Ordinul Auditorilor Energetici din Romania (OAER) organizează în perioada 20-22 septembrie 2024, la Baia Mare, a 7-a conferinţă din cadrul Caravanei OAER, cu tematica "Clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB, proiectarea AR şi digitalizarea mediului construit".
Specialiştii OAER, alături de invitaţi din partea partenerilor, vor explica arhitecţilor, auditorilor energetici, inginerilor cu activitate în domeniul construcţiilor, dezvoltatorilor, autorităţilor publice locale şi tuturor celor interesaţi ce înseamnă conceptul inovator NZEB (clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero) şi cum va evolua sectorul clădirilor noi şi existente în contextul noilor programe de finanţare prin fonduri structurale şi PNRR.
Obiectivul principal este acela de a transmite cât mai multe informaţii despre noile concepte pe care autorităţile locale, dezvoltatorii dar şi constructorii vor fi obligaţi prin legi şi norme tehnice să le aplice tuturor categoriilor de clădiri: minimizarea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2, utilizarea adecvată din punct de vedere tehnic dar şi economic a surselor regenerabile de energie, proiectarea BIM (Building Information Modelling) şi AR (Augmented Reality), tratarea aerului respirat de ocupanţi în spaţiile din interiorul clădirilor cu echipamente adecvate pentru ventilare mecanică şi dezinfectare, exemplificarea unui soft complex pentru proiectarea energetică a clădirilor viitorului sau pentru renovarea aprofundată a clădirilor existente. De asemenea, cadre universitare ale UTCB împreună cu specialişti reputaţi la nivel regional ai OAER îşi propun să explice importanţa legislaţiei europene în domeniul performanţei energetice a clădirilor, a noilor programe europene cum ar fi GREEN NEW DEAL sau FIT FOR 55, precum şi implicaţiile pentru sectorul construcţiilor din Romania, în contextul finanţărilor asigurate prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) sau prin celelalte programe pentru fonduri structurale de dezvoltare.
Proiectul Caravana OAER a debutat acum aproape 4 ani şi reprezintă un pionierat în domeniul construcţiilor prin iniţiativa de conştientizare a tuturor actorilor implicaţi la nivel local şi de diseminare a unor informaţii cu impact socio-economic dar şi tehnic, deosebit.
În primul an reprezentanţii OAER împreună cu partenerii lor au făcut prima oprire în data de 3 septembrie 2021 la Piteşti unde a fost prezentată şi prima versiune funcţională a softului ENERG+. ENERG+ este un program pentru calculator dezvoltat de OAER şi dedicat auditorilor energetici, arhitecţilor, inginerilor proiectanţi şi evaluatorilor "Green Buildings". Au urmat apoi activităţi la Constanţa pe 17 septembrie şi la Sibiu pe 1 octombrie 2021.
Anul 2022 a adus în prim plan localităţile Bacău (14 iulie) şi Craiova (15 septembrie), crescând totodată vizibilitatea şi numărul celor care au participat şi au sprijinit acest proiect unic al OAER. Succesul obţinut de-a lungul primelor 5 ediţii a dus la schimbarea formatului Caravanei OAER astfel că în 2023 evenimentul de la Vâlcea s-a desfăşurat pe durata a trei zile având peste 100 de participanţi.
Prima zi a urmat programul obişnuit cu dezbaterea conceptelor NZEB & ZEB şi noile reguli de autorizare, recepţie şi construire şi cu prezentări ale softurilor utilizate de auditori energetici, arhitecţi, ingineri proiectanţi şi de alte categorii de specialişti.
Cea de-a doua zi a fost dedicată utilizatorilor ENERG+ şi au fost abordate subiecte legislative axate pe Legea 372/2005, metodologia Mc001/2022, noile anexe naţionale la standardele EPB, dar şi câteva exemple de utilizare a ENERG+. Schimbul de experienţă a continuat apoi într-un cadru mai puţin formal cu o cină de gală şi o a treia zi cu program de voie şi discuţii libere.
Evenimentul de la Baia Mare, staţia cu numărul 7 a Caravanei OAER, va fi organizat sub egida RCEPB (Conferinţa Internaţională - Performanţa Energetică a Clădirilor) la Palatul Administrativ, Sala Maramureş, şi va reprezenta un pas important al OAER în atingerea scopului de a creşte nivelul de informare şi conştientizare a tuturor celor implicaţi în domeniul construcţiilor, dar şi de a crea o comunitate puternică care să se implice activ în atingerea ţintelor adoptate la nivel european privind neutralitatea carbonului şi construirea unui fond de clădiri cu emisii zero.
Ziarul BURSA este partener media al evenimentului.