Directorul Administraţiei Zona Liberă Giurgiu, Constantin Toma, a anunţat, vineri, că o singură firmă a demarat investiţii în Zona Liberă în ultimul an, unii investitori interesaţi să pornească o afacere renunţând deoarece nu au putut contracta credite bancare, transmite NewsIn. Potrivit lui Constantin Toma, firma care a investit în Zona Liberă Giurgiu în ultimul an va face o fabrică de construcţii metalice şi ţevi sudate. "Din august 2008 şi până la sfârşitul anului am avut frecvente întâlniri cu oameni de afaceri interesaţi să investească în Zona Liberă Giurgiu. După schimbarea Guvernului, nu vreau să fac o declaraţie politică, dar a scăzut frecvenţa vizitelor oamenilor de afaceri. În afară de un contract mare cu firma Henson Investment din Italia, care a cumpărat o parte din ICMUG (Întreprinderea de Construcţii Maşini şi Utilaje Grele, n.r.), alt contract nu am încheiat", a spus Toma, în conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, Henson Investment se ocupă cu construcţii metalice şi ţevi sudate. Investitorii se ocupă în prezent cu reabilitarea halelor industriale din incinta ICMUG, iar în septembrie vor începe activitatea propriu-zisă. Italienii vor crea la Giurgiu, circa 250 de locuri de muncă.
Directorul Zonei Libere Giurgiu a vorbit vineri şi despre cazul unei firme care a cumpărat teren în Zonă, dar nu poate continua investiţia din lipsă de fonduri. "Avem încheiat un contract de concesiune teren cu o firmă româno-spaniolă şi până la această dată nu au început lucrările de amenajare a terenului. Dacă nu încep lucrările, s-ar putea să fie nevoiţi să abandoneze investiţia, au dificultăţi de angajare a creditului pentru afacere. Firma se ocupă cu producerea materialelor de construcţii".
Toma a precizat, însă, că în prezent, atenţia conducerii Zonei Libere Giurgiu este canalizată şi asupra dezvoltării cheului. "În ceea ce priveşte dezvoltarea cheului, la acest moment suntem în tranziţie, am intrat într-un parteneriat cu terminalul de containere pentru activitatea de operare la cheu a cerealelor. Curând vor începe încărcările şi descărcările de cereale, ceea ce este o veste bună şi pentru agricultorii din Giurgiu pentru că îşi vor putea valorifica produsele".
Directorul Zonei Libere Giurgiu a mai declarat că societatea are la dispoziţie pentru investitori circa 12-13 hectare de teren, cu parcele de diverse dimensiuni.
"De asemenea, mai avem 40 hectare teren cu pădure nepreluat de la Direcţia Silvică. Există condiţii foarte grele de schimbare a terenului. La un hectar de teren trebuie dat minimum 3-5 hectare teren împădurit, ar trebui să dăm vreo 150 ha teren cu pădure, n-avem această posibilitate, continuăm demersurile cu Guvernul pentru o excepţie de la lege, având în vedere interesul naţional şi chiar internaţional pe care îl prezintă Zona Liberă Giurgiu", a încheiat Toma.