O treime din conducerea ASF, sub urmărire penală

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2014

O treime din conducerea ASF, sub urmărire penală

Şeful asigurărilor din ASF, sub lupa procurorilor

Senatorii ar trebui să discute, săptămâna aceasta, situaţia ASF

Reîntregirea boardului, până pe 3 aprilie

Punerea sub urmărire penală a lui Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF pentru piaţa asigurărilor, ar putea pune unele probleme procesului de selecţie pentru funcţiile de preşedintele şi de membru neexecutiv, rămase vacante după arestarea lui Dan Radu Ruşanu şi, respectiv, a lui Marian Mârzac, în cazul "Carpatica".

În acest moment, ASF a ajuns la "performanţa" să aibă o treime dintre membrii boardului sub lupa procurorilor.

Unele voci îşi pun întrebarea dacă, în acest moment, nu cumva ar trebui schimbată toată conducerea ASF.

De altfel, ziarul "BURSA" a relatat, recent, existenţa unor discuţii, la nivel înalt, despre posibilitatea desfiinţării ASF cu totul.

Valentin Ionescu, consultant în management, consideră că ideea de a face o altă autoritate de supraveghere şi reglementare depolitizată este foarte bună, cu condiţia să fie posibil, din punct de vedere legal.

Domnia sa consideră că se urmăreşte ca noul preşedinte ASF să fie apropiat de Banca Naţională a României.

De altfel, printre numele vehiculate pentru înlocuirea lui Ruşanu s-au numărat Nicolae Dănilă, membru în Cosiliul de Administraţie al BNR, şi fost preşedinte al Băncii Comerciale Române, dar şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Lucian Croitoru ne-a declarat, însă, că nu este interesat de funcţie, iar mai multe voci spun că şi Nicolae Dănilă ar refuza să candideze.

Acest scenariu a fost susţinut chiar şi de premierul Victor Ponta. Referitor la propunerea lui Dănilă, Victor Ponta a spus: "Mi-aş dori, dânsul (n.r. Nicolae Dănilă) este membru în board-ul Băncii Naţionale, dar trebuie să şi vrea oamenii pe care-i propunem".

Comisia pentru buget-finanţe din Senat i-a audiat, la începutul lunii, pe membrii executivi ai ASF, legat de salariile exorbitante din instituţie, dar şi de modificarea ordonanţei de înfiinţare a ASF, pentru care a fost anchetat Dan Radu Ruşanu.

Senatorii ar fi convenit să se reunească, din nou, să discute subiectul ASF, marţie, 24 martie, iar reîntregirea boardului Autorităţii ar trebui să aibă loc până pe 3 aprilie. Programul Comisiei ar putea suferi modificări.

Andreea Paul: "Trebuie să redăm încrederea ASF, prin depolitizare şi profesionalizare"

Deputatul Andreea Paul ne-a spus că situaţia ASF se dezbate exclusiv la Senat: "Deputaţii nu au participat la audieri, dar asta nu înseamnă că nu ne vom exprima opiniile".

Domnia sa a adăugat: "Am spus şi în plen că cer Parchetului să se sesizeze privind numirile de la ASF.

Politizarea excesivă a făcut ca ASF să rămână cu numeroase cazuri nerezolvate, de-a lungul timpului".

Doamna Paul a făcut referire la cazul "Harinvest", despre care a depus, pe 20 decembrie 2013, la Parlament o serie de întrebări adresate Autorităţii de Supraveghere Financiară. "Nu am primit nici până acum răspuns la interpelare", ne-a spus deputatul.

Andreea Paul a mai adăugat: "Noi, politicienii trebuie să recroim cadrul legal pentru ASF, să-i redăm încrederea, prin profesionalizare şi depolitizare. Ne-au ajuns atâţia ani de probleme în cele trei pieţe supravegheate de ASF.

Avem obligaţia să-i redăm încrederea. În Parlamentul României, la audieri, ar trebui chemate şi instituţiile pieţei, Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, Asociaţia Brokerilor, cei responsabili de buna funcţionare a pieţelor.

Consider că ASF a eşuat lamentabil în cele două funcţii pe care le are - de reglementare şi supraveghere".

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a discutat cu guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu despre găsirea unei persoane cu suficientă experienţă şi prestigiu care să preia conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Victor Ponta a spus că noul şef ASF trebuie să fie o persoană nepolitică, cu suficientă experienţă şi prestigiu în domeniu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată, în aprilie 2013, prin comasarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.

Ursache, ASF: "Nu trebuie pusă emblema riscurilor din asigurări pe celelalte pieţe supravegheate"

Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, sunt urmăriţi în dosarul "Carpatica", pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, respectiv complicitate la această infracţiune, potrivit unui comunicat de vineri al DNA.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a comentat: "Evenimentele de astăzi (n.r. vineri) arată că problema de risc din cadrul ASF este reprezentată de piaţa asigurărilor. Cred că toată lumea înţelege că nu este nici în folosul pieţei de capital, nici al pieţei pensiilor private ca, din neştiinţă sau din rea voinţă, oricine să pună aceeaşi emblemă sau semnul egal între problemele şi riscul asigurărilor şi al celorlaltor două pieţe.

Fac un apel la media să-mi urmeze exemplul şi să exprime clar, întotdeauna, la ce sector se referă".

Corneliu Moldoveanu este cercetat pentru infracţiunile de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii), arată DNA.

Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, este urmărit penal, în acelaşi dosar, pentru complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii).

Anchetatorii au dispus şi schimbarea încadrării juridice în cazul lui Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, din favorizarea făptuitorului în favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum şi schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţare a declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real.

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indic.i potrivit cărora, începând din 28 ianuarie, după efectuarea unor percheziţii la cele trei sedii ale ASF din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale DNA, punerea sub acuzare a Laurei Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din ASF, a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în cadrul Consiliului ASF, şi a lui Georgel Călin, secretar general al ASF, pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni de serviciu, Dan Radu Ruşanu, la acea dată preşedinte al ASF, a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul autorităţii, aflată în subordonarea lui nemijlocită, semnarea unor angajamente de confidenţialitate de către o parte semnificativă a salariaţilor instituţiei.

"Potrivit acestor angajamente, angajaţii ASF erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui ASF", au precizat procurorii, în documentul citat.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul 28-31 ianuarie, au fost luate angajamente de la 39 de angajaţi ASF, iar din 1 februarie au fost luate alte 11 asemenea angajamente.

"Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui ASF putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară", au arătat procurorii.

La mai puţin de un an de la înfiinţarea ASF, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor Carpatica Asig.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dupa cazul Harinvest Dna va baga in puscarie toti comisarii si directorii de pe piata de capital.

    Iar parlamentarii care ii vor gira pe acesti complici ai hotilor ii vor urma imediat 

    cat timp protectia acordata pentru grupul infractional de la SIF1 exista d-ul ursache ar trebui cel putin sa taca. iar masurile luate impotriva grupul infractional de la sif1 sunt evident doar de fatada pentru a putea fi contestate si castigate in instanta...

    1. Ursache ar trebui demis atata timp cat ii mai mentine in functie pe membrii grupului infractional de la SIF1 si SIF4. DNA incepeti audieri din zona aceasta ca aveti acum o persoana de top, directoarea adjuncta de la SIF1, care si-a dat demisia din motive necomunicate. Cred ca ar avea destule de spus.

    De pe urma Harinvest toti s-au indestulat !

    Fondul de garantare, Depozitarul, BVB, Broker Cluj, BCR, FCI, ASF! 

    Numai investitorii au ramas cu conturile goale! 

    Cine pe cine a jecmanit? 

    Din 15 noiembrie ASF - reglementatorul pietii de capital - n-a rezolvat inca acest masacru financiar! A facut o ancheta interna sa vada cine din proprii angajati nu si-a facut treaba ?

    Cand aflam concluziile acestei anchete? 

    1. Cred ca trebuie renuntat la conturile globale pt. ca micul investitor sa poate vedea saptamanal unde i sunt investiti banii, eventual si la programul pana la ora 18, Prigramul asta e bun cand vom avea lichiditate. de 15-20 mil. E/zi .Nu prea inteleg de ce nu se insista pe lanaga guvern sa anuleze cota de impozitare 16% (oricum nu mai sunt castiguri si nici dividente de impozitat) iar bursa sa se adreseze direct celor care au conturi in banci.Daca reusiti sa "deturnati" 1% din banii din depozite spre piata sunteti eroi!Dar mai trebuie sa "slefuiti" oneda aia denumita incredere asa cun anunta Sobo acum 3-4 luni!

      Sobo se afiseaza cu managerul Chis de la Broker prin universitati. Acolo au identificat ei banii...la studenti. Mai incercati si la penzionari pe la sate ca au cam aceleasi venituri cu studentii.

      ar mai trebui ca toti intermediarii sa se aiba de-a face cu conditii mai dure pt. piata, sa fie obligati sa vina cu un rulaj de 10-20 mil.E / luna/spot asa incat pt. cei care nu sunt banci sa se poiate deschide piata de M&A (merger & aquisition) reala, sa apara niste brokeri puternici cu bani nu cutare nustiucine din coltul blocului!

    Mai adina, tocmai pe concediatul l ai gasit sa si exprime parerea. Insa, ce ne facem daca va da examen? Sau legala a fost oare angajarea lui fara examen? Ce spune Dl prof despre asta.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb