Implicarea Guvernului în derularea negocierilor dintre partenerii sociali - patronate şi sindicate, pe tema stabilirii salariului minim pe economie pentru anul 2008 este nejustificată, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"Sindicatele au impus negocierea cu caracter obligatoriu a salariului minim pe economie, atât la nivel bugetar, cât şi la cel privat.
Guvernul trebuie să-şi asume ferm poziţia privind sistemul de salarizare pentru salariaţii din sectorul bugetar, în timp ce, patronatele şi sindicatele trebuie să negocieze salariul minim pentru sectorul privat", ne-a explicat Cristian Pârvan.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri consideră că "Executivul trebuie să se abţină de la astfel de negocieri" şi să nu cedeze cererii "complet nejustificate", formulate de confederaţiile sindicale, privind renunţarea la reducerea fiscalităţii aplicate forţei pe muncă cu 6%.
"Soluţia găsită de confederaţiile sindicale (n.r. reducerea fiscalităţii cu 4%), pentru a asigura resursele financiare majorării salariale din sectorul bugetar, este nejustificată deoarece ritmul de creştere economică este staţionar, deficitul comercial creşte alarmant, iar ratingul de ţară al României a fost deja modificat în sens negativ", se arată într-un comunicat al AOAR.
Oamenii de afaceri susţin că reducerea fiscalităţii aplicate salarizării forţei de muncă este singura măsură capabilă să stimuleze crearea de locuri de muncă legale şi apreciază că politica de reducere a contribuţiilor sociale cu 6%, pentru anul 2008, reprezintă o măsură care poate să menţină atractivitatea României pentru investiţii.