei care vor trebui sa le aplice! 

    Cei care conduc institutiile trebuie sa puna in aplicare reglementari facute de altii. 

    Regulile dupa care functioneaza Bursa pot fi facute de o firma straina in urma unui contract, si consiliu de administratie sa fie obligat sa joace dupa regulile impuse. 

    Daca o firma straina de reputatie internationala ar reglementa bursa, nu ar mai fi nevoie de "printi straini".  

    Noi avem institutii niste "forme fara fond", institutii conduse de oameni fara regleglementari, motiv pentru care functionarea lor este imprevizibila. 

    PS. Nu sunt la curent cu luptele din BVB, dar ce am scris este general valabil, si aplicabil si in cazul BVB! 

    1. Nimic nu este mai putin oriental decat spiritul de echipa. Nimic nu este mai putin oriental decat Conducatorii care tin cont de oameni si de binele comunitatii in tot ceea ce fac. Nimic nu este mai putin oriental ca puterea unei echipe de a se reinventa si de a inova cate ceva zilnic.

      In lipsa reglementarilor, a evaluarii si a responsabilizarii, echipa se transforma in "gasca"!

    draga virgil, imi pare bine ca ai hotarit sa contribui si tu la discutiile despre piata noastra de capital. chiar daca este cald si sezon de vacante, poate ca dezbaterea despre piata va atrage mai multi dintre cei care pot spune ceva. cred totusi ca voi "combate" unele dintre afirmatiile tale, ceea ce sper sa nu te supere...

    1. Nu ma supar ca ma vei contrazice. Doar suntem in polemica!

      La Multi Ani! 

    Dl.Anastasiu, daca Bursa ar fi fost condusa de catre dl.Danoaica, astazi ar fi fost la dublul valorii de la polonezi. Din pacate la conducere au fost numai oameni Numiti de diverse interese, si ca atare interesele ei nu au mai contat. Ceea ce ma mira este de fapt cui ii este teama de polonez? De ce atata tam tam? De ce cand cineva falimenteaza o societate si aici ma refer la Rasdaq si apoi este numita dg adjunct si din nou DG plin nu s-a scris nimic si acum cand vine un om cu asa rezultate in spate se scrie atat? Imi puteti va rog explica cum se face ca nici acum Bursa nu are un sediu? Sa ne amintim cand veneau la sedinte fostul CA si unor membri li se facea rau. Pur si simplu nu mai suportau aerul inchis de la etajul 14. Cred in acest om, cred ca nu trebuie sa cunoasca lb romana si mai cred ca de acum va fi foarte bine pentru noi. Si mai cred ca oricat se va stradui Faraonul sa faca contra, de data asta nu-i va iesi.

    1. Dar cei vechi Maria, Ilie, Horia, Ionut, Angela, Sorin, Iulian Viktor oameni care au fost alungati de stim noi cine. Acesti omanei ar fi dus numai sus societatea daca ar fi fost lasati. Sa nu uitam nici o clipa cum a fost "alungat" Mirecea de catre Faraon, sau Viktor pentru ca-i deranja metresa! Niciodata sa nu uitam acest lucru.

      Draga mea te rog citeste-mi cu atentie articolul. Sunt un pic de acord cu tine. Tocmai de aceea nu cred ca va fi usor sa se inchida aceasta rana veche si sa se schimbe parerea BNR fata de BVB, fara de care noul CEO fie el polonez, american, rus, chinez sau klingonian are putine sanse. Cat priveste incremenirea in proiect a BVB, ce sa spun? Farmache a fost inventat si gandit sa execute cu impartialitate, transparenta si competenta strategii si politici gandite de Consiliul de Administratie si atat. Ce pacat ca la un moment dat nu au mai existat aceste politici impartiale si in folosul exclusiv al comunitatii. Ce pacat ca la un moment dat cineva s-a gandit sa renunte la statutul privilegiat al BVB si sa o transforme intr-o banala societate comerciala doar ca sa-si cumpere voturile comunitatii. Ce pacat ca la un moment dat cineva a distrus RASDAQ care era gandit sa tina BVB in alerta si intr-o competitie continua, competitie care ar fi trebuit sa le faca pe ammandoua sa se reinventeze continu pentru a supravietui. Ce pacat!

      Nu am nimic cu nimeni si doresc tuturor celor noi veniti Vint din Pupa(God Speed!). Mi-e teama doar sa nu se fi ales "omul potrivit la locul nepotrivit" caci orice experienta noua costa, iar nota de plata o vom plati tot noi, asa cum platim acum note de plata pentru erorarile tuturor incompetentiilor pe care i-am ales de-a lungul celor 23 de ani.de ani sa ne  

      Am inteles. Multumsc. Sunteti un om tare dragut. Nu eram sigura. Acum sunt.

      Sunt unul din cei nominalizati de diversiunisti. Il respect pe SF. A facut multe lucruri bune.Ma intalnesc intodeauna cu placere cu dansul si ii doresc tot binele din lume.

      Sunt unul din cei nominalizati de diversiunisti. Il respect pe SF. A facut multe lucruri bune.Ma intalnesc intodeauna cu placere cu dansul si ii doresc tot binele din lume.

      Mircea: tb combatut cu argumente clare: asa zisul inpaciuitorism al lui ∑ф consta, defapt in a masura avantajele (mai ales pers) depe urma alegerii uneia sau alteia dintre variante.

    Buna ziua dl.Anastasiu,

    Ce parere aveti in contextul titlului de mai sus al articolului despre doua nume si anume Veliscu si Vantu.Ce au reprezentat ei pentru piata si pentru dvs.? Daca ne puteti spune, nu insistam desigur. Stiti cum se spune ce este al Cezarului, este numai al lui. Ma gandeam sa nu ratam ceva. 

    1. Ce sa-ti spun? Si unul si altul imi sunt conostinte si candva in naivitatea mea i-am considerat chiar prieteni. Din nefericire se pare ca sentimentul a fost unilateral. Daca incerci sa afli daca am devalizat BVB cu sprijinul lor, raspunsul este negativ simplu pentru ca eu nu am devalizat nimic niciodata. Daca incerci sa ma acuzi ca i-am cunoscut, gresesti din nou caci sunt convins ca daca ai fi fost in piata atunci ti-ai fi dorit si tu sa-i cunosti, ca sa-ti faci rost de actiuni di reteaua lor, asa dupa cum ti-ai fi dorit sa-l cunosti pe Siminel ca sa ai cui sa le vinzi.N-am fost niciodata vasalul lor sau al altcuiva, davada sta faptul ca in 1997, conjuratia de care ei nu erau straini mi-au tras presul, inlocuindu-ma cu Viorel PANA dupa care m-au vandut cand am vrut, spre binele comunitatii, sa ma opun listarii SIF-urilor cu conditia prevenirii acumularii de actiuni. Bine acolo n-au fost singuri, Au mai fost si alti vanzatori.

      Spui only adevarul. Te felicit!

      Multam. Frumos articol.  

      Marinarule de ce ai iesit la rampa!? Nu ai nici un fel de credibilitate. Cum e cu mascatii? Cititi cartea lui Prunea si veti afla mai multe despre acest personaj.

      Prunea ala aruncat la groapa de gunoi a istoriei pentru fapte de o maretie incredibila?

      Ati incercat voi sa-i astupati gura lui Prunea dar nu v-a mers

    Dl.Anastasiu din informatiile mele, dvs. in ultimul timp activati pe la parcuri si strazi..nu? Si de aceea da-ti voie sa va reamintesc ca nu-i asa ref.Danoaica nu a fost pe placul brokerilor. Eu, imi amintesc altfel lucrurile. Un aeroport, un ministru si un Vant in cap care sa-l faca sa dea un telefon pentru numirea Faraonului. Si apoi restul a fost floare la ureche. Desigur dvs. stiti mai bine, doar erati membru atunci, dar mai cautam printre "informatii". In viata atunci cand spui ca stii nu stii, insa daca si constientizezi acest lucru, se pare ca tocmai atunci stii.

    1. Daca vrei sa spui ca eu l-am ales pe Stere sa-l inlocuiasca pe Costin asa este. Ca sa-mi duc planul la indeplinire i-am cerut sprijinul lui Sorin VANTU. Asa este. Ce sa faci, asa este in democratie unde deciziile se bazeaza pe voturi: cateodata faci aliante. Citeste-mi articolul si comentariiile si vei intelege ce cred.

      Frumos spus si adevarat. Sunteti incredibil de sincer. As spune ca de obicei cum ar spune un prieten de al meu care va cunoaste si va apreciaza sincer. Mai am o intrebare. Credeti ca la societatea respectiva sunt angajati si "salariati" cu un alfel de statut? Dupa cum stiu Faraonul isi dorea in jurul lui astfel de oameni. Daca da..puteti da nume? Salutari de la prietenul comun nu-i pot da insa numele. Acum se afla in Austria pe la un consultat.

      Multumiri pentru aprecieri! Nu pot comenta fapte si acte pe care nu le cunosc. Imi pare rau, dar te rog sa intelegi ca motivul pentru care cai ialearga cu un jockeu in spate este ca daca nu ai omul potrivit care sa conduca un animal de rasa, orice cal de curse poate ajunge gloaba

      V-as fi intrebat acum, daca nu regretati faptul ca ati ajutat la "numirea" dl.Farmache si daca in acest fel nu "ati facut un rau" pietii. Insa mi-am amintit ca tocmai ati spus ca de fapt DG exeuta si respecta intocmai planul conceput de CA. De aceea nu v-as mai intreba. Si in final, va pot spune ca va admir. Intodeauna ati fost un profesionist. Imi amintesc cu placere de petrecerea organizata la parterul BNR-ului cu purcelusi la tava si altele. Frumos si dadea bine. Putini oameni au gusturi ca si dvs. La o alta petrecere, nu mai erati dvs. pe acolo, dl.Farmache le-a cumparat membrilor si inclusiv d-lui ( spune piata si actele) costume de seara si cu papioane. Prin 2008 parca. Vremuri grele, CA sarac. Nu-mi amintesc daca salariatii aveau ce imbraca, ce mai conteaza, vremurile bune spun unii au fost numai la conducerea dvs.

    Stimate Domnule Anastasiu,

    Frumos articol si mai frumoase sunt puse problemele pentru ca eu vad mai multe. Am citit si comentariile, am si eu o intrebare. Ce parere aveti despre dl.Farmache, despre ce a facut el pentru Bursa si mai ales daca actionarii nu au gresit numindu-l si in CA?  

    1. Mirceo, nu crezi ca prea multi oameni barfesc azi? vrei sa le ingrosam si noi randurile? Daca chiar vrei sa vorbim, hai sa-l luam si pe Stere la o cafea sau un spritz si sa ne spunem tot ce avem de spus. E cel mai bine si crede-ma e-nstare sa recunoasca tot ce a gresit daca a gresit. Asa dupa cum cred ca si noi, cuprinsi de aceeasi noblete, suntem in stare sa o facem. Nu uita nimeni in viata nu-i singur responsabil de niste greseli. It takes two to tango! Suntem prea batrani ca sa mai pastram dusmanii.

      Virgil te inseli daca crezi ca ti-ai gasit locul pentru schimb onest de opinii. Astia sunt toti diversionisti, semneaza sub identitati false si nu i prea duce capul. Asa ca ai face bine sa te ocupi de ceva mai distractiv. Lasa-i in durerea lor.

      Eu cred ca dl.Farmache minte non stop. Si mai cred ca nici nu mai face diferenta intre adevar si minciuna. Nu se compara nici pe departe cu dvs. si cu dl.Nicolaescu. Oameni de caracter. Sa-ti dau exemplu cum a scapat de Bebica? Cel care il are la mana in orice moment. Sa-ti mai spuna Bebica cum este cu deconturile si protocolul? Nu faceti comparatie, nu aveti cu cine. In ultimul timp a scazut mult imaginea Bursei numai datorita lui si faptelor lui. Nu uita de fapte reale dl.,Anastasiu. Legat de trecut sa-ti amintesc cum in 96 m-a tarat prin tribunal?

    Am o intrebare: ce se intimpla dc noul numit nu reuseste mai nimic, cine va mai fi cautat ? O mica comparatie: s-a auzit vreodata la noi de o privatizare a unei soc la care statul sa detina >50%, pe Bursa ? Nu am vazut. In schimb, in Pol nu e cazul sa cazutam ult. Mai putem schimba ceva ? Oare ce a dus la asta ? Sper ca nu capotarile horizon-ului Adrianei sa fi fost un criteriu.

    1. Q.E.D.(Quod Erat Demonstrandum), dragul meu anonim.

      Virgil: cine vine dupa Sobolewski ? Mai exact, ce facem dc nu reuseste sa ne urneasca ? Ca doar nu o sa spele picioarele cuponarilor din Spania, etc. Si mai e o chestie: oare in soc. noastra, mai putem sa ne gandim ca se insanatoseste doar un segment al ei ?

    Faptul ca aceasta polemica este purtata de oameni "trecuti",oameni care au fost rejectati de vechiul sistem,cred ca spune multe.Din pacate Farmake si gasca lui n-au stiut si nici acum nu stiu ce inseamna o piata de capital in intregul ei si-o Bursa de Valori.Ei au lasat mostenire o taraba unde se intermediau cupoanele primite gratuit si nimic mai mult.Polonezul stie ce inseamna un sistem fuctional si asta speram cei care mai suntem in piata,sa avem in scurt timp,toate instrumentele unei piete de capital functionale.Restul cei vechi si cu multa experienta,dormiti in pace si lasati-ne macar acum.De fapt de aia va agitati,ca odata venit polonezul la BVB voi sunteti istorie,nu mai aveti nici un fir si nici o parghie la cei din conducerea BVB.

    1. am impresia ca nu prea sti nici tu despre ce vorbesti. nu se agita nimeni, decit poate cei ca tine. probabil ca nu merita sa-i raspund unuia ca tine, pentru ca nu poti dezbate idei cu cei care nu gandesc singuri dar eu stiu exect ce inseamna un sistem functional si sunt dispus sa discut cu orice polonez, american, turc sau alta natie sa vedem ce stie si ce poate sa faca. o gindire ca aceea reflectata de comentariul de mai sus este aceea care ne impiedica ca facem ceva constructiv : eliminam pe oricine care nu ne place si aducem un om providential din strainatate care ne rezolva toate problemele...simplu, nu?

      La Multi Ani! Sanatate multa si prieteni adevarati. Prieteni care nu se dau la o parte la ananghie. Si numai de bine,

      Un sustinator asiduu 

    Eu nu cred ca stii ce-i aia un sistem functional pentru piata de capital,daca ai fii stiut,tu si toti cei vechii pe care ii ridici in slavi, il faceati cand a fost vremea voastra si ati condus Bursa.Dar pe vremea aceeia ati pastorit o taraba si nimic mai mult,restul sunt vorbe...

    1. Tu il acuzi pe Shakespeare ca nu a scris scenariu pentru Star Trek?

      Tu intelegi ce-a vrut sa spuna in Negutatorul din Venetia? 

      In plus, crezi ca o piata in care descoperirea pretului s-ar fi facut printr-o metoda unica in lume numita "negotiated call market" ar fi fost o alternativa mai buna? 

      E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune!

      Domnule Anastasiu,DomnuleNicolaescu, cu cine vreti sa dezbateti idei?! Ati gresit locul . Aici e forum de analfabeti.Nu-i duce capul mai mult. Dar vorba aceea "prosti da,multi"Salutari de la mare !!!!

    Virgilica, de ce nu bat clopotele lui Make?. El raspunde/polemizeaza numai cu fistecine?. 

    1. Dupa numarul mare de vizualizari, clopotele bat si rasuna pina departe.

      Problema este ca, probabil, enoriasii au trecut la vreo alta religie. 

    Eu nu am inteles nimic din interviul asta !

    E un articol confuz si denatureaza fundamentele pietei de capital. A compara brokerii cu samsarii mi se pare total gresit ! Domnul KONIECZNY a anuntat ca fondul pe care il conduce nu are de gand sa investeasca in Romania ! Nimeni nu te opreste dl.Anastasiu sa ajuti la acest plan maret mai ales daca exista placere in munca facuta. 

    Istoria recenta a pietei de capital este un sir lung de abuzuri si ilegalitati in dauna investitorului. A inceput cu PPM a continuat cu listarile, cu privatizarile cu SAFI, FMOA, FNI, etc pana azi cand a aparut ASF. ABUZ, SPAGA, FURT! 

    Oamenii sunt Importanti ? Oamenii nu au nume ? 

    Oameni presedinti :Iliescu, Constantinescu, Basescu . 

    Oameni prim ministru : Roman, Stolojan, Isarescu, Vasile, Nastase, Tariceanu, Boc, Ponta.  

    Asteptam de conducatori fapte nu vorbe ! 

    Piata de capital si BVB a avut si momente favorabile dar le-a ratat prin incompetenta CNVM si a propriilor conducatori. 

    Pe domnul SOBOLEWSKI il recomanda faptele ! 

    Trebuie sa fim fanii dansului pentru macar un an de zile ! 

    1. Urat mai esti vandut strainatatii mai draga Theraflu daca nici macar nu-ti mai vine sa-ti spui Pilula Contra Racelii sau Piramidon. Du-te la dictionare mai om bun si afla cum s-ar spune la broker in limba romana. Sigur un alt sinonim ar fi curtier, dar asta este un arhaism ce mi-a fost teama a-l folosi. Te bucuri ca Dnul KONIECZNY ti-a declarat ca nu va investi nimic in Romania. Probabil o sa te bucuri si cand Dnul SOBOLEWSKI ti-o declara ca va lasa BVB sa fie inghitita de Bursa de la Varsovia pe gratis.In fond daca oamenii ti-au declarat cinstit ce au de gand de ce sa-i mai acuzi. Ce nu-i asa si in America: deschizi televizorul si cineva itzi spune ce trebuie sa faci. Si uite ce bine o duc ei si ce prost o ducem noi, nu-i asa?

      Te-i intrebat vreodata de unde sunt banii cu care acesti Domni se joaca. Te-ai intrebat vreodata ce li s-ar fi intamplat in tara lor daca ar fi avut curajul sa spuna ca vor exporta cantitati semnificative de capital autohton? Dar oare ar fi avut curajul sa o spuna? Sa ma inham la munca daca am idei? Inteleg ca-mi faci o propunere? Ca sa ajut aceasta comunitate m-as inhama la munca voluntar asa cum am mai facut-o odata . Vezi unde ma plasezi. Itzi inteleg dezamagirile si-mi place cum ai tradus ASF, dar chiar crezi ca batandu-ne joc de noi insine vom fi respectati? Crezi ca ei nu au coruptii si problemele lor, dar nu prea le sta in caracter sa se autodenigreze si sa se autocatalogheze. Mult Succes! 

      Acestea nu sunt cuvintele mele "Ce este la urma urmei o Bursă? Este o piaţă foarte similară cu ceea ce vedem azi prin pieţele ţării. O piaţă în care nu producătorii sunt cei care vând la tarabă, ci samsarii, brokerii." Are si limba romana broker "

      BROKER [BRÓCĂR] s. m. agent de bursă care mijlocește încheierea contractelor comerciale între vânzător și cumpărător sau a unor servicii; curtier. (< engl. broker) " Nu ma bucur ca FP nu este un motor pentru economia Romaniei . asta-i de plans. Ai rabdare si mai reciteste o dat articolul o sa gasesti multe raspunsuri. De unde stii ce o sa faca domnul Sobolewski ? WSE nu va inghiti niciodata gratis BVB ! Multa confuzie referitoare la bani ! Munca fara rezultate este in zadar ! Nu am vazut nici o idee in tot interviul doar vorbe politicianiste. Daca buboil sa strans la ASF zici sa nu il spargem inca, sa-l protejam .Interesanta idee ! Cum adica 'batandu-ne joc de noi insine ? Eu inteleg ca trebuie facuta o purificare pentru a merge mai departe.  

      Politicienii cred ca ei au avut, au si vor avea mereu dreptate. Face-ti parte din succesul meu domnule Virgil indiferent cum m-as numi Theraflu. pilula de raceala sau piramidon !  

      Astept judecata celorlalti colegi de forum . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb