Liderii cipriot grec şi cipriot turc au convenit miercuri să continue un proces de construire a încrederii vizând relansarea eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează un comunicat al ONU, citat de AFP.
Comunicatul a fost emis la finalul unei întâlniri la Nicosia între Nikos Christodoulides, preşedintele Republicii Cipru, şi Ersin Tatar, care conduce Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia.
Potrivit comunicatului, cele două părţi au convenit mai ales să facă schimb de informaţii pentru operaţiuni de deminare.
În ce priveşte chestiunea mai spinoasă a deschiderii de noi puncte de trecere - pe lângă cele nouă existente de-a lungul liniei verzi controlate de ONU şi care desparte cele două părţi - şi proiectele de energie solară în zona tampon, noi discuţii trebuie purtate pentru 'căutarea unei soluţii reciproc acceptabile', a declarat ONU.
'Avem rezultate pozitive; un alt pas pozitiv este că vom continua', le-a declarat Christodoulides jurnaliştilor după reuniune.
'Ne-am luat (...) anumite angajamente faţă de secretarul general al ONU. Au fost realizate progrese', a adăugat el.
Potrivit comunicatului ONU, cei doi lideri s-au pus de acord să se revadă în curând.
Turcia menţine trupe în partea de nord a insulei de la intervenţia armatei sale pe 20 iulie 1974 ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, potrivit sursei citate.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat la mijlocul lunii martie că cei doi lideri au realizat 'progrese semnificative' la discuţiile informale purtate la sediul ONU din Geneva pentru relansarea eforturilor de reunificare, îngheţate din 2017.