7.000 de basarabeni au participat, ieri, la Chişinău, la un miting de protest, organizat de opoziţia politică din Republica Moldova, împotriva abuzurilor guvernării comuniste.
Protestatarii acuză guvernarea lui Voronin că a fraudat alegerile de duminica trecută, 5 aprilie, şi că a organizat violenţele de marţi, 7 aprilie.
Mitingul a fost organizat de Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN), informează Agerpres.
Cele trei formaţiuni au acumulat, împreună, cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 5 aprilie şi au intrat în Parlament.
Conform martorilor oculari, a fost primul protest organizat oficial de opoziţie, după ce la începutul săptămânii o altă serie de acţiuni de protest s-au transformat în violenţe, iar protestatarii au distrus sediile Preşedinţiei şi Parlamentului.
Atunci, conducerea ţării, inclusiv preşedintele Voronin, a acuzat opoziţia, dar şi ţara noastră de organizarea actelor de vandalism.
În urma manifestaţiilor, câteva sute de oameni au fost arestate de poliţie şi, potrivit unor martori, au fost maltrataţi, iar mai mulţi jurnalişti români au fost expulzaţi sau au părăsit Republica Moldova după ce au fost interogaţi de poliţie.
Forţele de ordine au reţinut şi chiar au agresat, aparent fără motive, şi mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova. Societatea civilă de la Chişinău a acuzat că, în actualele condiţii, în Republica Moldova se pun bazele unui regim poliţienesc.
La mitingul de ieri, liderii celor trei formaţiuni au condamnat dur acţiunile din 7 aprilie, acuzând conducerea comunistă de la Chişinău de organizarea actelor de vandalism.
"A fost cea mai monstruoasă acţiune organizată de către conducere împotriva propriului popor", a declarat prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, adăugând:
"Comuniştii au dat foc Chişinăului. Noi ştim despre aceasta, dar avem nevoie de probe. De aceea am şi solicitat o anchetă internaţională".
Liderul PLDM a condamnat totodată represiunile organizate de poliţie împotriva populaţiei.
"În acest moment nu ştim câte persoane au fost arestate, cine sunt acestea, dacă au fost arestaţi organizatorii acţiunilor sau cu totul alte persoane", a spus Tănase, precizând: "Ei nu dispun de o justiţie echitabilă".
La rândul său, Serafim Urecheanu, preşedintele AMN, susţine că prin organizarea acţiunilor din 7 aprilie, comuniştii au dorit să distragă atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale de la fraudarea alegerilor, precum şi de la criza profundă în care se află Republica Moldova.
"Preşedintele Vladimir Voronin îi învinuieşte pe toţi de comiterea acelor acţiuni, şi opoziţia, şi România, dar a uitat să se uite în oglindă, să vadă adevăratul vinovat al revoltelor populaţiei", a declarat vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chişinău.
Cei circa 7000 de basarabeni pe care i-a adunat opoziţia de la Chişinău în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul oraşului au protestat paşnic.
De remarcat că în mare parte participanţii au fost persoane în vârstă, adică o categorie total diferită de cea care a participat la acţiunile de la începutul săptămânii.
Liderii de opoziţie mai susţin că încă nu au decis dacă vor continua acţiunile de protest şi că aceasta va depinde de decizia autorităţilor privind validarea rezultatelor alegerilor şi de fraudele care vor fi depistate în urma verificării listelor. Vicepreşedintele PL, Corina Fusu, a anunţat că deja 70-80% din liste au fost verificate.
Responsabilii opoziţiei moldovene au anunţat, în cursul mitingului, şi despre cazul unui tânăr decedat, despre care se presupune că a fost reţinut după protestele de marţi şi omorât în bătaie de poliţie.
Însă oficiali de la Ministerul de Interne susţin însă că nu sunt la curent cu acest caz.
Ministerul de Interne din Moldova a publicat, sâmbătă, o listă cu 166 de persoane reţinute pentru implicare în evenimentele de la Chişinău din perioada 6-8 aprilie, din care 86 au fost arestate, a precizat Ala Meleca, şefa serviciului de presă al Ministerului de Interne.
Potrivit aceleiaşi surse, a fost stabilită, de asemenea, implicarea a 19 minori, care au fost duşi la Centrul de plasament pentru minori al ministerului şi ulterior predaţi părinţilor.
Paisprezece minori se află încă în arest la domiciliu. Persoanele cercetate în cauze penale se află în izolatoarele de detenţie preventivă, fiindu-le asigurate toate cele necesare, inclusiv ajutorul medical.
Ofiţerul de presă al Ministerului a mai menţionat că 129 de persoane se află în arest administrativ, primind o pedeapsă de detenţie de la 3 până la 30 de zile.
Un comitet format din organizaţii ale studenţilor basarabeni care învaţă în România, la care se adaugă organizaţii ale studenţilor români şi organizaţii neguvernamentale din ţara noastră, a transmis, ieri, o scrisoare deschisă ambasadelor statelor Uniunii Europene şi SUA la Bucureşti, Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliul Europei, solicitând eliberarea persoanelor arestate la Chişinău. Organizaţiile semnatare ale scrisorii deschise solicită totodată invalidarea rezultatului alegerilor de la 5 aprilie şi repetarea scrutinului "sub monitorizarea Consiliului Europei, Uniunii Europene, SUA, Rusiei, României, Ucrainei, Turciei, Bulgariei".
Studenţii mai cer şi "punerea sub controlul public a Televiziunii şi Radioului de la Chişinău prin constituirea unor Consilii de Administraţie alcătuite din personalităţi ştiinţifice şi culturale neafiliate politic, sub protecţia observatorilor internaţionali şi naţionali". Variante ale textului, în limbile engleză, franceză şi germană, urmează să fie depuse la ambasadele statelor UE şi a SUA astăzi dimineaţă.
Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova urmează să ia o decizie în ceea ce priveşte solicitarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) de renumărare a voturilor de la alegerile parlamentare din 5 aprilie, după ce vineri PCRM s-a adresat Curţii în acest scop.
Într-un demers semnat de liderul PCRM, Vladimir Voronin, se menţiona că, deşi alegerile au fost corecte, fapt confirmat şi de observatorii internaţionali, liderii PL, PLDM şi AMN "au iniţiat un atac fără precedent asupra rezultatelor alegerii democratice a poporului".